Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикати и работодатели: Промените в трудовото законодателство да бъдат добре обмислени

Снимка: архив

КНСБ апелира към депутатите, които обсъждат на второ четене Закона за мерките по време на извънредното положение да не приемат текст, с който се предоставя възможност на работодателите едностранно да пускат в неплатен отпуск работниците и служителите си.

Това ще лиши работещите от възнаграждения, предупредиха и от Българската стопанска камара.

Трябва да се гарантират трудовите доходи на всички работещи в тази тежка ситуация, а подобна промяна в законодателството ще ги лиши от възнаграждения, коментира за БНР националният секретар на КНСБ Величка Микова:

„Ние искаме освен заетостта да се запази, да се запази и възможността работникът и служителят да получава трудов доход в целия период на така обявеното извънредно положение“.

Директорът на правната дирекция в Българската стопанска камара Мария Минчева апелира внимателно да бъде обмислен цялостният ефект от въвеждането на подобни мерки в трудовото законодателство:

„Тези служители ще останат без всякакви възнаграждения, без всякакви доходи – тези, които са в неплатен отпуск. И нормалният ефект е те да поискат да бъдат съкратени.

И работодатели, които ще се отнесат с разбиране към служителите си и към екипа си, биха ги освободили, за да могат да получават обезщетения от борсата.

Защото тези хора ще продължат да получават сметки, ще продължат да имат задължения към банките. И всъщност се получава ефекта на доминото“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Цех на старозагорската общинска фирма „Мересев“

КНСБ: Платен годишен отпуск за работниците при извънредно положение

Работодателят едностранно да пусне в неплатен отпуск работници и служители в период на извънредно положение - тази възможност предоставя текст в проекта на закон за мерките по време на извънредното положение. С този закон се предвиждат поправки..

публикувано на 20.03.20 в 12:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова. В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание. На попадащите под ограничителните..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април, влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални..

публикувано на 26.04.24 в 16:24

И в Силистра фишовете за превишена скорост ще идват с писма от семейства, загубили близки при ПТП

И в Силистра електронните фишове за превишена скорост ще бъдат изпращани до нарушителите на Закона за движение по пътищата с писма, написани от семейства, загубили деца и близки при пътнотранспортни произшествия. Така дирекцията на полицията в..

публикувано на 26.04.24 в 16:19

По нови тръби ще идва водата за свищовското село Александрово

В свищовското село Александрово започна изграждането на нов водопровод за населеното място. Честите аварии по досегашния са довели до 96 процента загуба на питейната вода за селото Реконструираният участък е 693 метра.  С полиетиленови тръби,..

публикувано на 26.04.24 в 16:17

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша, заради която жители на "Княжево" протестираха по-рано днес.  Металните ограждения с надпис "Частен имот" са били поставени предни дни с цел да възпрепятстват хората да..

публикувано на 26.04.24 в 16:12

"Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави малък брой ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна, но няма да даде на Киев цели установки за изстрелване, пише испанският вестник "Паис".  Изданието определя това като реакция на упражнения натиск от страна на ЕС и НАТО да се..

публикувано на 26.04.24 в 16:08

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители Ф-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка.  В доклада на военната комисия се уточнява, че..

публикувано на 26.04.24 в 16:00