Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митко Новков представя книгата си "Изядената ябълка"

Митко Новков
Снимка: Ани Петрова

След Пловдив, довечера литературният критик Митко Новков ще представи книгата си „Изядената ябълка“ и в Софийската градска художествена галерия. В представянето ще се включат Георги Каприев, Пламен Дойнов, Руси Чанев и Валентин Ганев.

Вътре има много истории, много притчи, много легенди, много митове, балади, обясни Митко Новков в предаването „Хоризонт до обед“. В основата на сюжета е дзен будистки коан с главен герой един управител и негови приближени. Сега идват коментарите на трима учители, единият фен, другият душманин, третият лавира.

Ситуациите, изобразени в отделните коани, имат универсален характер. 

„Властта има склонност да опиянява и силата на един човек, на една личност, на един индивид си личи по това дали лесно ще се поддаде на тая опияняваща го власт или пък ще успее да удържи. Тази книга е за тези, които удържат и всъщност е книга реално за свободата. За свободата, за въображението и за играта, защото като че ли забързани, всекидневие и всичко останало, забравяме да фантазираме, забравяме да използваме въображението си, забравяме да играем. А самият живот е една игра“, коментира авторът.

В основата на един от най-популярните телевизионни жанрове днес – реалити формата, стои отказ от свободата, смята Митко Новков. „Хората правят вътре всякакви дивотии, всякакви глупости, които не си измислят те, а им ги поръчват. Този начин на съществуване в несвобода по някакъв начин е много притеснителен. И тази книга е за това – хора, не се отказвайте от свободата си, тя е, може би, най-голямата ценност.“

Цялото интервю е в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Соня Йончева: Грижата за културата и изкуството е инвестиция в новото поколение

Световна оперна звезда на върха на своята кариера и избраница на слушателите на БНР за български музикант на 2023 година, Соня Йончева присъства все по-често и категорично на родна сцена – с нови изяви и проекти като музикален продуцент и издател. След преките прожекции от кино сезоните на Кралската опера в Лондон “Ковънт Гардън“ и Метрополитън..

публикувано на 04.06.24 в 18:17
Надежда Георгиева

Надежда Георгиева и танцът с препятствията, които животът ни сервира

Изложбата "Невротичният балет на красотата и разрухата" в Гьоте институт ще продължи до 16 юни. В нея Надежда Георгиева, художник и визуален артист от Берлин, показва три творби. Те изобразяват цветя в различни фази на техния живот . "Винаги съм искала да правя креативни неща", сподели тя в предаването "Хоризонт до обед". Надежда..

публикувано на 04.06.24 в 11:34
Петър Мичев-Педро

Почина художникът Петър Мичев-Педро

Тази нощ ни напусна плевенският художник Петър Мичев-Педро. Тъжната вест съобщиха от семейството му. Плевенските художници се прекланят пред паметта му. Петър Мичев-Педро е роден в Плевен, той е един от най-успешните български художници. Негови картини са притежание на известни личности и престижни галерии.  Загубата е огромна, каза Николай..

публикувано на 04.06.24 в 09:55

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В първото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Среща с българския музикант на 2023 година и издател на новото списание “Български артист“ – световната оперна звезда Соня Йончева - Томбола за билети за концертното изпълнение на операта “Тоска“ от..

обновено на 03.06.24 в 19:04
Георги Милтиядов, Вероника Тодорова, Любомир Дяковски и Веско Ешкенази

Любомир Дяковски: Рецептата за успех е да имаш насреща млади, мотивирани и талантливи хора

Плевенската филхармония грабна две изключително важни отличия на церемонията "Музикант на годината" за 2023 година. Тя се проведе в Първо студио на БНР на 31 май. Диригентът Георги Милтиядов спечели вота на публиката в категория "Млад музикант на годината". Наградата "Музикален проект на годината" беше присъдена за проекта "В света на..

публикувано на 03.06.24 в 12:03

Плевен ще се превърне в център на театралното предизвикателство

В Плевен от 25 юни до 8 юли за първи път ще се проведат Международни театрални дни, в рамките на които е и новият фестивал „Школа“.  Той е по-различен от всички останали, а Плевен се превръща в център на театралното предизвикателство. Латинка Светозарова разговаря с Димитър Кабаков - директор на Драматично-кукления театър „Иван..

публикувано на 02.06.24 в 06:03

Милион читатели посещават националната библиотека в Йерусалим

Месец юни е обявен за месец на книгата от народа на книгата. Милион читатели от чужбина и от страната има всеки месец националната библиотека в Йерусалим.  Новата й сграда, която прилича на отворена книга, е открита само преди няколко месеца.  По използвани иновационни технологии и дигитализиране, тя надминава тези в Дубай и Александрия...

публикувано на 02.06.24 в 05:42