Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп одобрил военни удари срещу Иран, но след това се е отказал

Американският президент Доналд Тръмп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп е одобрил военни удари срещу Иран в отговор на свалянето на дрон за наблюдение на стойност 130 милиона долара, но след това се е отказал от атаките, съобщи вестник Ню Йорк Таймс като се позова на служители на администрацията. Първоначално Тръмп е одобрил удари срещу цели като радари и ракетни батареи, които е трябвало да бъдат извършени малко преди зазоряване, за да се намали риска за иранските военни или цивилните граждани. Самолетите са били във въздуха, а корабите в позиция. Това щеше да е третото военно действие на Тръмп срещу цели в Близкия изток, казва още вестникът. Президентът вече е удрял цели в Сирия през 2017 и 2018 година. Все още обаче не е ясно дали атаките срещу Иран предстоят, тъй като не се знае дали отменянето на ударите е дошло заради промяна на намеренията на президента или заради загрижеността на администрацията по отношение логистика или стратегия.

Междувременно, топ демократи в американския конгрес са подчертали пред президента Доналд Тръмп, че преди започване на каквито и да е военни действия срещу Иран е необходимо одобрение от законодателите, предаде кореспондентът на БНР в САЩ Младен Петков. В четвъртък лидерите на демократи и републиканци са имали брифинг с  администрацията в Белия Дом относно свалянето от Иран на американски разузнавателен дрон в Близкия изток. На продължилата около час среща, за която не бяха разкрити подробности, е дала възможност на законодателите да се запознаят с класифицирана информация за инцидента.

След брифинга лидерът на демократите в Сената Чък Шумър заяви, че със съпартийците  си е дал да се разбере, че за тях един от най-добрите начини за избягване на война, “която никой не иска” е  открит дебат по темата и гаранция, че конгресът ще има последната дума.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, каза, че има нужда от “стратегически, прецизен” отговор в синхрон със съюзниците на САЩ. Пелоси също коментира, че напрежението в региона е високо и Щатите трябва да направят всичко по силите си да не ескалират ситуацията.  Демократът от Калифорния каза още, че за нея не все още не е ясно дали случилото се e четвъртък е било умишлено.

Републиканците от своя страна призовават за премерен отговор.

По-рано пред репортери президентът Доналд Тръмп каза, че инцидентът може да е бил плод на човешка грешка. За Техеран дронът е нарушил иранското въздушно пространство - нещо, което американските военни категорично отричат.

Анализатори отбелязват, че за втори път в разстояние на една една седмица президентът Тръмп показва неагресивен подход спрямо провокации,  идващи от Иран. Преди няколко дни той определи като незначителни инцидентите с танкерите в Оманския залив, които американските военни приписват на Иран, а сега Тръмп говори за вероятна грешка при свалянето на американския дрон. Подобна риторика е в контраст с предишни агресивни изказвания на Тръмп спрямо Иран и въпросът е дали това ще помогне за избягване на въоръжен конфликт.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Американски дрон RQ-4

Скоро ще разберете дали САЩ ще ударят Иран, закани се Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отговори днес уклончиво на въпрос дали страната му ще удари Иран, след като той свали американски дрон. „Скоро ще разберете“, заяви пред репортери Тръмп, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Президентът на САЩ..

публикувано на 20.06.19 в 21:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден за размисъл преди изборите 2 в 1, агитацията е забранена

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя. Предизборната кампания приключи в полунощ.   До приключването на изборния ден в 20 ч. на 9 юни се забранява агитацията за партия или за кандидат...

публикувано на 08.06.24 в 03:47
Народен театър „Иван Вазов“

"Седемте стола" на сцената на Народния театър

Комедията „Седемте стола“, продукция на ловешкия театър по класиката на Илф и Петров „Дванайсетте стола“, ще се играе за първи път на голямата сцена на Народния театър тази вечер от 19 часа.   Главната роля в спектакъла „Седемте стола“ играе Пенко..

публикувано на 08.06.24 в 03:30
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън получил фалшиво обаждане от Петро Порошенко

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън е станал жертва на фалшив видео разговор с човек, представил се бившия украински президент Петро Порошенко, съобщиха от Форин офис. Британското външно министерство е решило да разкрие какво се е..

публикувано на 08.06.24 в 03:22

Суша заплашва производството на плодове и зеленчуци в Кипър

Кипър е застрашен от липса на местни плодове и зеленчуци на пазара заради недостига на вода за напояване, предупредиха организации на селскостопански производители. Те настояват земеделското министерство да приеме решения за изход от тежката ситуация...

публикувано на 08.06.24 в 03:03

Ключова магистрала в Гърция затворена заради катастрофа и пожар

Голям пожар избухна в Гърция на магистралата Атина-Коринт заради катастрофа, при която се е обърнала цистерна с бензин. Пътят е затворен в двете посоки. Мястото на катастрофата е 75-ти километър в посока от Атина. Блокиран беше пътен възел Елевсина...

публикувано на 08.06.24 в 02:18

Британският премиер се извини за политически гаф

Британският премиер Риши Сунак се извини, че е пропуснал ключова част от честванията на Десанта в Нормандия в Северна Франция, за да заснеме телевизионно интервю, след като бе порицан публично за този ход от всички страни от политическия спектър. Това обаче..

публикувано на 08.06.24 в 01:55
Мете Фредериксен, премиер на Дания

Датският премиер беше нападнат в центъра на Копенхаген, нападателят е арестуван

Премиерът на Дания Мете Фредериксен беше в шок, след като в петък беше нападната и ударена от мъж в центъра на Копенхаген, съобщава Ройтерс, цитирайки новинарската агенция Ritzau, която се позовава на полицията и на кабинета на..

публикувано на 07.06.24 в 23:29