Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един тон опасни отпадъци предадени в мобилен пункт в София

Столицата се включи в отбелязването на Деня на околната среда

| обновено на 05.06.20 в 16:45
Снимка: Евелина Стоянова

Един тон опасни отпадъци бяха предадени за няколко часа в мобилен пункт на Столичния инспекторат на улица „Париж“ №5 в София.

Инициативата е по повод Световния ден на околната среда.

На страницата на инспектората в интернет има информация за графика на Мобилния пункт, който посещава и районите в града.

Хора, които предадоха опасни отпадъци разказаха:

„Донесохме стари лекарства, защото се бяха натрупали…Силикони, лепила, домакински работи…Надявам се, че се рециклират по правилния начин“. 

Снимка: Евелина Стоянова

Инспекторите днес ще вършат работата си без да ползват автомобили, ще се придвижват пеша или с велосипеди, информира по-рано директорът на Инспектората Веска Георгиева:

„Всеки, който иска да се възползва, да предаде своите опасни отпадъци, като бои, лакове, лекарства, които не трябва да ги смесва  с битовите отпадъци, да заповяда. Всеки районен инспекторат е предвидил да отдели няколко часа и да облагороди в своя район предварително набелязано място, което е замърсено - да се изчисти, да се посадят цветя“.

„Ако гражданите решат да отделят от времето си, за да почистят или облагородят определено пространство, могат да получат от нас консумативи: чували, ръкавици... Може да им дадем и бои, четки. Могат да ни намерят и като позвънят на телефон 02 987 5555“, посочи Георгиева. 

В почистването на София днес ще се включат и деца с увреждания, а учениците от 6 -и и 7-и клас на столичното 120 училище ще пишат есе на тема „Как аз пазя природата“.

Снимка: Евелина Стоянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07