Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

Турция е изпратила 15 бойни кораба в района, където планира да извършва сеизмологични проучвания, в отговор на поставянето от Гърция в бойна готовност на военноморския ѝ флот, пише в. "Йени шафак". Изданието напомня за издадения от Турция Навтекс (навигационно съобщение за морска безопасност), с който предупреждава, че между 21 юли и 2 август ще извършва сеизмологични операции в район южно и източно от гръцкия остров Кастелоризо, разположен на едва 1300 м от турското крайбрежие при Анталия. "Твърд отговор на Гърция", гласи заглавието на "Тюркийе" по темата. Вестникът цитира изявлението на турското външно министерство, което предупреждава Атина: "Ще защитаваме докрай правата си".

Министърът на икономиката на Северна Македония Крешник Бектеши е дал положителен резултат за коронавирус, съобщава вестник "Нова Македония". Той е споделил новината в социалните мрежи и е коментирал, че няма никакви симптоми и се чувства добре. Северна Македония може да разчита на почти 3 милиарда евро директна европейска помощ от приетия седемгодишен бюджет на ЕС, пише "Слободен печат".

Правителството на Гърция планира да създаде специален екип, който да отговаря за разпределението и използването на средствата, които страната ще получи от европейския фонд за възстановяване, договорен от лидерите на ЕС на 21 юли, съобщава вестник "Катимерини". Новият екип ще бъде част от министерството на финансите или на развитието. Атина ще получи 12 млрд евро от фонда под формата на заеми и 19.5 млрд като безвъзмездна помощ. Заедно със сумата, предвидена за Гърция в дългосрочния бюджет на блока, страната ще получи общо 70 млрд евро, с които да възстанови икономиката си от последиците от пандемията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Университетска спешна болница

КНСБ не е съгласна заплатите в здравеопазването да останат същите за една година

От КНСБ не са съгласни с идеята на здравното министерство размерът на основните заплати на лекари, сестри и санитари да бъде запазен за още една година. От синдиката настояват това запазване да действа няколко месеца, до подписването на нов колективен трудов договор. Съгласие за такъв все още не е постигнато, а работодателските организации..

публикувано на 29.05.24 в 06:55

В Плевен ще реализират 4 мащабни проекта, сред тях - приют за бездомни животни и спортна зала

От години плевенчани очакват изграждането на приют за бездомни животни и на многофункционалната спортна зала. Сега започва реализацията на четири мащабни проекта , сред които са приютът и залата. Има осигурено финансиране. Областният управител на Плевен Николай Абрашев и кметът д-р Валентин Христов подписаха договор, с който се..

публикувано на 29.05.24 в 06:50

Планова техническа профилактика на предавател

На 29 май ще бъде извършена планова техническа  профилактика от 9 до 17 часа на предавателя на ултракъси вълни ГАБРОВО 4  на честота 103.2 MHz, излъчващ програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg и на 100.9 MHz.

публикувано на 29.05.24 в 06:00

ЕК и Кипър започват диалог за справяне със сушата на острова

Европейската комисия и Кипър започват диалог за намиране на подходящи мерки за справяне с проблема с продължаващата суша на острова, съобщи правителствената пресслужба след завършилия във вторник в Брюксел Съвет на земеделските министри от Евросъюза. Най-голямата организация на фермерите в Кипър заяви, че щетите, причинени от недостига на вода, не могат..

публикувано на 29.05.24 в 04:31

Промяна в организацията на движението при 16-и км на АМ "Струма" в посока София заради ремонти

От 8.00 ч. на 29 май, се променя организацията на движението при 16-и км на АМ "Струма" в посока София за всички автомобили. Заради ремонтни дейности по авариралата на 28 април подпорна стена се ограничава движението в дясната активна лента, като трафикът ще преминава по лявата активна лента и изпреварващата лента. Скоростта на движение се намалява..

публикувано на 28.05.24 в 21:48

Прага: До дни Украйна ще получи 155-милиметрови снаряди

Украинската армия ще получи десетки хиляди снаряди за тежката си артилерия през следващия месец, заяви министър-председателят на Чехия Петр Фиала. Това съобщи агенция Ройтерс. В рамките на ръководената от Прага инициатива 15 държави от Европейския съюз и НАТО събраха повече от 1,6 милиарда евро, за да закупят 155-милиметрови снаряди от трети..

публикувано на 28.05.24 в 21:40

Радев: Голямата задача на бизнеса е да подпомага българската култура

Държавата трябва да създава условия, в които културата да се развива с помощта на частната инициатива, това посочи президентът Румен Радев. Той участва във форум, посветен на инвестициите в сферата на културата. "От криза се излиза с ясна посока и с обединение на нацията. Културата е страхотно оръжие! Тя е мека сила! Това е и голямата задача на..

публикувано на 28.05.24 в 21:36