Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вирусолозите ни предупредиха, че първите варианти са най-тежки за човека, заявява експертът

Проф. Пенка Петрова: Мутациите на коронавируса го отслабват, става по-малко агресивен

Не можем да докажем индийския щам заради леките симптоми, минава като настинка, казва директорът на Института по микробиология към БАН

проф. Пенка Петрова
Снимка: БГНЕС

Може да се твърди, че мутациите на коронавируса ще го водят към отслабване и по-малка агресия към човека. Следващите мутации най-вероятно ще са по-леки за прекарване. Това заяви пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.

„За вълни не можем да говорим в момента. Не знаем как ще посрещнем есента, с какъв процент ваксинирано население“, посочи проф. Петрова.

Относно индийския вариант на Covid-19 в предаването „Преди всички“ тя коментира:

Засега не се очертава следваща вълна по никакъв начин, защото освен този един случай в България ние нямаме втори. Околните страни – Гърция и Румъния, докладват непрекъснато цели геноми на индийския щам, а ние така и не успяхме да го докажем при втори пациент и според мен сме успели да го ограничим много успешно.“

Според проф. Пенка Петрова заради леките симптоми на Делта варианта и заради факта, че заразява все по-млади хора, не можем да докажем индийския вариант у нас.

Защото с тези симптоми – на хрема, главоболие и болки в гърлото никой не му обръща внимание като болен от коронавирус и дори може би не се правят тестове. Ние затова не можем да го открием в нашето население в момента. Младите хора просто смятат, че малко са настинали и го прекарват по най-лекия начин.“

проф. Пенка Петрова  Снимка: БГНЕС

Стратегията на вирусите е да еволюират така, че да заразяват все повече хора и да продължат да се разпространяват, уточни микробиологът.

„Те нямат „изгода“ да унищожават гостоприемника си.“

„Вирусолозите ни предупредиха, че първите варианти са най-тежки за човека. След това, с всяка следваща мутация вирусът се адаптира все повече към човека и става все по-малко опасен за него, защото ние се научаваме да живеем заедно“, подчерта проф. Петрова.

Тя е на мнение, че страната ни е поръчала твърде много ваксини и припомни, че още когато е била обявена поръчаната бройка, учените са били скептични, че те ще бъдат използвани.

„Нашето население позагуби интерес. Стана лято. Случаите намаляха.“

Общият брой доказано преболедували и ваксинирани у нас е около милион, отбеляза Петрова.

Относно националното проучване на голяма верига частни лаборатории, че 43% то населението в България е имало досег с вируса, проф. Петрова изтъкна, че това е твърде оптимистично и няма доказателства, че е така.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затихва ли интересът към покупко-продажбата на гласове в Силистренско?

Купуването и продаването на гласове е престъпление. Преди и по време на избори се правят специализирани полицейски операции срещу нарушаване политическите права на гражданите. Но защо да са нарушени правата им, ако всичко става по съгласие - и на едната, и на другата страна? Практиката показва, че това са най-трудно доказуемите престъпления...

публикувано на 09.06.24 в 11:46

Диагноза от Дивчовото: Политиците много подценяват народа!

На географския ръб на ЕС – в селата Лесово и Мелница от Ямболска област, настроенията са сходни. Лесово е само на няколко километра от българо-турската граница.  Някои жители там са доволни, че България е в ЕС, други не отчитат промяна. Всички обаче са обидени на политиците. В предизборната кампания виждат само "надплюване, кал". За..

публикувано на 09.06.24 в 11:24

„Криле за приземяване“ и творчеството на Диана Иванова

И в най-уредената държава да отидеш, си чужденец. Това е разбрала поетесата Диана Иванова, когато обстоятелствата я принуждават да напусне родния Сливен и да отиде в Англия при децата си.   Там работи в Медицински център, но едно редовно слушано българско предаване като "Рано в неделя" и болката към България тази година я вдъхновяват да..

публикувано на 09.06.24 в 06:00

Нов дежурен кабинет във Велико Търново - пациенти има, лекари - не

Над 50 хиляди лева вложи Диагностично-консултативният център в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, за да разшири и ремонтира дежурния кабинет за неспешните пациенти на общопрактикуващите лекари през нощта, почивните и празничните дни. Осигурени са добри условия, но няма медици, които да дават дежурства . Така кабинетът ще..

публикувано на 04.06.24 в 06:40

Двама души са загинали при пожар в руска рафинерия в Коми

Двама души са загинали, а един е в тежко състояние в резултат на пожара, който избухна по-рано днес в петролна рафинерия на "Лукойил" в град Ухта, република Коми. Според версията на следствието пожарът е избухнал по време на планирани ремонтни дейности. Огънят е локализиран, рафинерията продължава да работи. Ръководителят на Коми Владимир Уйба посочи,..

публикувано на 02.06.24 в 20:30

Правилната работа на щитовидната жлеза - важна за зачеването и износването на бебе

Около една трета от учениците, пълнолетните хора и бременните жени у нас не приемат достатъчно йод, тъй като консумират нейодирана сол – например хималайска. Това означава, че поставят в риск нормалната работа на щитовидната си жлеза, предупредиха специалисти-ендокринолози през изминалата седмица на осведоменост за заболяванията на тази..

публикувано на 02.06.24 в 06:53

Животновъди ще блокират Подбалканския път. Отнемат им пасища

Животновъди ще блокират Подбалканския път през следващата седмица заради проблеми с пасищата. Блокадите започват от  4 юни. Животновъдите ще затварят пътя за един час дневно . Ще бъде вдигнат палатков лагер – " за да се види, че има хора в Подбалкана и да останат хора в България , да има бъдеще за децата ни", обяви пред БНР Тодор Диклиев,..

публикувано на 30.05.24 в 09:54