Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп призова съгражданите си да бъдат "обединени" и да избягват насилието

Американският президент Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп призова съгражданите си да бъдат "обединени" и да избягват насилието. В разпространения видеозапис се съдържат първите коментари на Тръмп, след като само часове по-рано Камарата на представителите на Конгреса подкрепи инициативата за негов импийчмънт по обвинение за подстрекаване към метеж. В изявлението си обаче Тръмп не споменава темата.

Той заявява: "Призовавам всички американци да превъзмогнат моментните си страсти и да се обединят като един американски народ. Нека изберем да вървим напред, обединени за доброто на нашите семейства".

В коментар за действията на своите поддръжници, които нападнаха сградата на Конгреса преди седмица, Тръмп заявява: "Никога няма оправдание за насилието. Без извинения, без изключения: Америка е страна на закона." и уверява, че участниците в атаките ще бъдат предадени на правосъдието.

Доналд Тръмп посочва, че има данни за планирани протести във Вашингтон и цялата страна, но призовава да бъде осигурено мирно предаване на властта на наследника му Джо Байдън:

"Всеки трябва да спазва нашите закони и да се подчинява на указанията на правоохранителните органи. Наредих на федералните агенции да използват всички необходими средства, за да запазят реда. Във Вашингтон докарваме хиляди членове на Националната гвардия, които да пазят града и да се уверят, че предаването (на властта) ще стане безопасно и без инциденти", заявява Доналд Тръмп.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мич Макконъл: Сенатът не може да проведе процеса срещу Тръмп до 20 януари

Американският Сенат не може да проведе "честен или сериозен" процес срещу президента Доналд Тръмп за краткото време, оставащо преди той да напусне поста си следващата седмица. Това обяви лидерът на републиканското мнозинство в горната камара на Конгреса Мич..

публикувано на 14.01.21 в 01:56

Мнозинството в Камарата на представителите на САЩ каза "да" за импийчмънт на Тръмп

Мнозинството от конгресмените в Камарата на представителите на САЩ (долната камара на американския Конгрес) подкрепи инициативата за импийчмънт на президента Доналд Тръмп по обвинение в подстрекаване към метеж , предадоха световните агенции. Така..

обновено на 14.01.21 в 00:06
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илияна Йотова

В деня на Кирил и Методий: Йотова открива международен научен форум в Атина

В деня за почит на светите равноапостолни Кирил и Методий, вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие Международния научен форум "Пътят на светлината" в Атина, съобщават от прессекретариата на президентската институция. Той е част от програмата за..

публикувано на 11.05.24 в 08:10

Актрисата Гергана Стоянова ни учи на правоговор - дигитално

Официалният правописен речник на Българската академия на науките вече е дигитализиран. Речникът съдържа близо 2,5 милиона думи и е качен на "Платформата за български езикови ресурси онлайн" – БЕРОН. Съкращението "БЕРОН" е знак на почит към д-р Петър..

публикувано на 11.05.24 в 07:52
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

БПЦ почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна ще бъдат отслужени празнични литургии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането..

публикувано на 11.05.24 в 07:50

САЩ критикуват използването на американски оръжия във войната на Израел с "Хамас"

Съединените щати следят с безпокойство израелската операция в град Рафах в южната част на Ивицата Газа. Доклад на държавния департамент критикува употребата на американски оръжия във войната на Израел с Хамас, но не предоставя доказателства за..

публикувано на 11.05.24 в 07:35

Утвърдена е методиката за проверка на машините за гласуване

Утвърдена е методиката за проверка на машините за гласуване. Проверката ще се извършва от Министерството на електронното управление, Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология. Процедурата е част от изборния процес...

публикувано на 11.05.24 в 07:23
Празник на хората в Чепеларе

Празник на хората в Чепеларе

Голям празник на хората ще се проведе на площад "Олимпийски" в Чепеларе. Инициативата, превърнала се в дългогодишна традиция е на местния клуб "Веселие" с ръководители Валентина Бозова и Милен Хаджиматев, на Центъра за подкрепа на личностното развитие,..

публикувано на 11.05.24 в 05:35

Чествания на годишнината от Априлската епопея

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще..

публикувано на 11.05.24 в 05:27