Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви маски носят световните лидери

Еманюел Макрон се срещна с ученици с тъмносиня маска на лицето в тон с костюма му.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На фона на продължаващия дебат в обществата за полезността на маските, особено след като в началото на пандемията много правителства по света препоръчаха на гражданите да не ги носят, вниманието на хората е насочено към световните лидери и избора им на защитни средства. 

С отхлабването на мерките  над 50 са държавите, които изискват от своите граждани да носят маска, когато излизат навън. Сред лидерите, които с радост спазват това, е френският президент Еманюел Макрон, който тази седмица се срещна с ученици от основно училище с тъмносиня маска на лицето в тон с костюма му. 

Миналия месец южноафриканският президент Сирил Рамафоса предизвика присмех, след като непохватно сложи маската си с етноафрикански шарки на очите си. 

Зузана Чапутова привлече вниманието, след като сложи маска в цвят фуксия в тон с роклята и обувките й.

През март президентът на Словакия Зузана Чапутова привлече вниманието, след като сложи маска в цвят фуксия в тон с роклята и обувките й.

Американският президент Доналд Тръмп непрекъснато пренебрегва съветите на Американския център за контрол и превенция на болестите да носи маска. Тази седмица той посети фабрика за производство на маски, но пренебрегна всички табели в нея с надпис „Моля носете маска непрекъснато!“. 

По време на пандемията от испански грип от 1918-та до 1920-та година маските са считани от протестиращите за символ на тежката ръка на държавния контрол. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Габриела Наплатанова

Габриела Наплатанова: Медийната грамотност е ключова, задължени сме да я насърчаваме

Медийната грамотност е сред ключовите предизвикателства и наше задължение е да я насърчаваме , защото опазва населението не само от дезинформация, но и от заблуждаваща информация, фалшиви реклами и кибертормоз. Това заяви пред БНР ротационният председател на СЕМ Габриела Наплатанова, която от 28 април до 27 октомври ще заема този пост, след което ще..

публикувано на 29.04.24 в 14:21

Сложиха саксии с цветя по перилата на мостовете в Кюстендил

Саксии и сандъчета с цветя са сложени по перилата на мостовете  в Кюстендил, казаха от Общината. В иницативата се включиха екипи на ОП "Чистота" и  десетки доброволци. Възпитаниците на гимназията по селско стопанств в града пък отгледаха в оранжериите на учебното заведение 6 500 стръка разсад- тагетис, на стойност около 14 000 лева и ги дариха..

публикувано на 29.04.24 в 14:09
Джорджа Мелони

Водещи политически лидери в Италия се кандидатираха за евровота

Италианският премиер Джорджа Мелони и други политически лидери се кандидатираха за изборите за Европейски парламент. Мелони обяви, че се кандидатира под лозунга "Да направим в Европа това, което направихме в Италия", с цел създаване на мнозинство на десницата, което да прати левите сили в опозиция и уточни: "Ако искате да покажете, че вярвате..

публикувано на 29.04.24 в 14:07
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: В България може би не оценяваме демокрацията, но е важно да си даваме сметка за алтернативите

ЕП започна комуникационна кампания за насърчаване на гласуването. Тя е под надслов "Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб". В нея се напомня, че демокрацията е ценен дар, предаден ни от предишните поколения. В сърцето на кампанията стои 4-минутно видео с участието на възрастни европейци, които свидетелстват от първа ръка за..

публикувано на 29.04.24 в 14:05

Община Главиница очаква 4,5 млн. приходи от фотоволтаичен парк

Приходи от 4,5 млн. лв. за следващите 30 години очаква община Главиница в Силистренско. Причината е подписан договор за безвъзмездно право на строеж с инвеститор, който ще строи фотоволтаична централа. Вече е изплатена и първоначалната вноска от 100 000 лева. Фотоволтаичната централа ще се строи в землището на село Черногор, съобщи зам.-кметът..

публикувано на 29.04.24 в 14:02
Румен Гечев

Румен Гечев: Лидери на коалиционни партньори на БСП ще бъдат водачи в областите Разград и Монтана

Няма напрежение в БСП по отношения на кандидатските листи няма. Може би има някакво лично, на някого с неудовлетворено его. Нищо не е приключило, защото тепърва ще се попълват листите с нашите коалиционни партньори и гражданска квота. Това заяви проф. Румен Гечев от БСП в интервю пред БНР. „В БСП се листите се подреждат по..

публикувано на 29.04.24 в 13:59

Лондон отхвърли връщането на мигранти от Ирландия

Обединеното кралство няма да приема обратно лица, търсещи убежище, които пресичат границата с Ирландия, докато ЕС не приеме, че можем да ги изпратим обратно във Франция, заяви правителствен източник. Коментарът идва на фона на ескалиращия спор между Дъблин и Лондон относно плановете на ирландското правителство за ново законодателство, което..

публикувано на 29.04.24 в 13:44