Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Радка Аргирова: Страхът и паниката от коронавируса са необосновани

Жертвите на сезонния грип са много повече, подчертава експертът


"Вирусът не знае граници, той ще се появи. Въпреки това не можем да говорим за смъртна опасност и страхът и паниката са необосновани", каза в интервю за "Хоризонт" известният вирусолог проф. Радка Аргирова.

През последните 20 години проф. Аргирова е председател на Българското дружество по медицинска вирусология. Оглавява и Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз. Проф. Радка Аргирова е първият учен у нас, който изследва вируса на СПИН. Доктор е на медицинските науки, преподавател в Софийския университет "Климент Охридски". Има над 120 научни публикации, 18 книги и монографии.

Проф. Аргирова подчерта, че се е създала епидемия най-вече от страх и паника, с която трябва да се преборим и призова за повече доверие към специалистите и фактите.

Трябва да реагираме спокойно и да няма паника. Не се притесняваме от грипа, а той съвсем не е безобиден, много по-смъртоносен е от коронавируса.

Съставът на коронавируса е добре известен. В него има компоненти, срещу които ние имаме антивирусни вещества. Има ги и в България, те не са специфични, казва още  проф. Аргирова:

"Това е вид използване на известни медикаменти за друга цел. Освен това италианските лекари вече успешно са приложили ефективна антивирусна терапия, използвана срещу  ебола.  Така че нещата въобще не изглеждат безнадеждни."

Като специалист проф. Аргирова е притеснена единствено от съобщения, че излекувани хора в Китай са се заразили отново. Това би означавало, че тези пациенти не са формирали антитела срещу вируса, което е странно. Ако диагнозата е била точна, това поставя въпроса за ваксината. Затова много целенасочено проследявам каво ще се случи, защото ако те наистина са били заразени повторно, това ще промени изцяло подхода ни към лечението и особено към профилактиката, отбелязва проф. Аргирова.

Тя опровергава конспиративните теории за появата на вируса. Предупреждава, че предпазването от коронавируса налага строги хигиенни мерки, включително на отходните места. Описва и симптоматиката:

"Първо - температура с втрисане, второ - кашлица, трето - трудно дишане, задух, признаци на пневмония. Чак когато имаме тези симптоми, трябва да се прави тест."
Експертът препоръчва при наличие на симптоми първо да се проверява за други причинители.

"Има различни видове други вируси, освен грипа има парагрип. Хубаво е първо те да се изключат и после да се мисли за коронавирус, особено, ако лицето не е било във връзка с район или хора, които са болни."

Още за коронавируса чуйте в интервюто с проф. Радка Аргирова чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще промени ли Covid-19 градската среда

Ще промени ли Covid-19 градската среда, ще преформатира ли пространства и нагласи и ще се отрази ли върху интериора, който обитаваме, работейки или пък върху начина ни на придвижване? Досега говорим повече за помещения, стълби, асансьори – важни вътрешни пространства, важно е обаче този разговор да се обърне и към откритите пространства, смята..

публикувано на 02.06.20 в 11:44

Деян Колев, "Амалипе": Всяка мярка за обхват на повече деца в образованието е смислена

"С еднократна парична помощ само някои семейства ще бъдат стимулирани, нужно е мярката да се допълни с множество други, най-вече със сериозна работа със семействата". Това каза пред БНР Деян Колев - изпълнителен директор на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" по повод предложението на ГЕРБ за еднократна помощ от 250 лв. на..

публикувано на 02.06.20 в 09:28

Галина Маркова, НБУ: Държавата няма данни за децата с проблеми в развитието

Преподаватели по психология от Нов български университет се включват в  международно проучване за нуждите на семействата на деца с проблеми в  развитието. Изследването е под егидата на Световната здравна организация и  УНИЦЕФ и се провежда с подкрепата на „Autism Speaks“. Данните от анкетите с родители ще бъдат използвани за промяна на..

публикувано на 01.06.20 в 13:05

У нас се прилагат всички съвременни терапии за множествена склероза

В България няма регистър на страдащите от множествена склероза.  Заради симптомите, характерни и за други заболявания, които могат да объркат специалистите и да забавят диагностиката и лечението, наричат множествената склероза „голямата имитаторка“. Болестта засяга централната нервна система, като причинява двигателни, сензорни и когнитивни..

публикувано на 01.06.20 в 08:53

Екскурзоводите - забравени, без работа и перспектива

Как ще работят екскурзоводите в постпандемичната ситуация?  В момента няма никакви групи. Екскурзоводите се надяват от началото на юли и през август да се появи работа и за тях, каза пред "Хоризонт"  Николай Миндов, п редседател на Асоциацията на екскурзоводите в България .  „Има голям страх сред хората да пътуват. На този етап не може да се каже..

публикувано на 29.05.20 в 13:57

Няма да има компенсиране на винетките заради липсата на пътувания

Механизъм за компенсиране на винетките заради липсата на пътувания в извънредното положение няма как да бъде приложен. Това стана ясно на блицконтрола на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред парламентарната комисия по регионална политика. Въпреки кризисната ситуация има умерен оптимизъм по отношение приходите от..

публикувано на 28.05.20 в 19:35

Арх. Бакалова: "Александровска" има терен за детска болница и без този строеж

Архитект Петкана Бакалова - част от инициативата „За истинска детска болница“ коментира пред БНР вчерашното решение да не се строи върху изоставеното от десетилетия скеле в двора на "Александровска" болница, а теренът да се използва за изцяло нов строеж на Национална детска болница. Според нея решението е „просто първата стъпка в правилната..

публикувано на 28.05.20 в 10:44