Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редица европейски страни облекчават строгите мерки срещу Covid-19

Неапол, Италия, 2 май 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В няколко европейски страни от днес се облекчават част от строгите мерки за ограничаването на разпространението на новия коронавирус. Сред тях са зависимите от туризма Италия, Португалия и Гърция. 

След двумесечна блокада в Италия - страната с втория най-голям брой жертви, от днес са разрешени разходките в парка и посещението при роднини, но с препоръка да се избягват прегръдки, целувки и дори ръкуванията. Ресторантите могат да отворят, за да приготвят храна за вкъщи. Подновява се и търговията на едро и частните строителни обекти. На работа ще се върнат около 4,5 милиона души.


От днес пътниците на "Евростар" от Великобритания ще трябва да носят маски или шалове върху лицето, в съответствие с указанията на правителствата на Франция и Белгия. Също от днес носенето на маски е задължително в обществения транспорт в Испания.


Редица магазини отварят в Португалия и Гърция. В южната ни съседка от днес гражданите могат да излизат без да изпращат SMS или да имат писмено разрешение. Църквите отварят врати за индивидуални молитви. Отварят се и някои администрации. В болниците се подновяват плановите операции и консултациите. Разрешават се и индивидуалните спортни занимания на открито.


В Унгария пък могат да отворят някои магазини и музеи, както и външната част на ресторантите и хотелите, също и басейните. Ограниченията обаче остават в сила за столицата Будапеща, където са общо 70 процента от регистрираните случаи в страната.


Очаква се да отворят някои училища в Германия. В Словения и Полша се разрешава на някои бизнеси и обществени пространства да възобновят дейност.

От днес Белгия влиза в първата фаза от смекчаването на карантинните мерки.
Макар че работата от дистанция остава приоритетна, от днес се възстановяват дейностите между професионалните групи, по-известни като "бизнес ту бизнес".
Отварят врати галантериите и магазините за платове, което ще позволи на хората да си купуват материал, от който да си правят маски. Носенето им става задължително в обществения транспорт. Започва и постепенното завръщане към класическото здравеопазване, което да позволи на хората, например хронично болните, да се лекуват нормално. Паралелно с това се очаква сериозно да се увеличи капацитетът на тестовете - поне до 25 хиляди дневно, както и да се развие система за проследяване на заразените и хората, които са били в контакт с тях. Училищата, ресторантите и останалите заведения остават затворени.

В Косово от днес мерките също са по-леки, след като броят на заразените намаля, а на оздравелите се увеличи. Карантината в няколко града се отменя, а гражданите ще могат да излизат два пъти на ден по 90 минути преди и след обяд. Подновяват работа строителите, както и някои дейности в сферата на услугите.


Снимки: ЕПА/БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59