Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Св. Харалампий – покровител на пчеларите

Жителите на хасковското село Черногорово почетоха празника на Свети Харалампий с тържествена литургия в 160-годишния храм, носещ името на светеца.
Снимка: БТА

Православната църква почита паметта на свещеномъченик Харалампий Чудотворец, който във фолклорния календар е покровител на пчеларите, защото е лекувал с мед. В храмовете се освещава мед.

Пчелари от Врачанско споделиха, че секторът е в риск заради срив в изкупната цена и липсата на субсидиране.

"Откак се помня, все професионално се занимавам с пчеларство. Това е взаимна любов между пчелите и пчеларя и продуктите, които получавам от труда, който полагам, ми се отплащат", казват те.

Масово обаче пчелари се отказват от дейността си заради сегашната ниска изкупна цена на меда от 3,20 лв.

Причината е внос на евтин мед предимно от Китай.

"Пчеларите има огромни количества залежал мед, който не искат да го продадат на тази цена - това е било 2005 г.“.

Липсата на субсидиране и нерегламентираното пръскане на земеделски площи, което убива пчели, са други от големите проблеми в сектора.

“Както старите пчелари знаят, а ние сме се учили от тях - Ще оцелеем с труда и надеждата и вярата в Св. Харалампий", казват пчеларите.


Над 2000 буркана с мед, подредени във формата на кръст,  ще бъдат осветени в благоевградския храм "Въведение Богородично" днес.

"Преди години само пчеларите идвали в черквата и освещавали меда, с който подхранвали пчелите за да са здрави. Постепенно към традицията се присъединили много хора, вярвайки, че когато е осветен,  медът има по-голяма пречистваща и лечебна сила. Защо ги подреждат в огнен кръст, разказва Аделина Стефанова - секретар на църковното настоятелство:

"Отец Николай Иванов реши да подредим една година под формата на кръст. А, той става огнен, защото върху всяко бурканче мед поставяме по една свещичка. И, когато свещеникът прави освещаването на меда, споменава всяко едно име. Колкото повече хора се молят в този момент, толкова повече молитвата е по-силна".

По повод празника в смолянския квартал Райково ще бъде осветен мед за здраве.

Празничната Света божествена литургия в чест на Свети Харалампий Чудотворец ще започне в 9 ч. в църквата в кв. “Райково“ и ще бъде отслужена от архиерейският наместник на Смолянска духовна околия - Негово високо преподобие архимадрид Висарион. С него ще съслужат и свещеници от града.

В олтара се съхранява и частица от светите мощи на Св. Харалампий Чудотворец, която ще бъде изнесена и положена на специално украсена масичка в центъра на храма, за да могат вярващите да се поклонят и помолят.


Светецът е живял през II век

Св. Харалампий живял през II век в Магнезия, Мала Азия, в епохата на жестоки гонения срещу християните. Той бил много праведен и още приживе показал своята святост, разпространявайки Божието слово. Не след дълго станал епископ. В края на своя живот бил подложен на жестоки мъчения от римския император Септимий Север, за да се откаже от Христовата вяра. Той останал непоколебим, а вярата му лекувала всичките рани и всяка сутрин те зараствали по чуден начин. На 113 години издъхнал, преди да бъде посечен от меча.

Паметта на Св. Харалампий особено се почита от нашия народ, както заради молитвеното му застъпничество пред Бог за болни, страдащи духовно и телесно, така и като закрилник на пчеларите и проводник на Божията благодат над пчелния мед.

На този празник не се върши никаква домашна работа, да не се разсърди светецът и да пусне болестите. Само жените месели обреден хляб с орнаменти кръст, няколко пъпки (чумата), и по края на питата - венец, символ на здравето. Докато ставал хляба, носели мед в църквата да бъде осветен на специална празнична литургия. С този мед се ядяла питата, чупела се за здраве, а меда пазели като цяр през цялата година. На днешния ден се прави и освещаване на меда. Всеки, който иска да има мед за цяр или просто благословен, го носи в църквата и свещеникът чете молитва.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39