Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отнемането на книжка заради глоби е противоконституционно

МВР не коментира как ще процедира с отнетите шофьорски книжки на стотици българи

| обновено на 24.03.21 в 17:18
Лични документи
Снимка: ОД на МВР-Варна

Единодушно Конституционният съд обяви за противоконституционно отнемането на свидетелство за правоуправление и спиране на автомобил от движение заради неплатени глоби. 

Делото беше образувано по искане на омбудсмана Диана Ковачева след масовите проверки за стари задължения на пътуващите за почивка в Гърция миналото лято. 

Според съда, за да принуди длъжниците да платят наложените им глоби по Закона за движение по пътищата,  законодателят е ограничил упражняването на основни конституционни права на гражданите,  каквито са правото на свободно придвижване и правото на собственост. 

„Всяко ограничаване на права,  което има за цел да компенсира неспособността на държавата да изпълнява задълженията си, е недопустимо в правовата държава", са категорични конституционните съдии. 

От МВР не коментираха как ще процедират с отнетите шофьорски книжки на стотици българи. Позицията им беше, че няма да коментират съдебни решения. 

Възможно е МВР да бъде обект на лавина от дела за обезщетения, затова да върне отнетите шофьорски книжки, предлагат експерти.

Репортаж на Николай Христов можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Монтанско инспекторите от ИАРА заловиха трима рибари бракониери

В Монтанско заловиха трима рибари, извършвали бракониерски улов . Нарушителите на забраната за улов на риба по време на размножителния период са установени в района на село Боровци, на разливите на язовир "Огоста", където рибата хвърля хайвера си. "На място хванахме трима от Берковица", съобщи Валери Спасов, инспектор "Рибарство и контрол" в..

публикувано на 21.05.24 в 15:01

ЕС: Печалби от замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

Страните членки на ЕС потвърдиха споразумението, постигнато от постоянните представители, неочакваните печалби от замразените руски активи да се използват от Украйна за отбрана и реконструкция в контекста на агресията на Русия. Представителите на страните от ЕС със споразумение за приходите от замразените руски активи Могат ли замразените..

публикувано на 21.05.24 в 14:35

Стефан Антонов: ЕЦБ се съмнява, дали България може да задържи инфлацията си ниска за дълго

Инфлацията в България е с 2 пункта над изискването за инфлация за влизане в еврозоната, посочва първоначалният доклад на Европейската централна банка. „Казва се, че България не покрива инфлационния критерии, остава висока заради растежа на доходите. ЕЦБ се съмнява, дали България може да задържи инфлацията си ниска за дълго време. Защото..

публикувано на 21.05.24 в 14:31

Възрожденският град Елена чества своя празник

В Деня на светите равноапостоли Константин и Елена своя празник чества възрожденският град Елена.  Днес почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена Как се е променяла във времето Еленската "Даскалоливница"? Честванията започнаха със света литургия, а стотици се събраха, за да празнуват около Даскалоливницата, дала преди два века от..

публикувано на 21.05.24 в 14:25
Арх. Любо Георгиев

Арх. Любо Георгиев: Лифтовете на Витоша никога не е трябвало да бъдат приватизирани

Лифтовете на Витоша никога не е трябвало да бъдат приватизирани. Това заяви пред БНР арх. Любо Георгиев, "Екипът на София". След официалното съобщение за спирането на Симеоновския лифт темата влезе в политическия дневен ред.  Служебният премиер Димитър Главчев разпореди проверка на ДАНС. Според собственика на лифтовете на Витоша, темата..

публикувано на 21.05.24 в 14:04

Парламентът събра кворум за извънредното си заседание

Над 170 депутати се регистрираха в пленарната зала и така парламентът събра кворум за извънредното си заседание, на което ще изслуша служебния премиер Димитър Главчев във връзка с актуализацията на пенсиите.  В НС изслушват служебния премиер за пенсиите Социалната комисия не прие за задължителна подкрепа в надзора на НОИ на 11% ръст на пенсиите..

публикувано на 21.05.24 в 13:55
Плаж в Пелопонес, Гърция

Цената на кафето в Гърция без промяна

Цените на кафето в Гърция това лято остават непроменени след среща днес на търговци и министъра на финансите. Цената на кафето за клиентите няма да се покачва тази година. Това заявиха днес търговците на кафе, които се срещнаха с министъра на финансите Хадзидакис. Данъците върху кафето остават на 13% до края на годината, реши правителството..

публикувано на 21.05.24 в 13:51