Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новаторски концерт-спектакъл на Израелския камерен оркестър

Кой не знае разказа на Михалаки Георгиев „Меракът на чичо Денчо“?! Е, в Израел не го познават, но направиха истински спектакъл на камерния оркестър, точно на базата на този мерак.

Публиката беше от средношколци, но мнозина бяха довели и по-малките си братя и сестри. Юношите бяха старателно подбрани. Това не са само деца, които свирят на някакъв инструмент (то в Израел има ли чедо на амбициозна майка, което да не свири на нещо, а дори в песните се пее за „идише маме“, пред която няма бариери, щом се отнася за наследниците й), а такива, които участват в някаква музикална формация или оркестър. Според неуморния диригент на Израелския камерен оркестър, днешните юноши може и да свирят в оркестър, но рядко, почти никога не ходят физически на концерт или опера. (Дори на Израелската филхармония, която е един от водещите музикални състави в света, е трудно да се състезава с youtube и другите интернет музикални сайтове.) Затова направи концерт за оркестър и смартфон за средношколци и студенти.

За разлика от другите представления, в началото на концерта не обявяваха всички да затворят мобилните си телефони, а точно обратно: всички да настроят телефона си на изписана на светлинно табло на сцената апликация. Самият смартфон трябваше да бъде на „самолетен режим“ и концертът можеше да започне. Произведенията бяха повече от познати: като се започне 40-тата симфония на Моцарт и се стигне до „Солико“ (тук представена не като любимата песен на Сталин, а като произведение на грузинския композитор Цинцадзе). Но докато траеше концерта, на слушателите им се наложи точно и много бързо – за по 10 секунди, да отговарят на въпроси, свързани с изпълненията. Сигурно доста са се забавлявали диригентът и музиколожката на оркестъра, докато са измисляли въпросите, а още повече вариантите на отговор, защото анкетата бе от „затворен тип“. Например питаха защо един и същи мотив звучи толкова много пъти по време на дадено произведение: 1.защото композиторът се съмнява в музикалната памет на слушателите и е решил да им го повтаря докато най-накрая го научат; 2.защото на композитора не му достига въображение да измисли нещо друго или 3.защото това е основна тема, която търпи различни разработки. Или още по-директният въпрос: „Кой шуми така ужасно на сцената“ естествено се отнасяше до ударната секция. Като става въпрос за отделните семейства инструменти, в отговорите фигурираше както семейството на струнните, на духовите и на ударните инструменти, така и семейство Коен, което може би също е на сцената. Налагаше се и бърза реакция, за да се забележи в конкретното произведение, кой инструмент въвежда темата или кой поддържа ускоряването или забавянето на ритъма. На светлинното табло веднага личеше кой от зрителите, повече от които участваха с ник-неймове, набира най-много точки от верни отговори. И накрая първите двама имаха привилегията да дирижират. Предполагам, че всеки от тях безброй пъти е размахвал ръце или е тактувал с крак, докогато свири оркестър, но да „свириш на оркестър“ се оказа доста трудно. Макар произведението, в което двамината победители изпитваха уменията си, да беше до болка познато – „Унгарски танц 6“ на Брамс, едно е да ръкомахаш пред водени от друг диригент музиканти, които си знаят партиите, а съвсем друго - да ги водиш. Това означава да си представиш музиката с поне 5 ноти напред. Точно при това произведение темпата се сменят доста бързо, което значи, че трябва да покажеш на оркестъра миг преди това, че е настанало време да го стори. На всичко отгоре единият от мераклиите да бъде диригент се оказа левичар и на оркестрантите им бе доста трудно за гледат огледално диригентската пръчица. Та така с мерака на чичо Денчо...




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Българска галавечер в Музикферайн - Виена

Българска галавечер в Музикферайн увенча честването на 24 май във Виена

На 25 май в зала „Брамс“ на престижния виенски концертен комплекс Музикферайн се състоя емоционална галавечер на българската култура и музика, посветена на светлия празник 24 май.  Бляскавото събитие с участието на великолепни български и австрийски музиканти беше организирано по идея на виртуозната българска пианистка Донка Ангъчева...

публикувано на 29.05.24 в 20:50
Клементин Марген

Звездата Клементин Марген гостува в поредицата "Съкровени гласове"

В петък, на 31 май, в зала "България" ще бъде заключителният концерт от първия сезон на “Съкровени гласове“, в който световноизвестната българска оперна певица Соня Йончева представя свои звездни колеги на наша сцена. Френският мецосопран Клементин Марген, смятана от критиката за една от най-добрите изпълнителки на ролята на Кармен в света, ще..

публикувано на 29.05.24 в 20:27
Милен Начев - диригент

Диригентът Милен Начев се завръща на родна сцена след 22 години

На 30 май, след повече от 20 години отсъствие от родните сцени, диригентът Милен Начев ще застане на пулта на Софийската филхармония. В програмата са подбрани атрактивни пиеси от началото на ХХ век - на композиторите  Морис Равел,  Пол Дюка,  Мануел де Файя и  Николай Римски-Корсаков.   Маестро Начев е след най-високо ценените български..

публикувано на 29.05.24 в 12:54
Проф. Милена Шушулова, проф. Момчил Георгиев, проф. Милена Моллова и Варта-Естер Каспарян  (от ляво на дясно)

За първи път Международният фестивал - "Софийски музикални седмици" ще има есенно издание

Своеобразен празник на духовността, на музиката и културата стартира с 55-тото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици". Историята на този престижен фестивал започва с едно съдбоносно събиране на изтъкнатите български музиканти Панчо Владигеров, Любомир Пипков и Богомил Стършенов. Те заявяват: "Крайно време е София да..

публикувано на 27.05.24 в 13:54
Даниел Верстапен

Даниел Верстапен: Целта ми е да направя своята интерпретация на българската музика

"Това, което най-много ми харесва в България е природата , но и страната ми харесва, каза в "Понеделник вечер" белгийският пианист Даниел Верстапен . България е част от световното му турне Reconnection . Събитие, което го отведе до едни от най-големите зали в света като "Карнеги Хол" в Ню Йорк и "Сидни опера" в Австралия.  В България той ще..

публикувано на 27.05.24 в 09:40
Режисьорът на копродукцията Небойша Слиепчевич.

Лента с българско участие със "Златна палма" за късометражен филм

"Анора" на американския режисьор Шон Бейкър спечели "Златната палма" на заключителната церемония на тазгодишния филмов фестивал в Кан, а лента с българско участие грабна "Златна палма" за късометражен филм. "Ще продължа да се трудя в полза на киното" - каза сценаристът и режисьор Шон Бейкър, поемайки 77-ата "Златна палма", с която бе отличен филмът..

публикувано на 26.05.24 в 08:30

Васко Василев и солисти от 4 държави с концерт в Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният български цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт тази вечер в бутикова зала на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности ще свирят, а поводът е 24 май. Организатор е Българския културен институт в Париж. Французойка, японка, австрийка,..

публикувано на 26.05.24 в 08:21