Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партия напусна правителството на Норвегия след спор за „джихадистка“

Партия на прогреса на Сив Йенсен има 6 министри в коалиционното правителство
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежката популистка Партия на прогреса обяви, че напуска дясната управляваща коалиция. Поводът е репатрирането в страната на жена, заподозряна, че е била част от „Ислямска държава“ и двете ѝ деца. Партията окачестви това като „последната сламка“.

Правителството на премиера Ерна Солберг е на път да загуби мнозинството си в парламента, но въпреки това се очаква тя да запази поста си.

„Вкарах партията си в правителството и сега я извеждам“, заяви лидерът на Партията на прогреса и финансов министър Сив Йенсен на пресконференция.

Оттеглянето ѝ беше предизвикано от решение на кабинета, обявено миналата седмица, че жена и двете ѝ деца ще получат помощ, за да се върнат в Норвегия, така че едно от децата да може да получи медицинско лечение.

Нейната политическа сила подкрепяше връщането в Норвегия на двете деца, но не и на майка им. 

Става дума за 29-годишната гражданка на Норвегия от пакистански произход, която беше върната в страната по хуманитарни съображения. Тя била омъжена за двама бойци на „Ислямска държава“. Жената бе арестувана в петък, след като пристигна в страната с децата ѝ, които бяха настанени в болница.

Обвиненията срещу нея са, че е била член и на фронта „Ан Нусра“ и на „Ислямска държава“. Тя отрича и твърди, че е била държана в Сирия срещу волята й.

Според ООН 28 хил. деца на чуждестранни бойци живеят в лагери в Сирия.

Останалите три партии в управляващата коалиция в Норвегия запазват подкрепата си за правителството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Децата могат да боядисват великденски яйца с кауза на пл."Св Неделя" в София

За шеста поредна година на Велики четвъртък Софийската митрополия организира от 11:00 часа днес традиционното боядисване на великденски яйца на пл."Св Неделя" в София. В ритуала ще се включат деца от столичните училища и детски градини. Празникът ще продължи с литийно шествие от площада до храма „Света София". Велина Тонева, директор на..

публикувано на 02.05.24 в 09:13

Благослав Михайлов: Проблемът е, че политическата класа говори едно и също от 20 години

Днес в парковото пространство на НДК ще бъде открита международната изложба "Излез и гласувай" . Илюстратори от всяка държава-членка на ЕС са създали плакати по темата за мобилизиране на гласоподавателите на предстоящите европейски избори на 9 юни. Идеята е да помним, че демокрацията не е даденост . ЕС е грандиозно упражнение за това как нациите и..

публикувано на 02.05.24 в 08:59

Различни инициативи по цял свят по повод Международния ден на Слънцето

В много страни по света днес започват различни инициативи по повод Международния ден на Слънцето, който цели да привлече вниманието върху важността на соларната енергия и нейния потенциал за устойчиво развитие.   Международният ден на слънцето цели да привлече вниманието върху важността на соларната енергия и нейния потенциал за устойчиво развитие...

публикувано на 02.05.24 в 08:49

Русия с проекторезолюция в ООН за предотвратяване на разполагането на оръжия в Космоса

Русия внесе в ООН проекторезолюция, която призовава всички страни да предприемат спешни действия за предотвратяване на разполагането на оръжия в космическото пространство, седмица след като Москва наложи вето на резолюция на САЩ и Япония за спиране на надпреварата във въоръжаването в космоса, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Руската..

публикувано на 02.05.24 в 08:44

Кметове на европейски градове искат да определят подходящи ограничения на скоростта

Кметове на европейски градове се обявиха в защита на правото на местните власти да определят подходящи ограничения на скоростта. Кметовете са се обединили в писмо, чийто текст е публикуван във "Файненшъл таймс". Писмото е следствие на инициативи на правителствата в Англия и Италия, които биха могли да попречат на местната власт да прилага..

публикувано на 02.05.24 в 08:29
Даниел Нобоа

Президентът на Еквадор обяви извънредно положение в пет крайбрежни провинции

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви извънредно положение в пет крайбрежни провинции заради "вътрешен въоръжен конфликт". Мярката засяга провинциите Ел Оро, Гуаяс, Лос Риос, Манаби и Санта Елена и ще продължи 60 дни, се казва в указа.  Това е второто обявяване на извънредно положение по същите причини от Нобоа, който встъпи в длъжност през..

публикувано на 02.05.24 в 08:03

Обществен съвет настоява документите за частната детска болница да станат публични

Решението за създаване на частна болница за детско здравеопазване в София беше взето в условията на информационно затъмнение .  Това каза пред БНР адвокат Мария Шаркова - член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница.  Правителството разреши на частен инвеститор да построи болница "Мама и аз"   Търговска Лига се..

публикувано на 02.05.24 в 08:03