Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвестиционна сделка на ЕС и Китай - политическа победа за Пекин?

Европейският съюз и Китай приключват 2020-та - годината на пандемията с инвестиционна сделка - резултат от 7 години преговори. Споразумението се очаква да засили инвестициите между двете страни и се приема като политическа победа за Китай преди в Белия дом да влезе новоизбрания американски президент Джо Байдън.

Сделката цели да отвори китайския пазар и да елиминира дискриминационни регулации и практики, които пречат на навлизането на европейски компании. А Китай, който се бори на няколко дипломатически фронта - най-тежкият от които - Съединените щати - за търговията, сигурността, технологиите и човешките права. 

Със споразумението Пекин се опитва да сближи отношения с Брюксел преди Джо Байдън да встъпи в длъжност и да се опита да включи и Европа в битката срещу азиатския гигант. Договореностите не обхващат въпроса за достъпа на "Хуауей" до европейския далекосъобщителен пазар, нито изискванията бъдещите инвестиции в ЕС да бъдат съобразени с опазването на околната среда. 

Преките европейски инвестиции в Китай от 2000-та година, като изключим Великобритания, са на стойност 181 милиарда долара, а китайските в Европейския съюз са 138 милиарда долара. Европейският съюз е най-големият търговски партньор на Китай, макар неотдавна да беше изместен от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диян Стаматов

Без такса за повишителна матура тази година

Утре над 50 хиляди зрелостници ще покажат своите знания на матурата по български език и литература. Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на 119-то училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София Диян Стаматов не очаква нищо по-различно от миналата година. Според него не би могло да се..

публикувано на 16.05.24 в 08:24

"Бурята" открива Шекспировия фестивал в Крайова

Спектакълът на Народния театър "Бурята“, режисиран от Робърт Уилсън - ще открие международния Шекспиров фестивал в румънския град Крайова. Българското представление ще се играе днес и утре на сцената на Националния театър в Румъния. В следващите десет дни в седем театрални зали в Крайова ще се играят 30 представления от творци като Робърт..

публикувано на 16.05.24 в 08:20

На благотворителен концерт: Ученици от Ловеч събират средства за ремонт на спортна зала

В Ловеч тази вечер ученици от местната Езикова гимназия организират благотворителен концерт като събраните средства ще бъдат дарени на общината за ремонта на спортната зала в града. Решението за благотворителния концерт в подкрепа на ремонта на спортната зала в Ловеч е на ученическия съвет на гимназията, съобщи един от организаторите на..

публикувано на 16.05.24 в 08:14

Български пощи пуска издание "125 години от рождението на Дечко Узунов"

Главният изпълнителен директор на "Български пощи" Цветилия Стоилкова ще пусне в употреба издание на тема "125 години от рождението на Дечко Узунов". Художник на изданието е Теодор Лихо.

публикувано на 16.05.24 в 07:58
Богдан Милчев

Богдан Милчев: Има 27% спад на жертвите на пътя от началото на годината

От началото на годината загиналите на пътя са с 40 души по-малко спрямо същия период на миналата година . Това заяви пред БНР Богдан Милчев, директор на Института за пътна безопасност и бивш шеф на КАТ. " 27% спад на жертвите имаме", уточни той и упрекна медиите, че не оповестяват тази информация. Спадът е по-голям от този през..

публикувано на 16.05.24 в 07:53
Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев: Покушението над словашкия премиер има политически мотив

Покушението над словашкия премиер Роберт Фицо има политически мотив . Това мнение изказа пред БНР Милен Керемедчиев – бивш заместник-министър на външните работи и икономиката.   "Вижда се, че този човек е отишъл съвсем целенасочено да извърши политическо убийство . Видимо е, че той не е имал желание за сплашване или някакви други..

публикувано на 16.05.24 в 07:47

27-а Международна научна конференция за планинското животновъдство и земеделие

В Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян днес започва 27-та Международна научна конференция, на която ще бъдат обсъдени новостите и проблемите в планинското животновъдство и земеделие. Научната конференция се организира със съдействието и под патронажа на министъра на земеделието и храните и тази година е в пет..

публикувано на 16.05.24 в 07:47