Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Весислава Антонова:

По формулата "пълен съпорт" държавата помага на едни, а пречи на други

Забраната за пряката реклама на хазартни игри отдавна е "врата в полето"

Снимка: БГНЕС

"Сериозното навлизане на Националната лотария като рекламодател в Нова ТВ става през 2014 година – тогава договорът е за 3.3 милиона лева. Това са данни от официалния мониторинг. Разбира се, рекламният мониторинг изважда данни, които не включват бартерите и отстъпките, които на практика може да са до 60%. Изчисляват рекламните инвестиции на базата на официалните тарифи на медиите. През 2015 година сумата нараства на 4.9 милиона. Рязкото увеличение на рекламните инвестиции на Национална лотария в Нова ТВ започва в 2016 година. Тогава сумата, която се инвестира като реклама, е 25 милиона лева. През 2017 година вече е близо 35 милиона (34.9 милиона), през 2018-а е 30 милиона и през 2019 година е 29.7 милиона, близо 30 милиона също, пак по официални данни.“ Това каза в предаването "Преди всички" журналистът на свободна практика и дългогодишен медиен репортер на "Капитал" Весислава Антонова. 
   

Цялостен поглед върху таблицата и данните за всички телевизии показва, че става дума за „едни изключително скромни суми, които въобще не надхвърлят милион“, уточни Весислава Антонова. „Най-вероятно Нова телевизия е предложила едни отлични условия за реклама в своя ефир. Освен това като една от двете най-гледани национални телевизии се оказва, че там е по-скъпо рекламното присъствие. Нека да не забравяме, че Национална лотария имаше свои предавания в ефира на Нова ТВ и те бяха в праймтайма, в най-скъпото време.“

В "паметната записка", публикувана вчера, има ключова дума, сложена в кавички – „пълен съпорт“, отбеляза Антонова.

Може да предполагаме, че става дума за подкрепа от страна на държавата. За каква подкрепа става дума? По закон пряката реклама на хазартни игри не е позволена. Това е само на теория. На практика виждаме, че на правилата се гледа като на врата в полето. И до ден днешен онлайн лотариите са изключително агресивни в предлагането на реклами. Години наред държавата си е затваряла очите за тези ограничения и дори позволяваше на лотарийните компании да съобщават размера на наградите. Спомняте си, че имаше и едни репортажи по телевизиите, особено по Нова телевизия, които бяха „залепени“ за новините, които разказваха историята на успеха на различни хора, които са спечелили от лотарията немалки суми. Това дълго време създаваше проблеми и в Съвета за електронни медии многократно е имало сигнали по този повод.“

Имало е спорадични финансови санкции, но на фона на инвестираното те са минималистични, уточни журналистът.

„Прави сериозно впечатление, че откакто тече сделка за придобиването на bTV от чешкия милиардер Петер Келнер, срещу телевизията има атаки. Той преди това искаше да купи Нова телевизия. Ако използваме думичката „пълен съпорт“ и зад нея прочетем държавната подкрепа, ще видим, че навлизането на Домусчиеви в Нова телевизия стана именно с подкрепата на държавата. Първоначалният купувач на Нова телевизия действително беше Петер Келнер. 

Комисията за защита на конкуренцията много дълго бави одобрението, прави широко обследване на документите на Петер Келнер, докато на Кирил Домусчиев проверката трае две седмици, въпреки че по закон е 5 седмици. Много бързо беше дадено разрешението“, коментира Весислава Антонова. Според нея е останало усещането, че „държавната намеса на един е попречила, а на друг е помогнала“.

„Сега имаме същият купувач в bTV Медия груп. Прави се всичко възможно телевизията постоянно да бъде очерняна, срещу нея се води черен пиар основно през жълтите сайтове“, допълни Антонова. Тя изрази предположение, че Нова телевизия, загубила прихода си от Националната лотария, води битка за привличането на друг рекламодател в лицето на Държавния спортен тотализатор. „Любопитно е тук как ще се разрази битката, защото нищо чудно да станем свидетели на още един „пълен съпорт“ по отношение на държавата към Нова телевизия и да видим как един рекламодател от една медия се прехвърля в друга медия.“

Весислава Антонова смята, че се прави опит или за намаляване на цената на bTV, или за възпрепятстване на сделката с Петер Келнер, която е на етап очакване европейският регулатор да се произнесе.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Балотаж на президетски избори в РС Македония

17 партии и коалиции се борят за влизане в парламента на РС Македония

Президентски и парламентарни избори се провеждат в Република Северна Македония. На балотаж за държавен глава се явяват кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска и Стево Пендаровски, подкрепен от социалдемократите.  17 партии и коалиции се борят за доверието на избирателите в парламентарния вот. Подробности чуйте в звуковия файл.

публикувано на 08.05.24 в 18:38

Четирима нови областни управители

Правителството назначи  четирима нови областни управители на областите  Благо евград, Видин, Добрич и Плевен, съобщиха от правителствената пресслужба.  За областен управител на Благоевград е назначен Георги Динев. Бил е народен представител 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно събрание.   Динев е бил  също  председател на Общинския съвет – Петрич...

публикувано на 08.05.24 в 18:20
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Номерата на партиите в бюлетината са важни за купения вот

Номерата на участниците в изборите имат по-скоро политико-административно значение и са важни за купения вот, когато трябва да обясниш на определена група избиратели за кой точно номер трябва да гласуват. Това каза в интервю пред БНР доц. Иво Инджов за номерата на партиите за изборите на 9 юни за НС и ЕП. "Следващите четири..

публикувано на 08.05.24 в 18:13

Д-р Велимир Симов: Интересът е насочен да няма конкуренция и пациентът да няма избор

Смятам, че е невероятна идея да има не една, а много детски болници и всички да работят по европейски стандарт, за да лекуваме децата. Това можеше да е обединителна тема, а стана разединителна .  Това каза в интервю пред БНР д-р Велимир Симов, началник на клиниката "Мама и аз" на многопрофилната болница "Сърце и мозък" в Плевен. В..

публикувано на 08.05.24 в 17:30

Проблеми с доставката на газ в Русе

Заради профилактика на газопреносната мрежа и спиране на доставката на природен газ за 24 часа предприятия в Русе са застрашени от сериозни загуби. Това алармираха те и приканват "Булгартрансгаз" да преразгледа решението си.  С писмо, изпратено до партньорите си, от "Булгартрансгаз" съобщават на клиентите си, че на 15 и 16 май спира подаването..

публикувано на 08.05.24 в 17:18

Расте напрежението в университетските кампуси в САЩ, а и в Европа

Полицията започна да разчиства пропалестински палатков лагер в университета "Джордж Вашингтон" в американската столица. Напрежението продължава да расте от няколко седмици насам в университетските кампуси в САЩ, а  и все по-често в Европа. Медии във Вашингтон съобщиха, че някои от пропалестинските протестиращи са пръскани с лютив спрей, когато..

публикувано на 08.05.24 в 17:07
Радостин Василев

Бившият спортен министър Радостин Василев води 3 листи на МЕЧ

Бившият министър на спорта Радостин Василев ще води листата за европейските избори на партия МЕЧ, но ще е начело на още две листи на изборите за национален парламент - в 25 МИР-София и в Пловдив град. Василев обяви, че би се отказал от евродепутатски мандат. Той обясни мотивите за решението си и обяви, че отхвърля партньорство на формацията си с..

публикувано на 08.05.24 в 17:04