Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипна ваканция и в Русенска област

| обновено на 31.01.20 в 21:51
Автор:
Снимка: БТА

Учениците от цялата Русенска област излизат в грипна ваканция от понеделник до края на седмицата. Учебен ден за тях ще е 10 февруари.

Поради повишената заболеваемост на учениците през последните дни днес Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания реши да обяви превантивна ваканция за цялата следваща седмица.

„Засега няма епидемия, нито предепидемична обстановка. В понеделник ще се види съобразно данните какво ще бъде положението“, каза д-р Маргарита Николова, директор на Регионалната здравна инспекция в Русе, и поясни, че най-засегнати от грипния вирус са децата от 5 до 14-годишна възраст.

Засега няма основание за обявяване на епидемия на територията на областта, след като вчера в болница в града почина от пневмония 49-годишен мъж.

Учениците от 21 области в страната са в грипна ваканция. Не се учи в над 2000 училища, съобщиха от просветното министерство.

Заради грипна ваканция всички училища в областите Плевен и Търговище затварят от днес до края на следващата седмица. 

Преустановени са учебните занятия и в община Разград. Там няма да се учи до 4 февруари, а в Хасково, Харманли и Димитровград - до 5 февруари, включително.
В грипна ваканция са  училища в областите Добрич, Кюстендил, Ловеч. Учи се само в Монтана, Русе и Шумен.

В Бургас, ако епидемичните стойности спаднат, има вероятност учебните занятия да се възстановят в четвъртък (6 февруари).

Учениците в 13-те общини на Бургаска област остават в грипна ваканция до 5 февруари, обяви зам.-областният управител Владимир Крумов:

"Съответно и в детските градини филтърът също да бъде висок и следващото заседание сме го насрочили в сряда, 14-и.“.

Данните от миналата седмица сочат, че болните са били 575 на 10 хил. души, каза директорът на РЗИ доктор Георги Паздеров:

"Това ясно показва, че ние сме обявили грипна епидемия преди самия пик на епидемията. Истинският пик е през тази седмица, която върви в момента".

Днес е последният ден от грипната ваканция на учениците в Габровска област. Учебните занятия се възобновяват от понеделник, 3 февруари. Епидемичната обстановка е по-спокойна, но здравната инспекция ще продължи да следи нивата на заболеваемост.

С още една седмица се удължава грипната ваканция в общините Кърджали и Джебел. Учебните занятия там ще се възобновят на 10 февруари, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. В останалите райони на областта грипната епидемия отпада идния понеделник.

Грипната ваканция за учениците от общините Смолян, Мадан, Рудозем, Златоград и Неделино се удължава с още два дни – 3 и 4 февруари, включително. Учебните занятия ще се възобновят в четвъртък.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтеглят партиди на световноизвестни брандове козметика

Изтеглят от пазара и от потребителите партиди на световноизвестни брандове козметика. Причината е установено в състава наличие на химичното съединение пропионалдехид, което е забранено за такъв вид продукти.  Повечето от тях са произведени в държави от Европейския съюз като Италия, Франция, Испания, Германия. За това съобщават от онлайн..

публикувано на 03.06.24 в 12:54

В Грузия влезе в сила противоречивият Закон за чуждестранните агенти

В Грузия влезе в сила противоречивият Закон за чуждестранните агенти, след като беше подписан от председателя на парламента Шалва Папуашвили, съобщава Ройтерс. Това стана факт, след като проправителствените депутати гласуваха миналата седмица за преодоляване на ветото на президента Саломе Зурабишвили, която критикува закона, посочват..

публикувано на 03.06.24 в 12:53

Привилегировани граждани паркирали безплатно в центъра на София

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров обяви, че привилегировани граждани са паркирали безплатно в центъра на София в платената синя и зелена зона, без да имат право на това. Паркирането е ставало с карта, подписана от предишното ръководство на Столичната община, а сред привилегированите са били и синдикални лидери от КТ..

публикувано на 03.06.24 в 12:14

БДЖ определи като тероризъм срязването на спирачките на локомотив на гарата в Лом

От БДЖ определиха като тероризъм вандалската проява от събота, когато неизвестни срязаха спирачките на локомотив на гарата в Лом. Според експерти извършителят вероятно е бил наясно със спирачната система. Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом На локомотива, готов за потегляне от Лом, са били..

публикувано на 03.06.24 в 12:11
Ружа Игнатова със съоснователя на ОneCoin Карл Себастиян Грийнууд.

Би Би Си: Криптокралицата Ружа Игнатова и връзките ѝ с подземния свят в България

Безследно изчезналата след измама за около 4,5 милиарда долара критпокралица Ружа Игнатова е била в дълбоки връзки с подземния свят в България и най-вероятно е брутално убита от човека, грижил се за нейната сигурност – Христофорос Никос Аманатидис, се посочва в материал на Би Би Си.  Тази вечер в рубриката "Панорама" Би Би Си ще излъчи пореден..

публикувано на 03.06.24 в 12:00

Проверяват сигнали за изборна търговия във Великотърновско

По 10 сигнала за нарушения на политическите права на гражданите работи Областната дирекция на МВР във Велико Търново. При специализирана полицейска операция днес са съставени предупредителни протоколи на хора, за които има данни, че на предходни избори са се занимавали с изборна търговия. На уязвими участъци в цялата Великотърновска..

публикувано на 03.06.24 в 11:41
Хънтър Байдън

Хънтър Байдън се изправя пред съда

Хънтър Байдън трябва да влезе днес в съдебната зала. Синът на президента Джо Байдън е обвинен в престъпление, свързано с притежание на оръжие. След като Доналд Тръмп стана първият американски президент, осъден за престъпление, сега за първи път в американската история и син на действащия президент е изправен пред съда. Делото ще се гледа..

публикувано на 03.06.24 в 11:30