Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипна епидемия и в област Стара Загора

Снимка: БГНЕС

Грипна епидемия е обявена от утре и в област Стара Загора. Учениците там излизат в грипна ваканция.

Въз основа на продължаващото интензивно увеличаване на заболелите от грип и остри респираторни заболявания през последните дни и запазващата се тенденция за достигане на епидемични стойности, както и доказаните положителни проби на грипни щамове от лица с вирусни инфекции, считано от 30 януари, се обявява грипна епидемия в област Стара Загора. Това информират от Регионалната здравна инспекция. По информация на Инспекцията са засегнати възрастовите групи до 63 години.

С оглед ограничаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип сред учениците за периода от 30 януари до 7 февруари включително се прекъсват и учебните занятия.

По последни данни на МОН учениците в 21 области на страната са в грипна ваканция. 

Продължава да се учи в областите Плевен, Русе, Търговище и Шумен, а в Ловешко и Разградско учебният процес е спрян само в отделни училища.

Приключи грипната ваканция в Монтана

Грипната ваканция за учениците в Монтана приключи. От утре учениците се връщат в класните стаи в цялата област.

„В последните дни значително са намалели болните от ученическа възраст. Информацията е от наблюдаваните лекарски практики. Поради това прекратяваме грипната ваканция за учениците, считано от 30-ти януари“, съобщи д-р Елена Борисова - директор на Регионалната здравна инспекция в Монтана.

Учебните заведения в Монтанско останаха затворени в продължение на една седмица. Наблюдава се лек спад на болните, съобщи д-р Людмил Джурджев – личен лекар от Монтана:

„Има лека тенденция за понижаване на броя на заболелите, но тя е незначителна. Към дадения момент се явяват хората, които са с усложнения на грипа или тези, които са си провеждали самолечение“.

Грипната епидемия в област Монтана продължава, като в сила остават противоепидемичните мерки.

Всеки родител може да направи бърз тест за грип на своето дете във всяка микробилогична лаборатория в столицата. Това обясни пред "Хоризонт" завеждащата педиатричното отделение на Пирогов доц. Ирен Цочева

Подобни проби са най-достоверни, ако са взети в първите 48 часа, откакто детето има симптоми, посочи доцент Цочева и допълни, че въпросните тестове не се плащат от Здравната каса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

23 РИК: Грешки в изборните книжа. СИК продължават да предават протоколите

Със закъснение започна предаването на изборните книжа в 23 РИК и 25 РИК в столичната зала "Арена - София". Много грешки в протоколите забавиха обработването на документите от секционните избирателни комисии. В 23-та Районна избирателна комисия се отчитат 633 секции. Очаква се предаването на изборните книжа да продължи и след 12.00 часа..

публикувано на 10.06.24 в 06:22

ЕНП с най-много места в следващия Европарламент

Европейската народна партия отново печели най-много места в Европейския парламент - 181, сочат първите прогнозни резултати. Същевременно крайната десница повишава резултатите си. Втори отново са социалистите и демократите със 135 мандата. Трети са либералите с 82 места, а четвърти -Европейските консерватори и реформисти със 71, като те имат..

публикувано на 10.06.24 в 00:42

Паралелно преброяване на "Галъп", 80% извадка: Възможен е 7-партиен парламент

ГЕРБ-СДС печелят изборите за Народно събрание с 24%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп", партньор на БНР на вота, при извадка 80%. Втора политическа сила е ДПС с 16,2% резултат. Следват " Възраждане " - 14,6%, ПП-ДБ - 14,5%, БСП -  7,7%, " Има такъв народ " - 6%. Четирипроцентовата..

публикувано на 10.06.24 в 00:22

Паралелно преброяване на "Галъп": Шест български формации с депутати в следващия ЕП

ГЕРБ-СДС печелят евроизборите у нас с 24,5%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп", партньор на БНР в изборния ден, при 75% извадка. Втори са "Възраждане" с 15,6%, следвани плътно от ПП-ДБ – 15,5%. ДПС са с 14%, БСП - 7,9%, а "Има такъв народ" получават 6,3% от вота. Под бариерата за влизане в..

публикувано на 09.06.24 в 23:59
Избирателната секция в генералното консулство в Истанбул.

Ниска активност на вота в Турция. Каква е причината?

Общо 46 495 са подадените гласове в Турция на изборите за Народно събрание. Голямата изненада на изборите в Турция беше изключително слабата активност в секции, които преди са били с висок брой гласуващи. Едно от тези места беше квартал "Авджълар" в Истанбул, където преди при две разкрити секции подадените гласове са достигали 3000. Сега..

публикувано на 09.06.24 в 23:36

Паралелно преброяване на "Галъп": ДПС е втора сила, "Величие" - 4,4%

ГЕРБ-СДС са първа политическа сила в резултат на днешните избори за Народно събрание с 24,5%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп" с 65% извадка. Втори са ДПС с 15,8%, следвани от ПП-ДБ с 15%. Четвърти са "Възраждане" с 14,3%. Следват БСП със 7,8% и "Има такъв народ" с 5,9%. Четирипроцентовата бариера..

публикувано на 09.06.24 в 23:12

Приключи изборният ден в област Плевен

Изборният ден в област Плевен приключи успешно в 21 часа. Гласуването беше удължено заради желаещи да гласуват след 20 часа в секции в Община Плевен, съобщиха от РИК. В Районната избирателна комисия вече пристигна първият протокол - този от секцията в затвора, каза Ярослав Димитров, председател на Районната избирателна комисия...

публикувано на 09.06.24 в 22:59