Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да снимаш по време на Брекзит

Котка в стената на предразсъдъците

Българският филм "Котка в стената" описва живота на българите във Великобритания

След европейската премиера на „Котка в стената“ филмът вече е на екран и в България. На кинофестивала в Локарно лентата бе поставена в централната селекция, а не в дебютната, както е обичайно.

„Котка в стената“ е игрален режисьорски дебют на тандема Весела Казакова - Мина Милева, които имат опит с документалистиката. Не ни беше трудно да сменим жанра, признават те. Експерти описват филма като изключително правдоподобен и почти документален. Това е търсен ефект, казват режисьорите, които обичат „автентичността на реалния живот – един реализъм, който е леко абсурден и малко пародиен“.

Филмът е копродукция с Великобритания и Франция. Британците са нарекли лентата „комедийна драма“. За нас не е толкова комедиен, подчертават Казакова и Милева. Те определят жанра като „социална драма за мултинационални взаимоотношения“.

Снимачният период е съвпаднал с референдума за Брекзит. Минава ли тънката червена линия на Брекзит през сюжета?

По-скоро атмосферата говори за Брекзит, смятат авторите на филма. „Тъй като той (Брекзит - бел.ред.) бе подготвян години наред, още преди референдума. Някъде от 2010-а почнаха странните заглавия в английската преса, които шокираха.“

Весела Казакова и Мина Милева

В „Котка в стената“ хората ще видят как живеят сънародниците ни на Острова, с какво се сблъскват и как не се отказват. „Искахме да създадем добро лице на българите, живеещи навън“, споделят още Весела Казакова и Мина Милева, които смятат, че манипулацията относно българите и румънците на Острова е започнала още с влизането ни в Европейския съюз през 2007 година.

Филмът показва доста честно доста големия подводен расизъм в западните общества, затова си „печели“ етикета „политически некоректен“. Котката в стената е метафора на британското общество.

За българското кино актьорите са нови лица. Те са професионални актьори, които живеят във Великобритания. Това са Ирина Атанасова, завършила при Крикор Азарян и Ангел Генов.

„Ангел е от четири години там, но Ирина от 15 вече. Ангел също така завърши режисура в Лондон. Освен това имаме едно малко бижу във филма – Орлин Асенов. Когато за първи път го каствахме, беше на четири и половина. Той е двуезичен. Това е много интересно - как се смесват езиците: половината изречение на български, половината на английски. Просто така се говори“, разказват режисьорите.

„Това е история за българка, която се опитва да свърже двата края и да изрази себе си. Героинята ми е архитект по образование“, така започва портрета на героинята си Ирина Атанасова. Героинята също носи името Ирина.

Когато Ирина Атанасова се озовала на Острова през 2003-а, искала да пробва с актьорството, но не се получило. „Имаше ограничения в тази област за българите. Ние не бяхме част от Европейския съюз. Нямах право да избирам какво да работя. Бях чистачка. Когато отидох на един-два кастинга, не ми повярваха, защото акцентът ми се оказа, че е много английски, не толкова източноевропейски. Може би отидох за грешната роля“, разказва днес Ирина Атанасова. 

Сега тя работи като йога инструктор. Доста години е живяла в селце извън мегаполиса Лондон. „Нямаш време там да се отпуснеш. Ти си сам. Нямаш помощ. Дори да се разболее човек, няма много време да лежи в леглото. Трябва да си на 100. Въпрос на оцеляване – да се плащаш сметките.“

Точно по време на снимките се е усетило много силно разделението в английското общество на проевропейци и антиевропейци, смята Ирина Атанасова. „И тогава сякаш изведнъж хората видяха кой къде стои – от коя страна на стената. Може би стана контрастът по-ясен.“

Котката е символът на тази сила, която е във всеки от нас. И в момент на заплаха или някаква несигурност, котките обичат да се скрият. Когато са на ново място или нов човек се появи вкъщи, те отиват да се скрият някъде на тъмно – в кутия, в ниша. И тя решава кога да излезе – когато има смелостта, когато е заредена. Може би общото между котката и героинята е, че в един момент си дава малко почивка, малко отстъпва назад, притихва, скрива се, но всъщност наблюдава от това скришно място, не е съвсем безучастна.“

Някои хора отиват в чужбина и се изгубват, други отиват и се намират, вярва Ирина Атанасова. Самата тя напуснала страната, когато театрите били полупразни и по думите й всичко тук се разпадало, а един млад човек има нужда да стъпи на здрава основа и да бъде поет, за да се развива.

Британката Гилда Уо играе съседката Деби. „Героинята ми се шокира, че тази англичанка, която тук има всичко, има помощи, има възможности, моята героиня вижда в героинята на Гилда до каква степен се е занемарила, отпуснала, отпаднала, оставила се е“, допълва Ирина Атанасова.

„Ролята на Деби е много интересна. Накара ме да се замисля. Осветли за мен проблемите, които имаме не само в определени части на Лондон, но и в много други градове“, сподели Гилда Уо.

„Когато се вгледам в проблемите, които имахме в Англия, мисля, че няма достатъчно интеграция. Живея близо до едно градче, наречено Мейдстоун, там има  много българи, но аз живея в селце, където хората през целия си живот не са общували с други хора, освен с англичани и те много се страхуват. Мисля, че има много страх между хората, защото не се познават“, коментира актрисата, позната във Великобритания повече от участията си в рекламни клипове. 

„Нямаше достатъчно дискусии за това какви биха били евентуалните негативи на Брекзит. Основното, за което мислеха хората, беше да се издигат стени, които да защитават границите ни. Това беше една от основните идеи, които доминираха гласуването за Брекзит, но това не се обсъди в дълбочина. Не беше обяснено как ще се отрази на икономиката, студентите, дали ще имат свободата да пътуват както преди или не“, смята Гилда Уо.

Всичко за филма слушайте в звуковите файлове. 
Снимки в текста: Киномания и Фейсбук страница на "Котка в стената"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53