Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: На върха на държавата са трима души, които си съперничат за рейтинг

Слави Василев и Димитър Ганев пред БНР

Слави Василев
Снимка: Иван Русланов

"Политическият живот в България бележи нов момент, в който на върха на държавата намираме двама души, а може и трима, които си съперничат за авторитет и рейтинг". Това каза пред БНР анализаторът Слави Василев, като обясни, че тези трима души са президентът, премиерът и главният прокурор. Според него Румен Радев е включил на следваща предавка в политическото си послание и в авторитета си на първостепенен политически актьор в държавата:

"Румен Радев през 2020 г. е придобил голям политически капитал, опит. Осъзнал е силата си и е готов да се бори за политическата промяна, която обеща на българите през 2016 година", коментира анализаторът и прогнозира сериозно разместване на пластовете в политиката, въпреки че Бойко Борисов доминира българската политика през последните 10 години.  

В предаването "Нещо повече" Слави Василев заяви, че държавният глава има усещането, че всички останали власти в страната са срещу него:

"Президентът избра правилния момент, за да свали доверието си от правителството", категоричен беше той и уточни, че президентът е изложил позицията на редовия български гражданин.

Димитър Ганев Политологът Димитър Ганев се съгласи с коментара за "тримата големи" в българската политика, но добави, че главният прокурор Иван Гешев се опита да се разграничи от всички "играчи по терена":

"Така той искаше да отговори на спекулациите, появили се още след неговото избиране, заявявайки, че не е с никого".

По думите му притеснително е нивото, на което се води комуникацията между президента и премиера.

Димитър Ганев отново повтори тезата си, че няма да има трета оставка на Бойко Борисов, защото той си дава сметка, че така ще даде властта в ръцете на Румен Радев, който ще трябва да състави служебен кабинет. Политологът обаче не изключи варианта на съставяне на нов кабинет в рамките на това Народно събрание, което не минава през служебно правителство.

Според Слави Василев президентът е дал заявка за определяне на позициите на двамата във вътрешнополитически план. Анализаторът прогнозира, че ще наблюдаваме все по-ясно противопоставяне между Борисов и Радев. 

Цялото интервю на Людмила Железова със Слави Василев и Димитър Ганев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

“Тренд“: 5+1 партии в следващото Народно събрание

5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов -   трета политическа сила. Това сочи проучването за нагласите на българите спрямо основните партии и институции, проведено от агенция “Тренд“ през февруари сред 1007 българи..

публикувано на 18.02.20 в 10:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петков: Ако ГЕРБ не могат да се отърват от тази зависимостта си от Пеевски, ще се борим от страната на опозицията

"Продължаваме промяната- Демократична България" може да разговарят с ГЕРБ за бъдещо управление, но само ако бъде сложен край на зависимостта на ГЕРБ от Пеевски, заяви в Перник съпредседателят на "Продължаваме промяната" и водач на листата в Перник и в..

публикувано на 08.05.24 в 22:04

Силна градушка връхлетя Плевен (Галерия)

Градушка връхлетя Плевен минути преди 20 ч. Градушката на места плътно застла земята. Зърната ѝ са с размер на лешник. Вятърът огъна дърветата до земята, а над града се стелеше черна пелена.  Стихията започна да утихва около 20:30 ч.    Голяма част от..

публикувано на 08.05.24 в 20:16

Полша обвини Русия в провеждане на кибератаки

Тази седмица Полша е била атакувана от хакерска група, свързана с Русия, съобщи полският Национален изследователски институт, цитиран от "Ройтерс". "Зловреден софтуер, насочен към полските държавни институции, беше разпространен тази седмица..

публикувано на 08.05.24 в 19:59

Над 1000 бомбени заплахи в училища и институции в Словакия във вторник

Над 1000 бомбени заплахи са получени вчера в училища и институции в Словакия. Сигналите са предизвикали масова евакуация, а словашката полиция се опитва да установи извършителите, пише Би Би Си. Полицейски екипи с кучета и експерти по..

публикувано на 08.05.24 в 19:43

Протест на столичния бул. "Сливница", където преди година загинаха Ани и Явор

Граждани излязоха на протест на столичния булевард "Сливница", където преди една година, блъснати от автомобил, загинаха младите годеници Ани и Явор. Година след смъртта на Ани и Явор: Нов протест на булевард "Сливница"   Една година след загубата..

публикувано на 08.05.24 в 19:15
Емилия Милчева

Емилия Милчева: Дублирането на водачи показва колко къси са кадровите скамейки на някои партии

Дублирането на водачи в няколко листи на партиите за предстоящите избори на 9 юни, говори зле за българската демокрация.  Няма илюзии, че тези водачи и една част от депутатите имат връзка с избирателните си райони.  Това коментира за партийните..

публикувано на 08.05.24 в 19:14

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на София

Новата организация на движението в центъра на София отива на съд. Делото е заведено от Европейския център за транспортни политики. Според сдружението действията на Столичната община са незаконосъобразни и нарушават наредба от 20 декември 2017 г...

публикувано на 08.05.24 в 19:03