Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на православната младеж и семейство започва в Ямбол

Седмица на православната християнска младеж и семейство започва в Ямбол. Идеята е младите хора в града да се запознаят както с празника Въведение Богородично, който е на 21 ноември, така и с християнските ценности и мястото им в съвременния живот.

Проявите, посветени на големия християнски празник ще започнат днес с кръгла маса за  учениците от всички ямболски гимназии, а водещ  на  дискусията ще е доц. Павел Павлов от Богословския факултет на Софийския университет, съобщи директорът на общинското предприятие туризъм и култура Ваня Сулеменко.

„Наистина е важно да се проведе разговор за семейството, за отговорността на семейството в посока православие и в посока ценности изобщо, общочовешки“, каза тя.

В програмата са включени лекции, представяне на книги, като традиционният хоров концерт в храма „Св. Николай Чудотворец“ ще бъде в събота.

„Както ямболските хорове ще се представят - детски и дамски, ще има хор от Пловдив, хор от Бургас, които ще представят свои песнопения“, съобщи Ваня Сулеменко.

Повече за програмата на седмицата на православната християнска младеж и семейство вижте ТУК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 100 държави и организации на Срещата за мир в Украйна

Общо 90 държави и организации ще се включат в Срещата за мир в Украйна, която ще се проведе в Швейцария в края на седмицата. Форумът има за цел да проправи път към мира в Украйна, съобщи швейцарското правителство. Русия не е поканена на мирната конференция за Украйна, но в изявление на правителството се казва, че срещата ще има за цел..

публикувано на 10.06.24 в 12:07

Змия в секцията за гласуване в кюстендилското с. Смоличано в изборния ден

Змия е изпълзяла в сградата на кметството в с. Смоличано, където се помещавала секцията за гласуване – сигналът за пълзящото по стената влечуго е подаден от председателката на намиращата се в сградата СИК, казаха от полицията. Змията е уловена от пристигналия дежурен екип на РСПБЗН Кюстендил и е пусната на безопасно място в природата...

публикувано на 10.06.24 в 11:56

Над 70% са протоколите с грешки във Велико Търново

Последните секционни комисии влизат в Районната избирателна комисия във Велико Търново за обработка на изборните резултати. Протоколите с грешки са поне 70%. При 48% обработени протоколи първа политическа сила в областта за Народно събрание и Европейски парламент е ГЕРБ-СДС с еднакъв резултат от 24,93 % от гласовете. Близо 4 на сто от избирателите..

публикувано на 10.06.24 в 11:53

Военно учение на зенитен полигон "Шабла"

Военно учение със стрелби на зенитен полигон "Шабла" започва днес. Стрелбите са част от учение на НАТО, което вече започна и се провежда до 13 юни във въздушните пространства на България и Румъния.   В българското учение участват формированията за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски и Военновъздушните сили. Самолети МиГ-29 и Су-25..

публикувано на 10.06.24 в 11:48

Над 54 хил. десетокласници на изпит за НВО по български език и литература

Над 54 000 десетокласници са на национално външно оценяване (НВО) по български език и литература. Изпитът се провежда в повече от 1000 училища в страната и ще продължи до 12:30 часа. Той съдържа 21 задачи - с две по-малко от миналата година.  Минути преди началото на изпита десетокласничка от столичното 35  Средно езиково училище "Добри..

публикувано на 10.06.24 в 11:46

Приключи обработката на протоколите на 24-ти РИК в София

В зала "Асикс Арена" приключи обработката на изборните протоколи на 24-ти РИК. Предадени са документите на 500 секционни избирателни комисии.  Според председателя на комисията Валери Цолов забавянето на работата, се дължи на факта, че изборите са били 2 в 1, но и на рекордния брой сгрешени протоколи. Рано сутринта член на секционна комисия получи..

публикувано на 10.06.24 в 11:46

Президентът връчи държавни отличия за принос към икономическото развитие на България

Президентът Румен Радев връчи държавни отличия за принос към икономическото развитие на България. С орден "Стара планина" първа степен бяха удостоени проф. Цоло Вутов, Красимир Дачев и проф. Николай Вълканов. В словото си държавният глава посочи: "Връщайки се назад в годините на прехода, днес си даваме сметка, че въпреки многобройните..

публикувано на 10.06.24 в 11:20