Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести с искане за по-сериозни мерки срещу климатичните промени в над 12 държави

Протестът в Лисабон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Множество протести с искане за по-сериозни мерки срещу климатичните промени се проведоха в различни градове по целия свят. Демонстрациите се състояха вчера - дни преди началото на международната конференция за климата в Мадрид, предаде Асошиейтед прес. Протестите започнаха в Австралия, която беше обхваната от опустошителни горски пожари. Младата екоактивистка Грета Тунберг, която преди година започна климатични стачки в Швеция и вдъхнови хиляди ученици да я последват, написа в "Туитър": "Всеки е нужен. Всеки е добре дошъл. Присъединете се към нас".

Демонстрации имаше от още в Унгария, Белгия, Южна Корея, Полша, Великобритания, Турция, Италия, Испания, Португалия, Франция и Германия.

„Виждаме хиляди млади хора, които са излезли на улицата, защото проблемът с климатичните промени е сериозен. Той обаче е игнориран от система, която пренебрегва своите отговорности“, каза португалския студент Франциско Араужо

В Берлин около 20 протестиращи скочиха в ледените води на река Шпрее срещу парламента, за да накарат правителството да предприеме още по-сериозни мерки за намаляването на парниковите газове.

Пред фондовата борса в Йоханесбург десетки активисти държаха транспаранти с надписи: "Не на въглищата"! Множество нигерийски младежи протестираха в центъра на град Лагос с плакати, на които пишеше: "Няма планета Б" и "Стига сте отричали, че Земята загива".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартин Божанов - Нотариуса

Съдийската колегия ще обсъди утре доклад на специалната комисия по казуса с Нотариуса

Съдийската колегия ще обсъди на заседанието си утре, 4 юни, доклад за дейността на специалната комисия, проверяващи факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов, по прякор Нотариуса. Това става ясно от протокол от последното заседание на комисията, публикуван на Интернет- сайта на съдебния..

публикувано на 03.06.24 в 13:04

Изтеглят партиди на световноизвестни брандове козметика

Изтеглят от пазара и от потребителите партиди на световноизвестни брандове козметика. Причината е установено в състава наличие на химичното съединение пропионалдехид, което е забранено за такъв вид продукти.  Повечето от тях са произведени в държави от Европейския съюз като Италия, Франция, Испания, Германия. За това съобщават от онлайн..

публикувано на 03.06.24 в 12:54

В Грузия влезе в сила противоречивият Закон за чуждестранните агенти

В Грузия влезе в сила противоречивият Закон за чуждестранните агенти, след като беше подписан от председателя на парламента Шалва Папуашвили, съобщава Ройтерс. Това стана факт, след като проправителствените депутати гласуваха миналата седмица за преодоляване на ветото на президента Саломе Зурабишвили, която критикува закона, посочват грузински..

публикувано на 03.06.24 в 12:53

В област Плевен са сформирани 394 секционни избирателни комисии

В област Плевен са сформирани 394 секционни избирателни комисии. В тях са ангажирани над 3000 членове. Обучението започва от днес - 03.06 и ще продължи до 7 юни.  РИК е създала организация всички да имат възможност да проведат такова, каза пред БНР адвокат Ярослав Димитров, председател на РИК в 15 МИР-Плевен.  Трябва да се..

публикувано на 03.06.24 в 12:37

Привилегировани граждани паркирали безплатно в центъра на София

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров обяви, че привилегировани граждани са паркирали безплатно в центъра на София в платената синя и зелена зона, без да имат право на това. Паркирането е ставало с карта, подписана от предишното ръководство на Столичната община, а сред привилегированите са били и синдикални лидери от КТ..

публикувано на 03.06.24 в 12:14

БДЖ определи като тероризъм срязването на спирачките на локомотив на гарата в Лом

От БДЖ определиха като тероризъм вандалската проява от събота, когато неизвестни срязаха спирачките на локомотив на гарата в Лом. Според експерти извършителят вероятно е бил наясно със спирачната система. Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом На локомотива, готов за потегляне от Лом, са били..

публикувано на 03.06.24 в 12:11
Ружа Игнатова със съоснователя на ОneCoin Карл Себастиян Грийнууд.

Би Би Си: Криптокралицата Ружа Игнатова и връзките ѝ с подземния свят в България

Безследно изчезналата след измама за около 4,5 милиарда долара критпокралица Ружа Игнатова е била в дълбоки връзки с подземния свят в България и най-вероятно е брутално убита от човека, грижил се за нейната сигурност – Христофорос Никос Аманатидис, се посочва в материал на Би Би Си.  Тази вечер в рубриката "Панорама" Би Би Си ще излъчи пореден..

публикувано на 03.06.24 в 12:00