Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата реч на Байдън "За състоянието на Съюза" - очаква се основна тема да е руската инвазия

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се руската инвазия в Украйна се очаква да бъде една от централните теми на американския президент Джо Байдън по време на т.нар. Реч за състоянието на съюза. Според източници на "Вашингтон Поуст" руската инвазия е довела до промяна в речта и сега се очаква в нея да се подчертаeсблъсъка между демокрацията и автокрацията.  

Речта за състоянието на съюза по принцип е насочена към местната аудитория и набляга над защита на политики, които предимно касаят американците, но руското нахлуване в Украйна може да измести фокуса на първото такова обръщение на Байдън. Aктуалната тема за инфлацията в страната ще бъде засегната, но при очаквана по-голяма глобална аудитория нагласите са да се отдели повече време и на предизвикателствата пред демокрацията в света.

По време на брифинг говорителят на Белия дом Джен Саки заяви, че по темата за Украйна американският президент ще говори за събиране на подкрепа на световната сцена в името на демокрацията и срещу руската агресия.  

„Той ще говори за стъпките, които сме предприели не само в подкрепа на украинския народ под формата на военна и икономическа помощ, но и стъпките, които е предприел за изграждане на глобална коалиция и налагане на парализиращи финансови санкции на президента Путин, неговото близко обкръжение и на руската икономика. Toй също ще говори за предприетите стъпки за смекчаване на последствията от инвазията на президента Путин в Украйна за глобалната икономика и за американците", каза Саки.  

В речта, планирана за 21 часа местно време (4 сутринта на 2-ри март българско), Байдън се очаква да говори и за ролята на Съединените щати като световен лидер.  

На брифинга Саки също коментира и рeториката на президента Путин за „специалния режим“ на руските ядрени сили с думите, че“дори в моменти на огромно напрежение“ с Русия като изборите през 2016-а и инвазията в Грузия Съединените щати са спазвали поети ангажименти да се избягва ескалираща риторика „за ядрени амбиции.“  

„Към този момент ние ще припомним на глобалната общност за тези ангажименти,“ заяви Саки. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Уилям Бърнс, директор на ЦРУ

Директорът на ЦРУ е в Кайро за преговори за уреждане на конфликта в Газа

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пристигна в петък в египетската столица Кайро, за да преговаря за уреждане на конфликта в Газа, съобщи агенция Ройтерс, цитирайки източник от египетските служби за сигурност и три свои източника от летището в Кайро. Египет, Катар и Съединените щати ръководят от месеци усилията за посредничество между Израел и..

публикувано на 03.05.24 в 20:47

Руски съд остави в ареста театралния режисьор Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрейчук

Руски военен съд остави в ареста до 22 октомври театралния режисьор Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрейчук, предаде Франс прес. Двете бяха задържани преди година и обвинени в оправдание на тероризма заради театрална пиеса, с която през 2021-ва печелят престижната руска театрална награда "Златна маска". Пиесата е написана по..

публикувано на 03.05.24 в 20:36

Димитър Главчев посети СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев"

Специализираната болница за активно лечение на детски болести "Проф. Иван Митев" ще получи нов рентгенов апарат. Това стана ясно след неочаквано посещение на служебния премиер Димитър Главчев в лечебното заведение. Преди това той е разговарял с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница. Процедурите за..

публикувано на 03.05.24 в 20:25
Румен Христов

Румен Христов е водач на листата на ГЕРБ - СДС в област Монтана за парламентарните избори

ГЕРБ – СДС обяви водачът на листата за предстоящите извънредни парламентарни избори в област Монтана. Това е лидерът на СДС Румен Христов. ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ все още не са съобщили официално водачите си. Лидерът на СДС Румен Христов ще е първи в листата на коалиция ГЕРБ - СДС за 12-ти многомандатен..

публикувано на 03.05.24 в 19:28

Посолството на Кремъл в Германия опроверга обвиненията за руски кибератаки срещу страната

Руското посолство в Германия опроверга обвиненията, че руски държавни структури са замесени в хакерски атаки срещу страната, и ги определи като "още един опит" за насаждане на русофобия сред германците, съобщават Ройтерс и АФП. По-рано днес руският дипломатически представител бе привикан, за да изслуша формалния протест на федералното..

публикувано на 03.05.24 в 19:21

Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан от "Хамас"

Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан от палестинкото ислямистко движение "Хамас" в Газа, съобщава Франс прес.   49-годишният Дрор Ор от кибуца Беери е бил убит по време на атаката на групировката в Израел на 7 октомври и от тогава тялото му е държано на палестинска територия, съобщи израелското правителство в платформата "Х"...

публикувано на 03.05.24 в 19:00

Сърбия почете паметта на застреляните преди година 9 ученици в Белград

Сърбия запази минута мълчание тази сутрин - точно година след като ученик застреля 9 свои връстници и охранител в основното училища "Владислав Рибникар" в Белград. Въпреки дъжда множество белградчани се събраха пред училището със запалени свещи и цветя, за да почетат жертвите. Точно в 8.41 ч. - часът, когато стрелбата започна, сирени огласиха сръбската..

публикувано на 03.05.24 в 18:29