Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Националната библиотека прибави над 3000 нови читатели през 141-вата си годишнина

Снимка: Борис Димитров

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязва днес 141 години от основаването си и отчете изминалата година като успешна с реализирани десетки проекти, най-вече в областта на дигитализирането на ценни книги.

Библиотеката изпраща 2019 година с над 3000 повече читатели. Директорът доц. Красимира Александрова:

„Опазването на ръкописно-документалното наследство също е сред нашите приоритетни и водещи дейности. Над 250 000 документа са обработени в камерата за аноксия. Работим по проекти в партньорство... Беше тежък период, през който успяхме да преодолеем всички трудности, като библиотеката нито за миг не преустанови своята работа“.

Над 9000 са дигитализираните файлове тази година. Наскоро са започнати преговори с Google за прехвърляне на метаданни.

Дигитализират се изключително редки музикални документи - учебници в периода след Освобождението до 1944 година. Това е уникална по рода си колекция, тъй като съдържа документи с песни и ноти, съставени от български педагози и изпълнители.

Общественият съвет на Националната библиотека излиза с инициатива да се разшири институцията със закрита градина за читатели, за да се обособят пространства за културни и образователни събития, както и Музей на книгата. До 24 май ще се събират идейни проекти от архитекти.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.