Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Сърбия  Александър Вучич ще се срещне днес със специалния представител на американския президент за Западните Балкани Матю Палмър, съобщава белградският вестник "Данас". Палмър тези дни бе на посещение в Скопие и Тирана, в Прищина разговаря с президента на Косово Хашим Тачи за нормализирането на отношенията между Сърбия и Косово и необходимостта бързо да бъдат сформирани косовските институции, отбелязва белградският вестник.

Президентът на Косово изрази голямо разочарование от решението на Европейския съюз да стопира плановете за разширяване и особено от отказа да одобри визова либерализация за Косово.

На Европейския съюз и неговите лидери в момента не достига визия, те трябва да покажат, че няма да правят грешките от началото на деветдесетте години, тъй като в Западните Балкани винаги има опасности за мира, сигурността и стабилността, заявил Тачи, цитиран от “Косова онлайн“.

Тачи заявил, че  иска да вярва, че Европейският съюз ще започне позитивно да се променя, когато става въпрос за Косово и Западните Балкани.

Турция ще изпрати заловените терористи от „Ислямска държава“ обратно в родните им страни, заплаши министърът на вътрешните работи на страната Сюлейман Сойлу, цитиран от европейската редакция на Politico.

Министърът разкритикува европейските правителства за техния отказ да си приберат сънародниците, присъединили се към терористичната организация. „Това е неприемливо за нас. Също така е безотговорно“, заяви той. „Ще изпратим заловените членове на Ислямска държава в техните страни“.

Правителствата на страните членки от ЕС не са единодушни дали да репатрират своите хора, заминали в Сирия, за да се бият в редиците на джихадистката групировка. Франция последно се обяви за връщането им и изправянето им пред правосъдието. Германия е избрала да остави своите граждани в ръцете на кюрдските бойци и репатрира само някои деца и жени.

Въпреки това много терористи са избягали от кюрдските лагери, откакто Турция започна военно нахлуване в Северна Сирия, а някои са били заловени отново от турските сили.

След нападението срещу синагога в източния германски град Хале ан дер Заале миналия месец темата за десния тероризъм в Германия отново влезе във фокуса на дебатите. Според федералното правителство в Берлин в резултат на атаката във всички провинции на страната са възникнали „самопровъзгласили се защитници“, които имат „десен екстремистки потенциал“, отбелязва изданието Der Spiegel.

Участниците в отрядите се отличават с „произволно застъпничество за сигурност и ред, който се отдалечава от държавния монопол върху властта и клони дори към насилствени акции".

Десните екстремисти се преструват, че държавата не е в състояние да гарантира сигурността и реда, поради което се заемат с тази задача.

Доколкото е известно на федералното правителство, подобни групи има почти всички федерални провинции, но официален Берлин не представя информация за броя на участващите в тях.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание. На историческия площад "20-ти април" с военни почести бе посрещнато Главното знаме на Априлското въстание. В тържествена церемония участваха представителните роти на Асеновградския гарнизон, които бяха поздравени от министъра на отбраната Атанас..

публикувано на 01.05.24 в 21:44

Грузинският парламент одобри на второ четене законопроекта за "чужди агенти" на фона на протести

В сряда парламентът на Грузия одобри на второ четене законопроекта за "чуждите агенти", който беше критикуван като вдъхновен от Кремъл, докато хиляди протестиращи, които се противопоставиха на проекта, демонстрираха по улиците, съобщава Ройтерс. Законопроектът, който изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от..

публикувано на 01.05.24 в 21:32

България е с 8 медала на провелата се 41-ва Балканска олимпиада по математика

България е с осем медала - два златни, два сребърни и четири бронзови, на провелата се край Варна в курорта "Слънчев ден" 41-ва Балканска олимпиада по математика със 137 участници от 22 страни. Златните медали са на Деян Хаджи-Манич от Математическата гимназия във Варна и на Марин Христов от СМГ. България е трета в отборното класиране..

публикувано на 01.05.24 в 21:23
Серджо Матарела

В Италия отбелязаха Дена на труда с шествия и концерти

По случаи Деня на труда, 1-ви май, президентът на Италия Серджо Матарела посети компании от сектора на хранително-вкусовата промишленост в град Козенца, област Калабрия. В цялата страна се проведоха шествия, митинги и концерти организирани от профсъюзите. На тържеството в Козенца, президентът на Италия Серджо Матарела подчерта, че "трудът е..

публикувано на 01.05.24 в 20:37

Арестувано е 17-годишно момче, след като трима души бяха ранени с нож в училище в Северна Англия

17-годишно момче беше арестувано днес по подозрение в опит за убийство, след като трима души бяха ранени с нож в училище в Северна Англия, съобщи полицията дни след подобен инцидент в Уелс. На двама учители и дете е била оказана спешна помощ на място след получени леки наранявания при инцидента в Birley Community College в град Шефийлд. От..

публикувано на 01.05.24 в 20:29

Шествията за Деня на труда във Франция се смесиха с пропалестински по-радикални протести

Във Франция традиционните шествия за Деня на труда се смесиха с по-радикалните протести в подкрепа на Палестина. В Париж и други градове се стигна до инциденти. Първомайското шествие в Париж започна с напрежение - стотици радикални активисти провокираха митинга с безредици и лозунги срещу полицията, която ги разпръсна със сълзотворен газ...

публикувано на 01.05.24 в 20:20

В Рим се провежда най-големият безплатен концерт в Европа

В Рим се провежда традиоционният първомайски концерт. Той се организира от 1990 година от трите основни профсъюза на Апенините – Италианска генерална конфедерация на труда (CIGL), Конфедерация на синдикатите (CISL)  и Италиански съюз на труда ( UIL).  Това е най-големият безплатен концерт в Европа.  Тази година той се провежда под..

публикувано на 01.05.24 в 20:00