Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детските ясли и градини отварят след 22 май

Не се препоръчва на родителите, ако има друга възможност, да пускат децата си на ясла и градина

| обновено на 19.05.20 в 15:09
В столичните детски градини вече тече трескава подготовка за завръщането на децата. Това ще стане от 22 май при ясни противоепидемични мерки, обяви здравният министър Кирил Ананиев.
Снимка: БГНЕС

Възстановява се работата на детските ясли и градини от 22 май тази година, обяви здравният министър Кирил Ананиев. Това ще стане при ясни противоепидемични мерки. Кметовете трябва да създадат организация по откриването на яслите и градините и тяхното функциониране, добави Ананиев.
Министрите на образованието и на здравеопазването - Красимир Вълчев и Кирил Ананиев, дадоха съвместна пресконференция, свързана с подновяването на работата на детските градини. От здравното и просветното и министерство подготвят указания, но решението, при какви условия ще отворят градините и яслите ще бъде на кметовете по места. Със заповедта на здравния министър може да се запознаете тук.

Общините сами ще вземат решение кога точно да отворят градините в периода от 22 май до 1 юни, като се съобразят както с въведените противоепидемични мерки, така и с указанията на министъра на образованието и науката. Местните власти в София и Пловдив съобщиха, че детските градини и ясли в двата най-големи града в страната ще отворят на 26 май. От същата дата ще отворят врати и детските заведения в Бургас.

До този момент, когато се възстановяваше дейността на детските градини и ясли, имаше изискване на една наредба на министъра на здравеопазването, Наредба 3, за здравните изисквания към детските градини и ясли, където се предвиждаше да се предостави медицинска бележка на всяко едно дете, за да постъпи в детската градина, посочи министър Ананиев и допълни:

“Отчитайки ситуацията в момента, ние предлагаме да не се изисква медицинска бележка, защото, първо, времето е много малко, струпването ще бъде изключително голямо, и по този начин ще затрудним отварянето на дейността на детските градини“.

Кирил Ананиев

“Разбира се, медицинският контрол ще бъде сериозен. Там ще има непрекъснато медицинско наблюдение. При постъпването, в първия ден, в детските градини и ясли ще се измерва температурата на всяко дете с нормален живачен термометър, тъй като знаете, че дистанционните термометри не дават точна оценка на температурата“.

“В същото време родителите ще подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с което те декларират, че са запознати с всички мерки, които се предприемат в детската градина“, посочи още здравният министър:

"И, че те доброволно, по лично желание са желали тяхното дете да постъпи в детската градина или в детската ясла. Предвидени са, разбира се и редица други мерки, които гарантират и социалната, физическата дистанция между отделните групи, между учителите, персонала и родителите, така че да не се допусне заразяване от по-близко разстояние, ако има разбира се такова дете“.

Просветното министерство вече проведе онлайн анкета сред родителите, за да установи каква е готовността на семействата да пуснат децата си на градина в настоящата ситуация.

Красимир Вълчев

Апелираме, ако могат,  все пак децата да останат вкъщи, призова министърът на образованието Красимир Вълчев и допълни:

“Не препоръчваме на родителите, ако има друга възможност, да пускат децата си на ясла и градина. Епидемията и опасността не са отминали. 38% са готови да пуснат децата си, но има голям процент, които се колебаят. Това е нашият апел“.

“През летните месеци имаме по-ниска посещаемост. Дори ако вземем решение детската градина да отвори преди 31 май, няма да бъде задължително посещението в градината и няма да има обвързаност със семейните и социалните помощи“, добави още Вълчев.

“Общините вземат решение кога да бъдат отворени детските градини между 22 май и 1 юни. Общините ще подготвят градините и те ще решат на коя дата да бъдат отворени точно. Това ще стане след проучване и запитване на всеки един родител“, заяви още той.

Не може да се осигури дистанция в самата предучилищна група. Може да се осигури дистанция между групите и между учителите в градината, но в самата група дистанция между децата няма как да има“, уточни просветният министър.

В петък се очаква врати да отворят частните детски градини, а останалите - от началото на следващата седмица. Вълчев обясни, че в групите децата вероятно ще са между 12 и 18, тъй като през лятото посещаемостта е по-малка:

"В най-големите градове, които са избрали да имат многочислени групи, има такава възможност по нормативната уредба. Това са 3-4 града, в това число и София. Очакваме между 12 и 18 деца в група като, ако при ред и изключение се получи многочислена група, директорите ни уверяват, че те ще намерят организационни и технически решения да направят подгрупи или да реорганизират."

В градините ще могат да се върнат и децата с хронични заболявания като астма или диабет.

Детските градини се готвят да посрещнат най-нетърпеливите деца. Родителите ще подписват декларация за информирано съгласие и отговорност, с която декларират, че са запознати с всички мерки, които са предприети в градината и че доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в градината или яслата. На децата, постъпващи там, ще им бъде измервана температурата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38