Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Възраждане" продължава с протестите пред Народното събрание

| обновено на 08.02.20 в 15:28
Снимка: БГНЕС

На протест пред сградата на Народното събрание около 50 души, организирани от партиите "Възраждане" и МИР, поискаха оставката на правителството.

За разлика от вчера, когато бяха блокирани няколко кръстовища на София, днес демонстрацията премина спокойно.

"Пред България има само един път - трябва да премахнем това правителство. Трябва да има предсрочни избори, проведени от служебен кабинет".

Протестиращите се чудеха, защо са толкова малко, въпреки слънчевото време:

"Нещо трябва да се промени. Крайно време е".
 "Тук съм от добро. Народът тъне в мизерия, а ето тези 240 хрантутници, на които народът им плаща, тънат в разкош".

Протестът завърши с ултиматум към правителството да помисли дали да си подаде оставката през следващата седмица. Иначе ще има нов протест.

Протестът пред парламента бе с искане за оставка на правителството с мотив - кризата с водата, с въздуха и с боклука, отказа от валутен суверенитет и застрашаването на финансовата стабилност.

Ето какво още споделиха протестиращи пред репортери на БНР:
"Защото се чувствам жива погребана в тази държава, срещу всички безобразия, които това управление за толкова години направи спрямо българският народ. Учудвам се, че има толкова малко хора".

"На хората им омръзна. И на мене. Непоносимо е вече. Те си правят експерименти с нас".

"Аз съм за подкрепа на президента. Той е по-адекватен от другите политици, и който има подкрепата на народа".

"Този протест не е организиран от президента, а от партия "Възраждане".

В петък партиите МИР и "Възраждане" организираха протест с искане за оставката на правителството. Протестът започна пред Народното събрание, а след това присъстващите около 1000 души се отправиха към Орлов мост и за кратко го блокираха.

Протест, организиран от партия "Възраждане", се състоя пред сградата на Общината във Варна. Протестиращите поискаха оставката на правителството:

"Не съм доволен от положението в страната. Аз имам частен бизнес, но въпреки това виждам, че от година на година нещата стават все по-зле. Искам за бизнеса да се променят всички тези регулации, които задушават бизнеса и да се създаде една нормална среда".

"Всеки един трябва да отговаря за собствените си постъпки, защото тя, промяната тръгва от всеки един".

"Нашата най-голяма вина е, че не търсим сметка на хората, на които сме гласували доверие", казаха протестиращи.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава, че..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени. "Установени са кои са работниците и са направени четири информационни дни, на които..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ратификацията за..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна ситуация заради Ваня Григорова и че тя е реалният победител на изборите в София. Според Свиленски..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В следобедните часове вчера ледената градушка на два пъти се изсипа над нивите и градините на селото. Днес..

публикувано на 26.04.24 в 13:52