Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вени Марковски: Редакторите на Уикипедия са общност от доброволци

Вени Марковски
Снимка: Ани Петрова

Новият коронавирус вече е в Уикипедия с подробни препратки и детайли относно природата на заразата и нейното развитие. 

Как се създава, натрупва и редактира информацията в най-голямата световна енциклопедия? Как свободно достъпното познание онлайн е защитено от недобросъвестни действия и какъв е механизмът за справяне с войната от интерпретации по дадена тема?

"Уикипедия е по-скоро енциклопедия. Целта на Уикипедия при създаването й е да стане най-голямата енциклопедия и тя всъщност се превърна точно в това", каза в предаването "Хоризонт до обед" Вени Марковски, съосновател на първото в Бъйлгария Интернет общество у нас и един от хилядите автори и редактори в Уикипедия.

В Уикипедия може да пише всеки, няма редакторски екип на щат, напомни Марковски.

"Така че всеки, който знае нещо по дадена тема, може да отиде в Уикипедия и да "сложи" своите знания в Уикипедия, за да бъдат те споделяни, четени. Милиарди хора по света четат Уикипедия, тъй като там намират информация за нещо, което ги интересува", допълни Марковски.

За Уикипедия пишат доброволци. Вени Марковски редактира българската, английската, руската и македонската версия на Уикипедия.

"Тъй като по много теми, които съм се занимавал професионално или съм събирал информация има статии, които не са достатъчно пълни или са неточни и моите знания допринасят за това статиите да станат по-добри. По същия начин действат всички останали редактори в Уикипедия. С някои от тях се познавам от социалните мрежи или от интернет, с други въобще не сме се виждали, но сме в една общност, която е общност на доброволци. Нито един от нас не получава пари за тази работа и ние използваме свободното си време, за да вкарваме знания и да подреждаме знанията, които вече ги има в Уикипедия, като например търсим източници за тази информация, която се намира в статиите".

"Има редактори с дългогодишен опит, които получават известни привилегии, които се издигат в "йерархията", като администратори например, които имат възможност да заключат статия, за да не бъде тя редактирана", посочи Вени Марковски. 

Има изискване за статиите, които могат да се появят в Уикипедия. Ако някой мисли, че определена информация е важна, може да създаде статия по дадена тема.

"Но след като една статия бъде създадена, други хора, които могат да преценят, че това не е достатъчно значима тема, имат право да я предложат за изтриване. При подобно предложение има обсъждане, публично обсъждане, което е налично в Уикипедия и може да се следи, да се види кой какви позиции е заемал и в него гласуват обикновено хора, които имат все пак някакъв опит с работа с Уикипедия."

Участниците в подобни съвети трябва да са регистрирани потребители от 75 дни и да са направили поне 400 редакции. "Те имат право да гласуват "за" или "против" и всичко това е публично и се вижда", подчерта експертът.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12

Ученици от столичните училища взеха участие във Великденски базар

По традиция и по програма в училищата и детските градини текат интензивни приготовления за Великденските празници. В тазгодишния базар за Великден, който се провежда в Министерството на образованието, се включиха близо 500 деца и ученици от над 60 учебни заведения. Коридорите на два етажа от министерството на образованието се..

публикувано на 05.05.24 в 07:11

Манастирите на България от IV век до днес

Нови манастири се строят от църквата, но винаги има някой инициатор, който става ктитор , той дава средства. Това каза пред БНР Христо Шанов, автор на книги за манастирите на България, работил 45 години като експерт в Националния институт за паметниците на културата.  "Книгите ми "Манастирите на България", които са три тома, обхващат периода от..

публикувано на 03.05.24 в 18:33
Мерим Тенев

Мерим Тенев: Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие

" Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие и мога да спя спокойно , защото никога не съм се продал, никога не съм правил услуги, не съм заблуждавал с информациите, които съм предавал. Проблем е отношението на другите към професията ни, защото много хора се постараха тя да бъде подценявана и да девалвира"...

публикувано на 03.05.24 в 15:44

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54