Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ББР: Одобрените от търговските банки безлихвени кредити за физически лица са за близо 50 млн. лева

Българската банка за развитие
Снимка: БГНЕС

Близо 50 милиона лева е сумата на одобрените от търговските банки безлихвени кредити за физически лица, чиито доходи са сериозно засегнати от кризата с Covid-19. Това сочат данните на Българската банка за развитие, която е гарант по програмата. Срокът на програмата е до края на годината, а в момента 10 банки приемат заявления по нея. Безлихвените кредити до 4 500 лева са предназначени за хора на трудов договор или самоосигуряващи се лица. 

Към търговските банки, партньори по програмата, са постъпили 20 677 искания за кредити, от които потвърдени са 11 986, а обработващи се - 1701. Средната стойност на заемите е 4200 лв. Две трети от исканията са на лица на трудов договор, а останалата една трета са на самоосигуряващи се.
Срокът за кандидатстване по програмата за безлихвено кредитиране е до края на 2020 година, посочва ББР.

Партньори по програмата са общо 12 търговски банки. В момента 10 от тях приемат заявления на кандидатите. Това са Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, ОББ, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк. Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка първи усвоиха финансовия си ресурс по програмата и не приемат нови искания за заеми.

ББР отбелязва, че целта на мярката е да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност вследствие на пандемията от Covid-19.

Те имат възможността да получат заем до 4 500 лева, отпускани наведнъж или на три транша от по 1500 лева. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

В края на юни с решение на Министерския съвет условията по тази програма бяха променени, за да имат възможност повече хора да участват по нея. Служителите, кандидатстващи за безлихвен заем, вече не е нужно да са в неплатен отпуск в момента на подаване на искането за кредит.

Самоосигурените лица може да декларират 20 на сто спад в доходите не само за първото, но и за следващи тримесечия от 2020 г. Промени има и по отношение на осигурителните вноски - достатъчно е те да са декларирани за период от 6 месеца назад. Промените влизат в сила поетапно във всяка от търговските банки, като очакванията са до началото следващата седмица всички банки да са извършили нужните юридически и технически промени.

Българската банка за развитие не разглежда исканията за кредит, а включва вече одобрените от търговските банки заеми в издадената портфейлна гаранция, се казва в информацията на ББР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено кратковременно паркиране се добавят още 113 паркоместа в центъра на града - така те стават близо..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка пред Общинския театър. Организатори са Общината и Обединеният детски комплекс. Включи се и..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава.  Това съобщиха БГНЕС и Нова телевизия. Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп На 26 май..

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали много пътни отсечки във Великотърновска област. Частично затворени са главният път Русе- Велико..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна.  Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни В програмата на..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на течността, тя съдържа 30 процента хлор, но какво е останалото съдържание, предстои да бъде..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова да изготвят график с максималмо съкратени..

публикувано на 01.06.24 в 18:54