Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раждаемостта в България продължава да намалява, сочи анализ на "Индекс на болниците"

Снимка: БГНЕС


Раждаемостта в България продължава да намалява, показва анализ на „Индекс на болниците“.

Въпреки очакванията за бейби бум, породен от пандемията, статистиката сочи, че през 2020-а у нас са се родили близо 800 бебета по-малко в сравнение с предходната година.

Отчетена е и положителна тенденция - относително по-малко са недоносените бебета. 

За мнозина 2020-а година премина под знака на тревогата и отчаянието. Не и за младото семейство на Тереза и Асен.

Тереза: "Беше много важна година, защото в нашето семейство се появи първородният ни син Атанас. Това е благословение и един голям подарък от Господ, за който благодарим всеки ден".

Освен малкия Атанас, през миналата година са се родили близо 54 000 бебета. Те са най-много в София, Пловдив и Варна.

На дъното на класацията за проплакали новородени са градовете Кубрат, Каварна и Белоградчик.

Проучването показва още, че ражданията с Цезарово сечение са почти колкото тези по нормален път.

Въпреки че според статистиката ражданията у нас бележат спад за поредна година, Тереза Борисова споделя своите положителни наблюдения:

"Детските площадки са изпълнени с детски смях и глъч. Моето обкръжение изцяло в момента е от майки с новородени през 2020-а и сега, в началото на 2021-ва година. Всяка втора моя приятелка вече държи бебе в ръцете си".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петер Стано - говорител на Европейската служба за външна дейност.

От РСМ се очаква да прилага добросъвестно всички двустранни споразумения, в т.ч. и протоколите към тях

"Това, което се очаква от Северна Македония, е много ясно изразено в последния доклад по разширяването - съществуващите двустранни споразумения да бъдат прилагани добросъвестно от всички страни, в т.ч. споразумението от Преспа с Гърция и Договора за приятелство, добросъседски отношения и сътрудничество с България, в т.ч. и протоколите към него", заяви..

публикувано на 13.05.24 в 14:31
Молебен за медицинските сестри в храм

Валентина Цекова: Да се направи безплатно обучението за медицински сестри и да се увеличи заплащането

За съжаление в момента системата се крепи на пенсионираните медицински сестри. Тази професия трябва да стане оценена, а в момента момичетата се чувстват недооценени. Заплащането трябва да увеличи, в момента е около 1500 - 2000 лв. и затова сестрите работят на по 2 – 3 места, за да си осигуряват комфорт. Това коментира в интервю пред..

публикувано на 13.05.24 в 14:21
Даниела Николаева

След наводнение от пороя преди дни все още не работи Домашният социален патронаж в Плевен

В Плевен продължава отстраняването на пораженията, които нанесе природната стихия на 8-и май. Тогава в продължение на 40 минути се изля голямо количество дъжд с градушка. Все още се прави оглед на щетите, след което Общината ще потърси помощ от държавата.  Силна градушка връхлетя Плевен (Галерия) Плевен се възстановява след..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Задържаха двама младежи за агресия в Спешна помощ - Перник

Задържани са двама 18-годишни младежи, които са проявили агресия в Центъра за спешна помощ в Перник. Младежите са счупили стъкло на врата в отделението и отправяли закани към персонала. Недоволството си обяснили с бездействие от страна на медиците, които трябвало да окажат спешна помощ на техен приятел на 16 години. По случая е..

публикувано на 13.05.24 в 13:58
Снимката е илюстративна.

Полицейска патрулка се удари в ограда на жп светофар в Монтана

Полицейска патрулка се удари в желязна ограда на железопътна светофарна уредба в Монтана. Инцидентът е станал тази нощ малко след 3:00 часа. Има нанесени щети. Униформените в колата не са пострадали Полицията в Монтана изяснява причината за пътнотранспортно произшествие със служебен автомобил на местното Районно управление. При инцидента колата е..

публикувано на 13.05.24 в 13:46
Меглена Плугчиева

Меглена Плугчиева: По темата "Кризи" сме като скачени съдове с ЕС

По темата "Кризи" сме като скачени съдове с Европейския  съюз . Това каза пред БНР дипломатът и бивш вицепремиер Меглена Плугчиева, бивш съветник на служебния премиер Димитър Главчев. "Националните теми (в предизборната кампания - б.р.) са толкова много и толкова тежки, че изместват фокуса на внимание от европейските теми, които също не са за..

публикувано на 13.05.24 в 13:21

Какви са мащабите на детската престъпност във Великотърновско през 2023 г.?

241 деца са извършили различни престъпления през миналата година в област Велико Търново.  Сред най-разпространените са кражбите, сочат данните на Териториалното статистическо бюро.  51-о от децата са крали от магазини, 22 са извършили джебчийски кражби, а 5 деца са участвали в кражби с взлом. 47 са децата, участвали в престъпления с наркотици...

публикувано на 13.05.24 в 13:21