Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Милена Моллова след първия си онлайн концерт: Предпочитам да свиря пред публика

Проф. Милена Моллова

"Музиката помага" е цикъл онлайн концерти от залата на центъра за изкуства "Сити Марк" в София. На 14 април публиката слуша в интернет виолончелото на проф. Венцеслав Николов, а на 5 май на сцената беше изключителната пианистка и клавирен педагог проф. Милена Моллова. Избраната от нея програма донякъде напомни наскоро отпразнуваната също с концерт нейна 80-годишнина, но беше допълнена с цял букет любими на меломаните пиеси. В изпълнения на 4 ръце партньор на пианистката беше нейната ученичка Анжела Тодорова.


Както винаги проф. Моллова е в авангарда, когато става дума за експерименти - и ето че в кариерата й, продължаваща повече от 60 години, за първи път се вписва и концерт в зала без публика, а зрителите бяха пред екраните на компютрите и мобилните си телефони.

"Усещането е много особено - отначало човек се чувства странно, но след това усеща публиката и когато започне да свири - в зала, на хубав инструмент - просто нещата потръгват и наистина, факт е, че като знаем, че има хора, които искат да ни слушат, това е изключително приятно!" - сподели минути след концерта си пианистката в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" и добави: "Животът е много интересно нещо!".

Цялото интервю с проф. Милена Моллова чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Проф. Милена Моллова

Проф. Милена Моллова празнува 80-годишнината си на сцената

Респектът, който прочутата българска пианистка Милена Моллова предизвиква, е огромен! Не крие възрастта си и казва, че не се чувства на толкова. И наистина - бодрият дух и типичното за нея чувство за хумор винаги правят впечатление, а сигурно има..

публикувано на 19.02.20 в 20:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да..

обновено на 25.04.24 в 15:36