Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„За Земята“: Има натиск в ЕС за дерегулация на новото поколение ГМО продукти

Снимка: архив БНР

Екологичното сдружение „За Земята“ алармира, че се засилва натискът в ЕС, насочен към дерегулация на новото поколение генетично модифицирани продукти.

По повод Световния ден срещу ГМО екозащитниците отправят призив - организмите, получени от новите техники за генна модификация, да останат в обхвата на европейските разпоредби.

Междувременно индустрията, която предлага новите продукти, настоява за облекчения и освобождаване от строгите правила, валидни за другите ГМО.

Европейската комисия провежда консултации със заинтересованите страни, за да реши дали ГМО продукти, произведени чрез набор от нови техники, да бъдат изключени от европейските регулации.

Ивайло Попов от "За Земята" заяви:

"Виждаме една голяма несъразмерност на участниците в тези консултации и са предимно от средите на бизнеса, които стоят зад тези ГМО. Много малко има независими научни изследователи, много малко фермери, много малко граждански организации, което ни подсказва, че Комисията се опитва да върви към дерегулиране на тези култури".

Попов допълва, че в публичното пространство се обсъждат предимно ползите от новите ГМО, отколкото въпросите за потенциалните рискове:

"Как ще се намали употребата на пестициди, как ще се борим с климатичните промени - един добър пиар, но нищо общо с реалността".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските сили са превзели село в Донецка област

Руските сили са превзели украинското село Новобахмутовка в Донецка област, близо до Очеретине, което през последните дни се превърна в център на ожесточени сражения, съобщи руското министерство на отбраната, предаде "Ройтерс". В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр, където също..

публикувано на 28.04.24 в 15:06
Знаме на

Делегация на "Хамас" в Кайро за преговори за примирие

Представител на "Хамас" е обявил пред агенция "Ройтерс", че делегация на радикалната ислямистка групировка ще посети в понеделник, 29 април, египетската столица Кайро утре за нови преговори за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Делегацията ще обсъжда предложение за примирие, направено от посредниците, и съгласувано с Израел.  Еврейската държава вече..

публикувано на 28.04.24 в 14:53

Бойко Станкушев: Политическото предоверяване на ПП-ДБ ще им коства много

Много хора, които мислят с акъла си и са ангажирани с процесите в България са объркани. Знаят, че това, което се случва сега в България, се случва от десетилетия. Така коментира ситуацията в България Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд в интервю пред БНР. „Политическото предоверяване на коалицията ПП-ДБ, особено в този..

публикувано на 28.04.24 в 14:32

Ловеч празнува Цветница в стария кв. "Вароша"

В Ловеч на Цветница по стара традиция се събират хиляди жители и гости на града, а площадите в центъра и стария квартал "Вароша" са изпълнени с шатри на майстори занаятчии и цветари. По традиция беше пресъздаден и ритуала "По вода", а за кумичка на празника беше избрана 18-годишната Надежда Стефанова.

публикувано на 28.04.24 в 14:13

Климатът е сред най-важните теми за младите хора в предстоящите европейски избори

Младите избиратели, на възраст между 16 и 23 години, които ще имат ключова роля в изборите за Европейски парламент в началото на юни, смятат, че климатичните промени са сред най-важните проблеми, на които бъдещите евродепутати трябва да търсят решение.  "Климатичните промени са непосредствена заплаха и ако мисля да имам деца в близкото бъдеще,..

публикувано на 28.04.24 в 14:05

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Мазни борби. Мазньо дири мазнинката

В днешната научна лекция тук ще разгледаме едно явление от българския политически живот и както винаги, анализът ни е толкова дълбок, че 5 минути не можем да изплуваме на повърхността за глътка въздух. С нашите научни лопати ние копаем сведения от библейските страници през феноменологията на Хегел чак до банкянските извори на мъдростта...

публикувано на 28.04.24 в 13:58

„Запалете свещичка, дарете живот“ - девет души дариха кръв във В. Търново

Девет кръводарители се отзоваха и дариха на Цветница в неделното училище към храма „Свети Николай“ във Велико Търново. Акцията по кръводаряване е част от националната кампания „Запалете свещичка, дарете живот“. Сътрудничеството между храма и Центъра по трансфузионна хематология е отдавна и заедно помагаме, поясниха свещеноиконом Славчо..

публикувано на 28.04.24 в 13:58