Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери: ЕК да разработи план за фонда за възстановяване от Covid-19

Урсула фон дер Лайен разговаря с Шарл Мишел след видеоконферентната среща на лидерите от ЕС, спазвайки социална дистанция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Европейския съюз поискаха Европейската комисия спешно да изработи план за съвместно финансиране в ЕС на икономическото възстановяване на блока след пандемията на коронавирус, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде Ройтерс.

Мишел отбеляза, че лидерите на ЕС са съгласни, че фондът за възстановяване е "необходим и неотложен" и добави, че Комисията трябва да направи подробно предложение за средствата за възстановяване.

Той каза, че европейските лидери искат Комисията да обвърже планът за възстановяване със следващия дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2021 - 2027 г.
"Изразихме силна воля да вървим заедно напред", отбеляза Мишел.

Според него споразумението за следващия бюджет и за фонда за възстановяване ще бъде постигнато трудно, но силните политики ще трябва да бъдат изработени заедно през следващите седмици.

Следващата видеоконферентна Европейска среща на върха ще се проведе на 6-и май.

Меркел: Европейските лидери се съгласиха за необходимостта от общ фонд за възстановяване на ЕС

Немският канцлер Ангела Меркел заяви след края на днешната видеоконферентна среща, че лидерите на Европейския съюз са съгласни, че трябва да работят заедно, за да създадат фонд за подпомагане на възстановяването от коронавирусната пандемия, въпреки че все още има спорове по някои въпроси.

Меркел посочи, че такъв фонд също така е в интерес на Германия и Берлин ще трябва да направи по-големи вноски в бъдещия бюджет на ЕС.

"На всички беше ясно, че имаме нужда от такъв фонд за възстановяване", каза Меркел пред репортери след срещата. "Искам да кажа много ясно, че подобно съвместно решение е в интерес на Германия, защото нещата могат да вървят добре за Германия, само ако вървят добре за Европа".

Тя обаче подчерта, че Германия остава против въвеждането на съвместни еврооблигации, но в същото време отбеляза, че общият фонд за възстановяване ще бъде попълнен чрез заеми и безвъзмездни средства, което означава, че това ще доведе до "по-голяма финансова тежест за Германия".

Меркел очаква да бъде постигнато съгласие за фонда за възстановяване до следващата видеоконферентна среща на лидерите от ЕС на 6-и май.

Фон дер Лайен очаква увеличаване на "огневата мощ" на бюджета на ЕС за 2-3 години

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че следващият седемгодишен бюджет на ЕС, обвързан с Фонда за възстановяване, е единственият начин за преодоляване на кризата с Covid-19 в единния блок, като размерът на бюджета трябва да се увеличи.

"Трябва да увеличим неговата огнева мощ, за да можем да генерираме необходимите инвестиции в целия Европейски съюз и следователно ще предложим да увеличим неговия габарит", посочи тя на пресконференция след края на днешната видеоконферентна среща на върха.

"Нашите текущи оценки за нуждите ни карат да мислим, че ще бъде необходим таван за собствените ни ресурси от около 2% от брутния национален доход за две или три години, вместо 1,2% от БНД", отбеляза тя, позовавайки се на средствата, които Комисията да управлява в европейския бюджет.

Според Урсула фон дер Лайен, фондът за възстановяване от коронавирус ще мобилизира инвестиции на стойност 1 трилион евро, като тя подчерта необходимостта да се намери баланс между предоставяните безвъзмездни средства и заемите.

Тя призова за обща реакция на коронавирусната криза, така че процесът на икономическо възстановяване да напредва симетрично във всички части на Европейския съюз.

Фонд дер Лайен настоя, че фондът за възстановяване е най-добрият финансов инструмент, който може да бъде обвързан с бюджета на ЕС, и добави, че Комисията ще проучи допълнителни възможности в следващия дългосрочен бюджет 2021 - 2027.

Макрон: Нуждаем се от антивирусен спасителен пакет в ЕС на стойност 5-10% от БВП

Френският президент Еманюел Макрон заяви след срещата, че реакцията на Европа на икономическите сътресения, причинени от коронавирусната криза, изисква финансови трансфери към най-засегнатите държави, а не само предоставяне на заеми.

Според него спасителният финансов пакет на Европейския съюз трябва да бъде на стойност от поне 5 до 10 процентни пункта от брутния вътрешен продукт на ЕС.

Макрон призна, че продължават разногласията по отношение на размера и формата на спасителния пакет, и добави, че Европейският проект няма бъдеще, ако държавите членки не успеят да отговорят на сегашният "изключителен шок".

Конте приветства "големият напредък" от страна на ЕС по отношение на икономическия отговор на коронавируса

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че лидерите на Европейския съюз постигнаха "голям напредък" към приемлив икономически отговор на коронавирусната криза.

В публикация във Фейсбук след видеоконференция на лидерите на ЕС, Конте посочи, че Фондът за възстановяване, който ще бъде създаден от Европейската комисия, трябва да бъде достатъчно голям, за да позволи на страните, които са най-засегнати от епидемията, "да защитят своята социална и икономическа тъкан".

"Ние постигнахме голям напредък, който беше немислим до преди няколко седмици", отбеляза Джузепе Конте.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип техния осми правнук. По-рано днес Хари и Меган Маркъл показаха на публиката своя син, който се..

обновено на 08.05.19 в 18:59