Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в София и други градове срещу застрояването на Черноморието

| обновено на 01.03.21 в 12:09
Алепу, 5 март 2019 г.
Снимка: Даниела Костадинова

Протестни прояви срещу застрояването по Черноморието са планирани за днес в София, Пловдив и Русе. Повод за недоволството е заповедта за защитена зона Камчия, за която през януари отпадна забраната за строителство. Акциите се провеждат три седмици след демонстрацията пред Министерския съвет, на която еколозите поискаха трайни решения за справяне с незаконното строителство. В столицата се очаква протестно шествие.

Основните искания на еколозите са нов вариант на заповедта, който да включва забрана за строителство, както и разваляне на т.нар. горски заменки в района на Камчийски пясъци.

Пред какви рискове е изправен един от най-известните и все още незастроени плажове у нас в "Хоризонт до обед" коментира Петко Цветков от фондация „Биоразнообразие“ :

В резултат на заменки най-големият пясъчен комплекс премина в ръцете на няколко фирми. Пясъчните дюни да бъдат възстановени като държавна собственост“.

Катерина Раковска от Световния фонд за дивата природа припомни в "Хоризонт до обед, че решението не търпи отлагане:

Да се направи една обща карта, която да включва всички дюни по нашето крайбрежие, да се премахне строежът на Алепу и да се спрат строежите в местността „Поляните“ край Синеморец“.

След запитване на "Хоризонт" в официална позиция от Регионалното министерство и благоустройството припомнят, че вносител на решението на Министерския съвет, с което през 2005 година територията е изключена от актовете за изключителна държавна собственост, е тогавашният министър на земеделието.

БГНЕС

В изпратеното становище като заинтересована страна по казуса „Камчийски пясъци“ се намесва и още едно държавно ведомство – министерството на туризма. Подчертана е неговата роля, свързана с управлението, контрола и поддържането на морските плажове. Затова според регионалното министерство въпросите по отчуждаването на заменените терени, в това число на цени, на които са направените заменки, както и за актуване на морския плаж са изцяло в пълномощията на министъра на туризма. От написаното става ясно, че стартирането на процедурата е негово задължение и той в качеството си на компетентен орган би следвало да инициира подобно мотивирано искане пред МРРБ и Министерството на финансите.  

Едва след постъпването на подобно настояване и след промяна в кадастралните карти и регистри, регионалното министерство има правомощията да утвърди новите актове за изключителна държавна собственост за съответния плаж", се казва в официалния отговор до програма "Хоризонт".

В столицата протестната проява ще започне в 18:30. Сборният пункт е паметникът на Алеко Константинов на бул. Витоша, откъдето демонстрацията ще прерасне в шествие към Орлов мост.

Чуйте репортаж по темата в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ходещо" оръжие на бъдещето

Дронове в небето, а вече и роботизирани кучета на земята за военни употреби има. Те охраняват стартовата космическа площадка на НАСА. Американската армия вече има тестови модели. Дори Китай ги разработва. В България също има млади умове, които се занимават с това как тези военни средства да стане по-сигурна, без това да нарани човека ...

публикувано на 20.05.24 в 18:26
Проф. Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация

Проф. Веселина Вълканова: Журналистите трябва да са на фронтовата линия при обществото, а не при политиците

Журналистите трябва да са на фронтовата линия и при обществото, а не при политиците. Това каза пред БНР проф. Веселина Вълканова, декан на  Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК), която  "Журналистиката би трябвало всеки ден да поставя към политиците най-високите изисквания и да им напомня, че са там, за да осигуряват..

публикувано на 20.05.24 в 15:36

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт. Кои са подводните камъни?

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт в медиите и на определени обществени места. Измененията в закона целят да ограничат рекламата на хазарт, както и на достъпа до хазартни игри на отделни категории лица. Въвеждат се и нови процедури за изплащане на печалбите. Тези промени са позитивни, но изискват строг контрол . Всяка..

публикувано на 17.05.24 в 09:37

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с фокус върху бившите социалистически страни.  Австрия няма да бърза с решение за пълноправното..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Учени: България не знае с какви стратегически суровини разполага! Няма дори геоложка служба

Учени настойчиво призовават за приемането на Националната научна програма за критичните и стратегическите суровини . Идеята беше лансирана от БАН и университети миналата година, но няма развитие. Със сигурност в България има от съвременните суровини, необходими за развитието на новите технологии , твърди проф. Ирена Пейчева от Геологическия..

публикувано на 16.05.24 в 12:06