Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарина Фелонова: Мозъкът е "седалището" на душата

Норвежката изследователка Кая Нурденген разбулва тайни в книгата си „Мозъкът - твоята суперзвезда“

Фрагмент от корицата на "Мозъкът - твоята суперзвезда"

Норвежката изследователка на мозъка Кая Нурденген описва в книгата си „Мозъкът - твоята суперзвезда“ както физическата структура на мозъка и сложните взаимоотношения между невроните, синапсите и мозъчната кора, така и функционирането му на по-абстрактно ниво - как стигаме до самоосъзнаването, как работи паметта, какво се случва, когато се влюбиш. 

Кая Нурденген е защитила докторат по невробиология в Университета в Осло. От 2015 г. специализира в Университетската болница в Осло. През 2016 година публикува бързо спечелилата популярност книга „Мозъкът - твоята суперзвезда“, преведена на много езици, която  вече е и на българския книжен пазар.

"Най-впечатляващото е този опит да се разбере по-добре структурата и функционирането на мозъка. За съжаление се оказва, че той е непозната малка вселена", каза редакторът на книгата Дарина Фелонова в предаването "Закуска на тревата". "Самата авторка казва, че много изследвания и експерименти са направени през последните години. Много остарели знания са били отхвърлени и опити за лечение на различни психични заболявания, които се оказват свързани с дейности на мозъка - сега се намират нови начини за тяхното лечение, нови начини да се разбере защо човек е такъв, какъвто е, защото мозъкът - това е реално седалището на душата."

Една от основните теми в книгата касае проблемите с паметта. 

"Някои части от тази информация не са нещо кой знае колко ново, тъй като има естествени препятствия пред това да запомняме - например да не употребяваме алкохол, когато се подготвяме за изпит или когато учим нещо важно, тъй като това влияе негативно върху способността ни да се концентрираме. Също така да избягваме стреса, защото не е напълно възможно винаги да го избегнем, но стресът също влияе на концентрацията ни, когато се опитваме да запомним нещо. Авторката се насочва към мнемониката - техники, когато трябва да запомним нещо конкретно. Тя дава личен пример, тъй като е изучавала медицина", поясни Дарина Фелонова.

"Не при всеки паметта действа по едни и същи начин", отбеляза още редакторът, давайки пример с трудното запомняне на произволни списъци от думи или имена, когато не свързваме конкретната дума с някакъв образ в мисълта си. "Защото, както тя казва, никоя информация не се губи напълно. Тя просто стои някъде в мозъка ни и нещо трябва да ни накара да я изкараме от там."

Месото на рибата, особено мазни риби съдържа мастни киселини, които подпомагат създаването на по-силни връзки между невроните на мозъка. което пък ни помага по-лесно да съхраняваме и извличаме от него информация, а мозъкът да работи по-активно. 

Книгата подсказва, че психиатрите би следвало по-тясно да си сътрудничат с невролозите.

"Примерно тумор на челния дял може да доведе до пълна промяна на личността ни. Нещо, което допреди 20-30 години се е смятало за изцяло психичен проблем. Сега разбираме, че ако челния ни дял по някакъв начин бъде наранен, ние губим способността си да планираме за бъдещето, губим способността си да се самоконтролираме", допълни Дарина Фелонова. 

Любовта задейства почти всички части на мозъка ни - тя е изключително важна в самия биологичен процес на съществуване, подчерта още тя. Фелонова цитира и друг интересен факт - че хората, при които се отделя в по-големи количества хормонът невротрансмитер окситоцин, са по-верни на партньорите си и по-склонни към трайно обвързване. "Така че тук отново виждаме, че любовта и възможността ни да градим сериозни връзки зависи от мозъка ни." 

Повече по темата можете за чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нощ на звездите

Броени дни преди "Нощ на звездите" - среща с трима от финалистите

Остават броени дни до 13-ото издание на "Нощ на звездите" . Спектакълът ще бъде на 1 юни. Фондация "Енчо Керязов" ще отличи талантливи деца в областта на спорта, образованието, изкуствата и иновациите. Над 1000 са били кандидатурите за тазгодишния конкурс. Предаването "Хоризонт до обед" покани трима финалисти в категория "Образование"...

публикувано на 28.05.24 в 11:00

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, вече може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН. Това е едно от културните събития на седмицата, защото ръкописът на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“, който е написан близо 100 години преди Паисиевата история, вече..

публикувано на 26.05.24 в 07:00

Врачанските зрелостници са посланици на града у нас и в чужбина

За пореден път Враца изпрати стотици свои "посланици" по света и у нас. От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници. Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. Както във всеки по-малък град, така и във Враца, зрелостниците завършват..

обновено на 26.05.24 в 06:24
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

обновено на 26.05.24 в 05:35

Морските таралежи мистериозно изчезват в Ейлат

Една от най-желаните атракции на най-представителния морски курорт на Израел - Ейлат е разходка на катер с прозрачно дъно. Без да е водолаз или гмуркам, човек може да разглежда обитателите на морето. Но доскоро красивите коралови рифове изглаждаха нерадостно.  Защо е така разказва Д-р Омри Бронщайн от Училището по зоология и Музея по естествена..

публикувано на 26.05.24 в 05:10
Иван Сарафов

Иван Сарафов за американската си мечта да създаде български автомобил

В поредния епизод от поредицата “Америка- илюзии и реалности” гост е Иван Сарафов, който от 20 години живее отвъд океана. А е само на 19  години, когато  тръгва да превзема Америка . "Едната от мечтите ми е да се опитам да докарам някой голям автомобилен производител, да го привлека и да направи инвестиция в България . Говоря за..

публикувано на 25.05.24 в 09:25
Олга Златкова-Георгиева

Олга Златкова-Георгиева: Кражбата на данни за платежни инструменти са сред най-честите измами в световен пащаб

В красивия залив на Сан Франциско, където Олга Златкова-Георгиева е избрала да живее със семейството си и домашния любимец, едва ли често си прави романтични разходки. Тя е специалистката по финансови измами и е поредният гост в рубриката - "Америка - илюзии и реалности" . Олга Златкова - Георгиева обаче намира време за фолклорната група..

публикувано на 24.05.24 в 18:39