Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Природозащитници възстановяват популацията на елени в Източните Родопи

У нас се среща най-голямата свободна популация на елени лопатари в Европа

3
Природозащитници се борят за възстановяване на популацията на елени в Източните Родопи
Снимка: Еленица Маринова

Разходка из Източните Родопи трудно може да бъде описана в едно изречение. Спиращи дъха красиви язовири, интересни скални форми, наблюдение на застрашени животински видове в тяхното естествено местообитание - Източните Родопи предлагат всичко това, съчетано с гостоприемството на местните жители и местните кулинарни изкушения.

В района се срещат близо 2 000 вида растения, както и над 4 300 вида животни. Единайсет вида птици са включени в световния Червен списък на Международния съюз за защита на природата, а 245 са защитени от националното законодателство на страната. 

В продължение на десетилетия експерти полагат усилия за връщането на елените в района край язовир Студен кладенец.

Източните Родопи заемат площ около 6 000 квадратни километра, което представлява едва 5,4 % от общата територия на страната. Макар и малки по мащаби, тези земи се характеризират с изключително природно богатство, голям брой редки и застрашени от изчезване растения и животни.

Днес природозащитници помагат за завръщането на дивите тревопасни животни в природата - например благородните елени и елени лопатари, които с пашата си създават богата и разнообразна мозайка от поляни и гори. Откритите пространства са дом на много растения и дребни бозайници, влечуги и насекоми. Ето защо гората не бива да завладява тези терени, подчертава Стефан Аврамов от фондация „По-диви Родопи“. Той допълва, че ако Източните Родопи се превърнат в еднотипна гора, много видове растения, бозайници птици, влечуги, пеперуди ще изчезнат. 

Елените са ключово звено на екосистемата, грижейки се за отворените пространства

"Елените с пашуването си изяждат и поддържат тези отворени пространства. Те са ключови звена на екосистемата, тъй като, пасейки храсти, дървета и трева, те отварят естествени пространства вътре в гората, които иначе гората би трябвало да се затвори и да покрие абсолютно всичко. Всичките ливади и пасища би трябвало да са затворени и, съответно, хиляди видове животни и растения, които са свързани с отворените местообитания, би трябвало да изчезнат. Там се размножават костенурки,  всякакви земноводни и влечуги, които имат нужда от отворени пространства. И един такъв пример е Странджа, където с намаляването на домашните животни все още има малко диви животни, с изключение на няколко ловни стопанства, гората се е затворила почти напълно. Да кажем египетският лешояд е изчезнал напълно от Странджа и царският орел от част от Западна Странджа."

Без да осъзнават, хората допринасят за нарушаването на биоразнообразието. В  търсене на по-добър начин на живот много от тях напускат селата. В резултат - животновъдството и селското стопанство западат. Слабопродуктивните ниви биват изоставени, а свободно пашуващите животни намаляват. Откритите пространства започват да обрастват с храсти и дървета.

В допълнение към необходимостта от наличие на открити терени, стадата от диви копитни са и храна за вълци, рисове, орли и лешояди. Грабливите птици намират по-лесно храна в откритите пространства, затова те често кръжат над пасищата. Лешоядите, наричани санитарите на природата, бързо намират умрелите животни в откритите пространства. Изяждайки ги, те спират разпространението на болести и зарази.

Стефан Аврамов допълва, че за нормалното функциониране на екосистемите са необходими най-различни животни.

"Всеки вид в природата си има неговото място и колкото е по-пълна една екосистема, толкова тя е и по-устойчива. Различните животни ядат различни части от дърветата и храстите. Благородният елен се храни с листа, кори и клонки от дърветата и храстите. Елените лопатари са по-скоро животни на отворените пространства, предпочитат ливадите и пасищата. Те са по-ниски животни и могат да пасат на височина до метър и половина най-много. Благородните елени на задните си крака сме ги виждали, могат да достигат клонки на височина два метра, два метра и половина и по този начин те много по-голямо влияние оказват върху гората и за формирането на нови отворени пространства вътре в нея."

Възстановяването на популацията около Студен кладенец започва още през 60-те

Голямото възстановяване на елените лопатари в района на язовир Студен кладенец започва през 60-те години на миналия век. Около южния бряг на водоема има около 2 хиляди и 500 животни. Любопитен е фактът, че еленът лопатар е бил един от най многобройните видове дивеч в южна България и Северна Гърция през античността.

Със своята голяма численост, в наши дни у нас се среща най-голямата свободна популация на елени лопатари в Европа. Природозащитници от "По-диви Родопи" и експерти от Националното ловно сдружение си сътрудничат за връщането и разселването на благородните елени в района. Видът е бил един от любимите ловни обекти на тракийските и средновековни владетели. Животните се закупуват от други ловни стопанства, а цената на един елен варира между хиляда и две хиляди лева.

"Когато започнахме работа тук, тук нямаше въобще благородни елени. Ние разселихме общо може би над 60 животни в рамките на два проекта и в момента ще ги преброим животните есента, когато започне сватбуването и след това през зимата - тогава формират стада, но се надяваме с тазгодишния прираст и ако оцелеят от бракониерите, да се съберат 80-100 животни вече", съобщи Стефан Аврамов.

Богатото биоразнообразие на Източните Родопи носи още едно предимство - привлича ежегодно множество туристи, а това се превръща в нов поминък за местните хора. Налице са условия за развитие на различни форми на природосъобразен бизнес.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Екология и пандемия

Научихме ли уроците от пандемията и как ще изглежда „новото нормално“ на фона на спасителните икономически мерки за възстановяване след Covid-19? Пресилено ли е очакването светът да се промени и да стане по-зелен, да живее по-бавно и с повече мисъл за бъдещето? „Въпросът е по какъв начин ще се промени светът. Много хора смятат, че едва ли..

публикувано на 03.06.20 в 14:39

Кой носи отговорност за неработещите пречиствателни станции

„ Постоянно догонваме европейското законодателство, което непрекъснато се променя“ . Това каза пред БНР министърът на околната среда и водите Емил Димитров, а повод за неговия коментар е изпратено становище на Европейската комисия за допуснати пропуски в прилагането на Директивата за пречистване на градските отпадъчни води, което е първата..

публикувано на 02.06.20 в 14:39

Сценарии за бъдещето - адаптиране към променения климат или миграция

Тазгодишният януари според Световната метеорологична организация глобално за света е бил най-топлият, откакто се правят метеорологични измервания.  „ Ту ни е студено, ту ни е топло и всеки път казваме – такова нещо не се е случвало, но то се случва все по-често “, казва г л. ас. д-р Лилия Бочева от Националния институт по метеорология и..

публикувано на 02.06.20 в 10:20
Капалъ чаршъ

Трудни времена за Капалъ чаршъ

Емблематичният за туристите истанбулски покрит пазар Капалъ чаршъ отново е отворен за посещения.  С малка церемония и при строги мерки за дезинфекция и дистанция една от главните порти на покрития базар беше тържествено отворена в присъствието на областния управител на Истанбул, на кмета на местната община Фатих и на председателя на Управителния..

публикувано на 02.06.20 в 08:54
„Фалкон 9“ с Боб Бенкен и Дъг Хърли на борда излетя от космическия център в Кейп Канаверал на 30 май.

Мария Йосифова, Кентъки: Американците гледат и към земята, и към звездите

Емоционално, социално, политически ангажираните хора гледат и в двете посоки - и към звездите, и към паважа. Позицията е на сънародничката ни Мария Йосифова, която от години живее в Луисвил, щата Кентъки в Съединените щати. По едно и също време светът стана свидетел на масови протести заради убийството на цветнокож при полицейско задържане в..

публикувано на 01.06.20 в 16:15
Пред Министерския съвет на 17 май се проведе протестна акция с подписка за изцяло нова Национална детска болница.

Двама инженери за бъдещата Национална детска болница

Няма физическа възможност сградата, която се планираше за Национална детска болница, да бъде съборена чрез взрив. Това ще се случи по механичен начин, ще отнеме около 2 години и ще струва между 3 и 5 милиона лева . Това обясни в предаването „Хоризонт до обед“ инж. Десислав Мераков от фирмата, правила обследването на скелето в карето на..

публикувано на 01.06.20 в 11:57

Спестяванията за втора пенсия се топят заради кризата

Процесите през последните месеци са повлияли отрицателно върху доходността в индивидуалните партиди, управлявани от частните пенсионни фондове като спестявания за втора пенсия. „Процесите, които повлияха, не бяха положителни, бяха лоши“, коментира пред „Хоризонт“ финансовият анализатор Иван Стойков от сайта "Моите пари". Спестяванията на..

публикувано на 01.06.20 в 10:34