Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган подписа указ за отваряне на „Св. София“ за ислямско богослужение

| обновено на 11.07.20 в 03:29
Демонстранти са се събрали пред "Св. София" след обявяването на решението за превръщането ѝ в джамия
Снимка: Мариян Карагьозов

Планираме „Св. София“ да бъде отворена за ислямско богослужение на 24 юли, заяви в телевизионно обръщение към турския народ президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган. По-рано вчера той подписа указ за отваряне на „Св. София“ за ислямски молитви, след като турската върховна административна инстанция отмени решението на Министерския съвет на страната от 1934 г. за превръщане на „Св. София“ в музей.

Реджеп Тайип Ердоган заяви, че и той ще участва в първата молитва след отварянето на музея като храм след 86 години. 24 юли е и датата, на която е подписан Лозанският договор, който оформя границите на модерна Турция след съпротива срещу победителите от Първата световна война.

Турският държавен глава подчерта, че решението за статута на храма е суверенно решение на страната. Той прикани всички страни да се отнасят с уважение към него. Реакции дойдоха от Австрия, Гърция, Русия и други страни. ЮНЕСКО изрази огорчение от взетото решение. В четвъртък от организацията изтъкнаха, че „Държавите са длъжни да не правят никакви промени, които могат да нанесат вреди на обект с универсална стойност“, включен в списъка на ЮНЕСКО на обекти под закрила.

Реджеп Тайип Ердоган акцентира, че храмът ще бъде отворен за всички - мюсюлмани и немюсюлмани - без входна такса. През 2019 г. „Св. София“ е била посетена от над 3,7 млн. туристи при цена на билета от над 70 турски лири.

По-рано турският държавен глава подписа указ, който беше публикуван в официалния вестник на страната, с който юрисдикцията над храма се прехвърля на Дирекцията по религиозните дела. Вчера следобед състав на турския Държавен съветединодушно реши, че през 1934 г. турският Министерски съвет се е разпоредил със собственост, с която не е имал право да се разпорежда. Турските административни съдии посочват, че в османските документи имотът е записан като джамия и трябва да служи на обществото като такава. На 24 ноември 1934 г. турският кабинет взема решение за превръщане на „Св. София“ в музей. Жалбоподателите, които атакуваха решението, оспорваха и автентичността на подписа на Мустафа Кемал Ататюрк под решението, но Държавният съвет не взе отношение по този въпрос.

На 5 юли 1967 г. при посещението си в Истанбул папа Павел VI извършва молитва в „Св. София“. В отговор на това ден по-късно националистическо-религиозният Национален съюз на турските студенти (MTTB) провежда там масова ислямска молитва, с което се слага началото на разпалени дискусии в турското общество по въпроса.

Малка османска постройка в комплекса на „Св. София“ от 1991 г. е отворена за обедна и следобедна молитва, а от 2016 г. в нея е назначен имам. От тонколоните на четирите минарета, пристроени по османско време към „Св. София“, пет пъти в денонощието звучи ислямският призив за молитва езан. През 2006 г. в музея е отворена стая за молитви за работещите там служители.

В последните няколко години при различни поводи в „Св. София“ бяха четени откъси от Корана, последният път беше на годишнината от завладяването на Константинопол на 29 май.

Няколкостотин души се събраха привечер пред полицейските бариери пред „Св. София“ и проведоха молитва на площада.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 700 ученици се включват в инициативата "Спортувай с президента"

Близо 700 ученици от цялата страна ще се включат в инициативата "Спортувай с президента" и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. В спортните събития се очаква да вземе участие държавният глава Румен Радев. Турнирът по утринна гимнастика е организиран от общината в Ямбол със съдействието на Националната спортна..

публикувано на 18.05.24 в 07:42

Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите

Структурите на Конфедерация на труда "Подкрепа" и КНСБ в държавната администрация искат спешна среща със служебния социален министър Ивайло Иванов заради напрежение сред работещите в Агенцията за социално подпомагане. Социалните работници не са доволни от увеличението на заплатите си, което получиха през април със задна дата от 1 януари, и настояват..

публикувано на 18.05.24 в 07:38

12-то издание на Националния събор на овцевъдите - от 24 до 26 май

Над 250 000 посетители от цялата страна се очакват на 12-ото издание на Националния събор на овцевъдите от 24 до 26 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. Най-голямото и атрактивно пролетно събитие ще събере на едно място бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на..

публикувано на 18.05.24 в 06:30
Летище

Нови стачка се очакват на "Хийтроу" в края на май и началото на юни

Персоналът на граничните сили на летище "Хийтроу" обяви нови стачки в края на май и началото на юни, които съвпадат с късната пролетна ваканция на учениците в Обединеното кралство. Стачните действия ще се проведат на 31 май и 1 и 2 юни. След това ще има три седмици без стачки. Повече от 500 членове на профсъюза на работещите в обществените и..

публикувано на 18.05.24 в 05:33
Володимир Зеленски

Володимир Зеленски пред АФП: Киев би приел само справедлив мир

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че Русия може да засили своята офанзива и подчерта, че Киев би приел само "справедлив мир", въпреки призивите на Запада за бързо решаване на конфликта. В интервю за агенция "Франс прес" украинският държавен глава отново повтори настояванията си съюзниците да изпратят на страната му още бойни самолети и..

публикувано на 18.05.24 в 05:23
Старият град в Лимасол.

Над 20 музеи и галерии в Кипър отварят днес врати за посетителите безплатно

Повече от 20 музеи и галерии в Кипър приемат днес посетителите с безплатен вход и удължено работно време по случай Международния ден на музеите. Поканата на културното министерство е за пътешествие през историята, културата и богатото наследство на острова.  Една от най-големите колекции от прояви е в Кипърския музей на народното изкуство. Днес той става..

публикувано на 18.05.24 в 05:17
Бежански лагер

Палестински боец е бил убит при израелска атака на Западния бряг

Палестински боец е бил убит, а други осем души са били ранени при израелска въздушна атака в бежанския лагер "Дженин" в окупирания Западен бряг. Това съобщиха от палестинското здравно министерство и от израелската армия, цитирани от "Ройтерс". Осемте ранени са в стабилно състояния и се лекуват в болница, уточнява от палестинското министерство на..

публикувано на 18.05.24 в 04:42