Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ББР започна работа по структуриране на два нови гаранционни продукта по InvestEU

Българска банка за развитие (ББР).
Снимка: БГНЕС

Българската банка за развитие започна работа по структуриране на два нови гаранционни продукта по европейската програма InvestEU, съобщиха от банката. Общият ресурс, който може да се мобилизира в подкрепа за българските компании и публични дружества, е до 1,3 млрд. лева.

Със средствата ще бъдат подкрепени проекти за създаване на устойчива инфраструктура в областта на околната среда и засилване на конкурентоспособността на малките и средните предприятия, уточняват от банката за развитие.

Единият от инструментите е насочен към инвестиции за изпълнение на политиките по управление на водите, отпадъците и е в съответствие с кръговата икономика. Част от инструмента ще инвестира в изграждането на инфраструктура за зареждане на електромобили. Покритието на финансовите инструменти с гаранция се очаква да достигне 300 млн. лв.

Вторият инструмент е насочен към друга специфична цел на програмата InvestEU – подобряване на достъпа до финансиране за малки и средни предприятия, включително дружества със средна пазарна капитализация, при по-благоприятни спрямо пазарните условия. Цели се подобряване на конкурентоспособността на предприятията, включително чрез увеличаване на капацитета им за цифровизация и иновации. Очаква се покритието по продукта да достигне 978 млн. лв.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът на София Васил Терзиев гласува на изборите

Кметът на София Васил Терзиев гласува за по-добра България, която стои достойно в Европа

Кметът на София Васил Терзиев гласува за по-добра България, която седи достойно в Европа. Той упражни правото си на глас в 118 средно училище "Акад. Людмил Стоянов" в ж.к. Младост 1. Не е имал затруднения при гласуването с машина, посочи той, след като упражни правото си глас: "Надявам се да има стабилност, тъй като от нейната липса..

публикувано на 09.06.24 в 10:47
Димитър Кангалджиев

МВР: 6 сигнала за нарушения в изборния ден

6 са подадените в МВР сигнали за нарушения в изборния ден. Това съобщи главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев. От началото на предизборната кампания до момента са образувани 99 досъдебни производства, допълниха от МВР. За БНР Кангалджиев обобщи ситуацията в страната така: "Най-много са регистрирани на територията на..

публикувано на 09.06.24 в 10:43

Решаващ евровот за близо 50 милиона избиратели във Франция, за българите там - двоен избор

Решаващ европейски избор за близо 50 милиона избиратели във Франция, призовани до урните днес: двоен избор за нашите сънародници, които могат да упражнят избирателното си право на вота 2 в 1 в някоя от 15-те секции, открити в страната. Всички те вече са били включени в предишните български извори.  Секции имаме както в най-големите френски градове..

публикувано на 09.06.24 в 10:29

Проблеми с машинното гласуване има и в Силистра

Изборният ден в Силистра е започнал нормално, но вече има проблеми с машинното гласуване. В общо 221 секции гласуват имащите право на глас от област Силистра на изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители. В 175 от тях може да се гласува и с машини. До момента има докладвани около 20 случая, при които..

публикувано на 09.06.24 в 10:08

Нормално начало на изборния ден в Ловешко

В област Ловеч изборният ден започна нормално и без проблеми с машините за гласуване. 115 038 души имат право на вот за народни представители, 114 180 за Европейски парламент в 11 – ти Многомандетен район. Четирима народни представители ще избират гласопадавателите в Ловешко измежду 145 кандидати, регистрирани в 31 листи. Най – възрастният..

публикувано на 09.06.24 в 10:07

Два са постъпилите до момента в РИК - Добрич сигнала за нарушения в изборния процес

От 187 кандидати в 31 кандидатски листи в област Добрич избират днес гласоподавателите, за да изпратят петима представители в Народното събрание. Броят на избирателите за Европейски парламент в областта е 156 788, а за българския 171 861. Два са постъпилите в РИК до момента сигнала за нарушения в изборния процес. Общият брой..

публикувано на 09.06.24 в 10:02

Нарушения и нестартирали машини във Велико Търново

Работата на секционните избирателни комисии в област Велико Търново започна с нарушения. Проблеми има и в достъпността на секцията в областната болница. Не стартираха и някои от машините.   В една от секциите на избирател е било неправомерно разрешено за единия вот да гласува с машина, а на другия – с хартиена бюлетина. Избирателят се е..

публикувано на 09.06.24 в 09:59