Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските сили са превзели село в Донецка област

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските сили са превзели украинското село Новобахмутовка в Донецка област, близо до Очеретине, което през последните дни се превърна в център на ожесточени сражения, съобщи руското министерство на отбраната, предаде "Ройтерс".

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр, където също се водят тежки боеве.

През следващите седмици окупаторите ще получат значителни тактически предимства на фронта, докато украинските въоръжени сили очакват пристигането на западни оръжия. Малко вероятно е обаче врагът да успее напълно да победи защитата на украинската армия, се казва в анализ на американския Институт за изследване на войната (ISW). Според института пристигането на американска помощ на фронта през следващите седмици ще позволи на украинските войски да решат текущите проблеми.

В същото време руската армия ще засили усилията си за дестабилизиране на украинската отбрана и ще се опита да закрепете се на нови позиции. Двама офицери от украинското разузнаване казаха пред Financial Times, че окупаторите искат да използват текущите настъпателни операции и ракетни удари в Украйна, за да подготвят бойното поле за офанзива в края на май или юни. 

Западен служител каза пред FT, че руснаците могат да направят допълнителни "тактически пробиви" през следващите седмици, но няма да "превземат" Украйна напълно. 

„Руските сили са в състояние да постигнат значителни тактически успехи в района на Авдеевка и превземането на град Часов Яр. Въпреки това нито едно от тези усилия няма вероятност да се развие в оперативно настъпление в близко бъдеще, камо ли да доведе. до разпадането на украинската отбранителна линия в района на Донецк“, се посочва в анализа на ISW.

Както УНИАН съобщи, руснаците пробиха и се укрепиха в Очеретине в Донецка област. Украински защитници се опитват да прогонят врага оттам. Тежките боеве продължават.

Според последната прогноза на ISW,Украйна ще може да неутрализира много от своите материални ограничения през следващите седмици, ще стабилизира своите фронтови линии през следващите месеци и ще може да започне ограничени контранастъпателни операции в края на 2024 г. или началото на 2025 г.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фестивала на детската книга в Сливен - 2024 г.

Фестивал на детската книга в Сливен

За 26-та поредна година в Сливен се състоя фестивала на детската книга , организиран от регионална библиотека "Сава Доброплодни", Министерство на културата и община Сливен. БНР е медиен партньор на проявата.  Фестивалът е единствен по рода си в страната, който изцяло обръща внимание на детската книга, книгоиздаване и илюстрация...

публикувано на 13.05.24 в 08:54
Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов за тавана на надценката на хляба: Политическо заслепяване и момент на кратко умопомрачение

Днес е денят на данъчната свобода - оттук нататък започваме да работим за себе си.  Този ден почти винаги се пада около средата на май, посочи пред БНР Лъчезар Богданов - главен икономист в Института за пазарна икономика. По думите му големи разминавания има само в моменти на кризи.  "Това е един измерител на общата данъчно-осигурителна..

публикувано на 13.05.24 в 08:43

Над 140 са жертвите на наводненията в Бразилия

144-ма души достигна броят на потвърдените жертви на наводненията в Южна Бразилия. Опустошителни бедствия има и в други части на света. Гибелта на още седем души е била потвърдена през последното денонощие, когато валежите не спряха, съобщиха от службите за  защита на населението. 125 души остават в неизвестност. 620 хиляди са били..

публикувано на 13.05.24 в 08:28
Гитанас Науседа

Президентски балотаж в Литва на 26 май

Настоящият литовски държавен глава и премиерът на страната ще се изправят един срещу друг на президентски балотаж на 26 май, предаде АФП. Президентът Гитанас Науседа получава 44% от вота, а премиерката Ингрида Шимоните – 20 на сто, посочва Ройтерс. Пред репортери след края на изборния ден Науседа обеща да засили натиска над западните..

публикувано на 13.05.24 в 08:24
Димитър Главчев и Румен Радев

Президент и премиер: Не приемаме изявления от РСМ, противоречащи на международни договори

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Република Северна Македония (РСМ) е подписала.  България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват, заявява в своя..

публикувано на 13.05.24 в 08:10

Задържан е собственикът на пистолета заради инцидента в Арбанаси

Собственикът на бойния пистолет, с който на празненство в Арбанаси 11-годишният син на депутат простреля в крака 12-годишно момиче, е задържан за 24 часа. Все още не му е повдигнато обвинение и той не е давал обяснения. Инцидентът е станал в присъствието на поне 15 възрастни и деца. Пистолетът е бил оставен на пейка, откъдето децата..

публикувано на 13.05.24 в 08:01
Протест в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

Последно четене на законопроекта за чуждото влияние в Грузия

В грузинския парламент днес ще започне последното четене на законопроекта за чуждестранните агенти, който провокира масови протести в Грузия, предаде ДПА, цитирана от БТА. Третото и последно четене на законопроекта ще започне днес в Тбилиси, а гласуването в пленарна зала е насрочено за утре, заяви председателят на парламента Шалва Папуашвили...

публикувано на 13.05.24 в 07:56