Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите на бегаческото общество бяха раздадени за седма поредна година

Организатори и част от наградените
Снимка: KrisoK Photography



За седма поредна година бяха раздадени Годишните награди на бегаческото общество.

В началото - събитие, организирано на шега от няколко любители, днес връчването на отличията вече е традиция и е чакано с интерес от бягащите хора в България.

Първо, членовете на една от най-големите Фейсбук групи за бягане у нас нaправиха предложения, после жури от активни състезатели и треньори отся финалистите. Победителите бяха избрани с таен вот от журито и получиха своите награди на церемония в София. 

За най-силен бегач отличието носи името “Машина”. При жените това е 44-годишната Мая Танева, която победи по 160-километровите трасета на “Персенк Ултра” и “Пирин Ултра”, а при мъжете - Пирин Галов.
45-годишният ултрамаратонец взе наградата в още една категория - “Ветеран на годината”. При жените-ветерани беше отличена Анета Ралчева.

Награда за “Честна игра” получи младата надежда на родния скайрърнинг Александър Спасов, а за “Пейсър на годината” - Калин Стоянов.

"Говори се за пейсъра, че е човек, който е стартирал прекалено бързо и после е преминал в режим НМСП (“Не мога да се прибера”), защото се е надценил. И този човек обикновено причаква някой състезател, за да се закачи и да се прибере с него до финала, за да бъде герой-пейсър, а не просто някой фалирал по трасето. Това най-вероятно не важи за нашите пейсъри тази вечер" - каза при връчването на наградите Иван Димитров, който, заедно с още един Иван Димитров, организира церемонията.

За “Оригинален гърчопис” беше отличен - Цоньо Пенев. В категорията “Избухване” - Мария Николова, която тази година в “Орехово Ултра” надбяга и мъжете, при това с рекорд. (В 50-километровата дистанция, с 2540 м денивелация, Мария подобри рекорда си по трасето с 15 минути и завърши с време 5 часа и 20 минути. Първият при мъжете - Росен Русев, пристигна на финала 5 минути по-късно).

Максим Стоименов взе наградата “Прогрес” при мъжете:

“Най-големият прогрес за мен за годината беше, че намерих толкова много приятели сред жулистанци (клуб "Жулистан" - бел.ред.) и сред всички вас, така че, да не забравяме, че това е, което ни дърпа напред - приятелството” - каза Стоименов при получаване на наградата. 
При дамите с най-голям прогрес тази година е била Гергана Малчева.

Наградата за “Дебют на годината” при мъжете отиде при Стефан Иванов, а при жените - при Мая Малканова.
“Организатор на годината” е за хората, които стоят зад “5 км рън”, а най-голямо оживление предизвика призът “Модна икона”. На високите критерии на взискателното жури отговориха Васил Динев - "Модна икона" при мъжете, и Каролина Калибацева - "Модна икона" при дамите.

Репортаж чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Удинезе - Рома

Късен гол донесе победата на Рома над Удинезе

Рома спечели с 2:1 като гост срещу Удинезе в доиграването на мача от 32-ия кръг на италианското футболно първенство, който беше прекъснат в 72-ата минута, когато Еван Ндика колабира на терена. "Вълците" се поздравиха с драматичния успех след гол с глава на Брайън Кристанте в петата минута на допълнителното време. Столичани са с 58 точки на..

публикувано на 26.04.24 в 07:51
Манчестър Сити

Манчестър Сити с нова крачка към титлата в Англия

Футболистите на Манчестър Сити постигнаха категорична победа с 4:0 при гостуването си на Брайтън в отложена среща от 29-ия кръг на английската Висша лига. Тимът от Манчестър доминираше през цялото време на футболния терен и на практика си осигури успеха още до 34-ата минута, когато водеше с 3:0. Голямата звезда на гостите Кевин Де Бройне вкара много..

публикувано на 26.04.24 в 07:46
Белослава Кръстева

Пета победа за Белослава Кръстева на европейското по шахмат

Белослава Кръстева записа петата си победа на европейското индивидуално първенство по шахмат за жени, което продължава на гръцкия остров Родос. В шестия кръг нашето момиче надигра с белите фигури французойката Митра Еязипур и има пет точки в класирането като дели второто място. С половин точка повече начело е Улвия Фаталийева от Азербайджан. Виктория..

публикувано на 26.04.24 в 07:31
Национален отбор по спортна гимнастика за младежи

България с четири финала на ЕП по спортна гимнастика за младежи в Римини

Давид Иванов се класира за четири финала на Европейското първенство по спортна гимнастика за младежи, което се провежда в италианския град Римини. Иванов ще спори за отличията в многобоя, както и на финалите на кон с гривни, халки и успоредка. В многобоя Давид Иванов събра 79.132 точки, което е трети по сила резултат. Брат му Йоан Иванов е на 27-а..

публикувано на 25.04.24 в 21:39

Красота, зрелище и осем гола на стадион "Ивайло" по повод 100 години ФК Етър

Истинско футболно зрелище сътвориха звездните отбори на Етър и България, които се срещнаха по случай 100-годишния юбилей на "болярите". Зрителите на стадион "Ивайло" станаха свидетели на страхотни отигравания от играчи, които напомниха за най-добрите си години по време на състезателните си кариери. Сборният тим на България, чийто капитан беше Христо..

публикувано на 25.04.24 в 20:47
100 години Етър

Стоичков и Балъков почетоха паметта на Трифон Иванов

Футболните легенди Христо Стоичков и Красимир Балъков - единствените българи в идеалния отбор на световно първенство, отправиха поздравления към публиката на стадион "Ивайло" и почетоха паметта на своя голям приятел Трифон Иванов. Това се случи в третата минути на юбилейния мач по случай стогодишнината на ФК Етър. "Честит юбилей! Брат' Гошо,..

публикувано на 25.04.24 в 19:36
Георги Иванов

Георги Иванов: Не мога да гарантирам безопасност на мача ЦСКА-София - Левски

Избраният за президент на Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов пристигна на стадион "Ивайло" във Велико Търново, където ще бъде специален гост на празненствата по случай вековния юбилей на местния ФК Етър. "Винаги сме били в добри отношения с Етър, кметът на града е в Изпълкома. Чест е за мен, че съм поканен. Пожелавам на легендите да са..

публикувано на 25.04.24 в 19:33