Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: При нова атака срещу турски войници ще ударим сирийската армия навсякъде

| обновено на 12.02.20 в 17:53
Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При нови атаки срещу турски войници или наблюдателни постове в Идлиб, Анкара може да удари позиции на сирийската армия навсякъде. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч в Анкара.

В пред депутатите от своята Партия на справедливостта и развитието Ердоган беше категоричен:

„Дори при най-незначително раняване на наши войници в Идлиб или на друго място заявявам, че от сега нататък ще удряме силите на режима където и да било, независимо от границите от меморандума от Сочи!“

Той отново настоя до края на февруари сирийските части да се изтеглят зад линиите на турските контролни постове в област Идлиб. 

Ердоган подчерта, че дадените обещания и споразумението от Сочи не се спазват и посочва отговорните за това според него:

„В Идлиб сирийският режим, както и руските сили и подкрепяните от Иран бойци, непрекъснато нападат цивилни и извършват кръвопролития“.

Поради това турският държавен глава заплаши, че сирийските самолети, които бомбардират Идлиб, вече няма да летят толкова свободно.

Турска делегация ще посети Москва в следващите дни за разговори във връзка със ситуацията в северозападната сирийска област, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Анкара и Москва продължават да работят заедно за осигуряване на трайно примирие, каза Чавушоглу на пресконференция в албанската столица Тирана.

Съединените щати стоят до съюзника си Турция. Така говорителят на турското външно министерство Хами Аксой обобщи резултатите от продължилата около 1,5 часа среща между заместник-министъра Седат Йонал и американския специален пратеник за Сирия Джеймс Джефри.

Контактите между Анкара и Москва по отношение на Сирия ще продължат. Това стана ясно след телефонен разговор между руския президент Владимир Путин с турския държавен глава Реджеп ЕрдоганВ прессъобщението на Кремъл се посочва, че лидерите са поставили ударение върху прилагане на споразуменията между двете страни за Сирия.

Междувременно продължава съсредоточаването на турски армейски части край турско-сирийската граница.

Същевременно сирийското правителство отхвърли всякакво присъствие на турски войски на територията на страната. По-рано Дамаск си върна контрола върху ключовата магистрала Дамаск-Алепо.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сирийската армия си върна стратегически град в провинция Идлиб

Сирийската армия отне от джихадистите и бунтовниците контрола над град Саракеб, намиращ се в провинция Идлиб, с което отбеляза нова победа в офанзивата в Северозападна Сирия, предаде "Франс прес". Дамаск продължава да напредва по стратегическа магистрала,..

публикувано на 09.02.20 в 01:02
Фабрис Баланш от Лионския университет

Фабрис Баланш: Западът подценява джихадистката заплаха от Идлиб

„Западът подценява ситуацията в северозападната сирийска провинция Идлиб, където днес има много чуждестранни терористи - френски граждани, саудитски граждани и други. Ние не желаем да видим, че там е като при „Ислямска държава“. А това е голяма..

публикувано на 08.02.20 в 12:10
Провинция Идлиб, Западна Сирия

Турция настоя Русия да спре сирийските атаки в Идлиб

Турция очаква Русия да спре атаките на сирийските правителствени сили в североизточната провинция Идлиб, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който допълни, че Анкара трябва да работи с Москва, за да реши проблемите в региона...

обновено на 06.02.20 в 13:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

За 6 май военни смениха трибагреника в местността "Усойката" край Смолян

Огромен трибагреник е спуснат за 6 май от Орлова скала в местността "Усойката" край Смолян. Това е традиция, която изпълняват за празника на армията военнослужещите от 101-ви Алпийски полк. Спуснатият национален флаг е с размери 20 на 10 метра...

публикувано на 06.05.24 в 08:11

Руски атаки с дронове в североизточната Сумска област на Украйна

Украйна съобщи за масирани руски атаки с дронове през нощта в Сумска област. След силна експлозия в региона са започнали проблеми с електричеството, предаде агенция УНИАН.  Командването на Военно-въздушните сили е предупредило за заплахата..

публикувано на 06.05.24 в 07:59
Офисът на

ООН се застъпи за "Ал Джазира" след забраната ѝ в Израел

Израел затвори контролно-пропускателния пункт "Керем Шалом" на границата с Ивицата в Газа след нападението срещу негови войници, за което пое отговорност въоръженото крило на палестинската ислямистка групировка "Хамас". Преговорите в Кайро за..

публикувано на 06.05.24 в 07:53

Форум ЕС - Украйна обсъжда сътрудничеството в отбраната

Над 350 представители от европейските институции, правителства, европейски и украински индустрии в областта на отбраната, страни ключови партньори и организации ще се съберат, за да обсъдят укрепването на сътрудничеството в отбранителната индустрия..

публикувано на 06.05.24 в 07:41

Водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин за Деня на храбростта

Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове. Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския..

публикувано на 06.05.24 в 07:32

Почитаме свети Георги Победоносец

Българската православна църква почита днес свети Георги Победоносец. В народните обичаи този ден - Гергьовден, е празник, неразривно свързан  със земята, и се посвещава на земеделци и животновъди. Светецът е покровител на овчарите и стадата. Той..

публикувано на 06.05.24 в 07:19
Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен ще настоява пред китайския президент за честна конкуренция

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че на срещата си с китайския президент Си Цзинпин в Париж ще настоява за   "честна конкуренция" от страна на Китай, предаде Франс прес. "Трябва да действаме, за да сме сигурни, че..

публикувано на 06.05.24 в 05:02