Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават доставките на Covid ваксини у нас

Личните лекари в София са получили днес 2040 дози от Covid ваксината на „АстраЗенека“, съобщиха от столичното РЗИ

| обновено на 19.03.21 в 19:24
Снимка: ЕПА/БГНЕС

33 600 дози от ваксината срещу Covid-19 на компанията „Модерна“ и 16 800 - на "АстраЗенека" са пристигнали в страната за последното денонощие, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Препаратите вече са разпределени към регионалните здравни инспекции. Следващата доставка се очаква в понеделник - над 30 400 дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтек“.

Същевременно личните лекари в София са получили днес 2040 дози от Covid ваксината на „АстраЗенека“, съобщи директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р  Данчо Пенчев.

Раздаването на дозите продължава и утре, а ако останат - и в понеделник. Общото количество е 10 000.

Всеки един от общопрактикуващите лекари, дошли в здравната инспекция днес, е получил по 30 дози.

Два часа и половина общопрактикуващият лекар д-р Женя Захариева е чакала, за да вземе три флакона ваксини:

„Трябва да се измисли начин, по който да се спести цялото това висене. Аз бях сутринта на работа в кабинета, получих съобщение по имейла, че има налични ваксини, които ще се раздават в петък днес и утре в събота - 20 март, до три флакона, до изчерпване на наличното количество.

Чакахме колежка или сестра, която взе за 7 джипита взе ваксини. И от наша страна, и от страна на РЗИ организацията не е на ниво“.

Голяма част от общопрактикуващите лекари бързаха още днес да поставят ваксините. Други обявиха, че от понеделник ще ваксинират пациентите си.

Д-р Георги Миндов обясни:

„Проблемът е дали ще има, защото все пак няма да има за всички. Бройката е ограничена. Ще се даде за около една трета от желаещите и  една трета от необходимото количество… По три флакона. Говорим за 30-33ти трима души да кажем, с 11-тата доза (от флакон). Средно това е една трета от необходимото ни количество  - още толкова по две трябва да е за тези записани хора от януари месец, които чакат. Не за тези, които са в списъците от 2 седмици, а тези от януари…. Ако разберат,  че  е „АстраЗенека“ ваксината, може би ще си се преориентират и ще се откажат“, коментира Миндов.

Д-р Данчо Пенчев призова всеки лекар да получи лично полагащите му се дози, а не да изпраща колеги или медицинска сестра.

"Раздаваме в момента в посока общопрактикуващи лекари само "АстраЗенека". Останалите дози на "Модерна" и "Пфайзер" отиват за покриване на фазите, както и на лицата, които все още идват, за да участват в избирателния процес".

На въпрос защо няма РНК ваксини за личните лекари, д-р Пенчев обясни:

"В април месец вече регулярността - това, което засега ни е обещано, е да пристигнат 630 000 дози. Почти половината от тях ще бъдат РНК".

Целта е да бъдат снабдени с ваксини всички практики в столицата, без да се толерират определени от тях:

"И се надявам с останалите дози, които имаме да раздаваме, да можем да обхванем абсолютно всички общопрактикуващи лекари на територията на област София-град".

Ваксинационните центрове в страната от днес отново работят, след като вчера Европейската агенция по лекарствата излезе със становище, че Covid ваксината на „АстраЗенека“ е безопасна и ефективна. В почти всички големи столични болници имунизацията беше подновена, а пунктовете работят именно препарата на „АстраЗенека“ (известен и като Оксфордската ваксина).

Ваксинацията беше подновена с граждани, които са се записали за 19 март през електронния регистър, както и такива, които са пропуснали имунизацията си заради спирането на приложението на препарата на "Астра Зенека".

Във ваксинационния пункт пред Александродска болница ваксинацията тази сутрин започна в 8:30 ч. Д-р Васил Михайлов обясни, че има записали се граждани, които днес не са се явили.

Гражданите, дошли във ваксинационния кабинет пред Александровска болница обясниха, че не са имали колебания дали да се имунизират след спирането на Оксфордския препарат:

„Не съм се колебала. През нощта получих потвърждение, че ще можем да бъдем ваксинирани за другата седмица, но реших да пробвам дали няма шанс сега да ме ваксинират и докторите казаха, че ще бъда ваксинирана. Нямам предпочитания за ваксината. Вярвам на докторите“;

„Не, нямам предпочитания. За мен това, което има, ми е окей. Днес тъй като няма много хора, днес ще мога да се ваксинирам“;

„Не. Не съм се колебала. Бързам да се ваксинирам“.

Д-р Васил Михайлов каза, че дневно през ваксинационния пункт пред Александровска болница преминават около 150 души:

"Което ще рече, че за една седмица около 700-800 човека са се записали. Имаме достатъчно ваксини за следващите дни".

Болница "Свети Иван Рилски", "Света Анна" и "Пирогов" също подновиха ваксинацията и ще работят и през почивните дни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Редакцията на в.

Вашингтон пост: Руската офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени

Втората руска офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени, пише "Вашингтон пост" седмица след началото на битката. Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили В навечерието на руското нападение една единствена украинска териториална бригада е трябвало да следи движенията на руснаците по..

публикувано на 17.05.24 в 22:59
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили

Настъплението на руснаците в Харковска област цели да отслаби позициите на украинската армия по цялата линия на фронта. Това заяви във вечерното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Униан. По думите на Зеленски, Русия иска да покаже, че именно тя определя какво ще става по-нататък във войната:  "Фактически..

публикувано на 17.05.24 в 22:38
Кириакос Мицотакис

Мицотакис предупреди Скопие, че "пътят към Европа ще остане затворен", ако не спазва Преспанския договор

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предупреди Северна Македония, че "пътят ѝ към Европа ще остане затворен", ако новото правителство в Скопие не спазва Преспанския договор от 2018 година. По силата на документа името на бившата югославска република беше променено от Македония на Северна Македония. Вчера потенциалният македонски..

публикувано на 17.05.24 в 22:01

Въоръжено нападение в Афганистан отне живота на трима туристи и местен жител, ранени са още 7 души

Трима чуждестранни туристи и гражданин на Афганистан са били убити от въоръжени мъже в централната афганистанска провинция Бамян.  Това предаде Ройтерс, като се позова на афганистанското министерство на вътрешните работи. Четирима чужденци и трима афганистанци са били ранени.  Във връзка с въоръженото нападение са задържани четирима души...

публикувано на 17.05.24 в 21:54

Путин: Разходите ни за отбрана са 8,7% от БВП, а по времето на СССР са били 13%

Русия може да поддържа високите разходи за офанзивата си в Украйна, смята руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП.  Той сравни настоящото равнище на разходите за отбрана - 8,7 на сто от брутния вътрешен продукт, с времето на Съветския съюз от 80-те години на миналия век, когато те са били 13 на сто. Руската икономика расте четвърто..

публикувано на 17.05.24 в 21:49
Служебният премиер Димитър Главчев (вляво), финансовият министър Людмила Петкова (в центъра) и председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова (вдясно)  -  17 май 2024 г.

Университетите може да бламират новата учебна година

Университетите заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцента върху висшето образование. Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета на ректорите.  По-рано, след среща, в която участваха и служебният премиер, и министърът на финансите, беше анонсирано, че протестните действия, организирани..

публикувано на 17.05.24 в 20:26
Ракия

Каква е културата на пиене на българина

В България има хора, които пият по половин литър ракия на ден. Това отбеляза пред БНР журналистът Иван Бакалов. Той посочи, че у нас "куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия". "Във Франция има лицензиран пътуващ казанджия. Хората си заявяват и специалист им вари ракията". Бакалов напомни в предаването "РадиоТочка", че..

публикувано на 17.05.24 в 20:11