Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът осъди убийствата на цивилни край Киев, Зеленски обвини Русия в геноцид

| обновено на 03.04.22 в 22:23
Снимка: Фейсбук/Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски определи като геноцид убийствата в град Буча край Киев. Пред американския телевизионен канал Си Би Ес той заяви:

"Да, това е геноцид. Елиминирането на една цяла нация, един народ. Ние сме граждани на Украйна. Имаме над 100 националности. Тук става въпрос за унищожение и заличаване на всички тези националсти. Като украински граждани не искаме да се подчиняваме на Руската федерация и това е причината да бъдем заличавани. Това се случва в Европа в 21 век."

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова следователи да посетят района и да съберат доказателства, че руските сили са извършили убийства на цивилни. 

Убийството на цивилни в град Буча близо до украинската столица Киев е "нарочно извършено клане", написа в Туитър външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. Руснаците целят да елиминират възможно най-много украинци, пише още Кулеба и призовава да бъдат спрени и да бъдат наложени още по-опустошаващи санкции от страните от Г7.

Петдесет и седем души са били погребани в масов гроб в Буча, град недалеч от Киев, наскоро отвоюван от украинските сили от руските войски. Местен служител показа пред агенция АФП изкопа, където лежат телата.

„Тук, в този дълъг гроб, са погребани 57 души“, каза Сергей Капличний, който се представи като ръководител на спасителните служби в Буча и който организираше изваждането на телата.

Масовият гроб е зад църква в центъра на града. Някои от телата са били или непогребани, или частично заровени в земята.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обеща да бъдат наложени още санкции срещу Москва заради "жестокостите", извършени край Киев. 

"Шокиран съм от кадрите на жестокост, извършена от руската армия в Киев", написа Мишел в Туитър с хаштаг Клането в Буча.

Британският външен министър Лиз Тръс заяви, че доказателствата за ужасяващи убийства, извършени от руските сили в Ирпен и Буча, стават все повече  и трябва да бъдат разследвани като военни престъпления.

Репортери на "Франс Прес" откриха телата на най-малко 20 души в цивилно облекло, лежащи на улица в Буча. Според местните власти в града е открит масов гроб на поне 300 цивилни.

Френският министър на външните работи Жан-Ив льо Дриан заяви, че категорично осъжда: "масовите злоупотреби", извършени от Русия в Украйна. 

Льо Дриан коментира случилото се в град Буча близо до Киев, където украинските власти съобщават за умишлено "клане" на цивилно население след откритите доказателства за убийства на цивилни. Льо Дриан посочи, че подобни злоупотреби представляват военни престъпления и че Франция ще работи с украинските власти и Международния наказателен съд за наказване на виновните. 

Украйна, Европа и Съединените щати също обвиниха Русия във военни престъпления в град Буча. Москва засега не е коментирала обвиненията.

Френският президент Еманюел Макрон също осъди в неделя "непоносимите" кадри от украинския град Буча, където бяха открити много трупове, заявявайки, че "руските власти ще трябва да отговарят за тези престъпления".

„Кадрите, които достигат до нас от Буча, освободен град близо до Киев, са непоносими“, написа държавният глава в „Туитър“, заклеймявайки: „по улиците са труповете на стотици страхливо избити мирни граждани“.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън от своя страна заяви, че гледката на множество тела на мирни граждани, разпръснати по улиците на Буча в Украйна, е "тежък, непоносим удар".

„Не можете да не възприемате тези кадри като удар в стомаха“, каза Блинкънн пред Си Ен Ен ден след като ужасяващите кадри от града, отвоюван от руските сили, бяха излъчени.

„Това е реалността на това, което се случва всеки божи ден, докато продължава бруталността на Русия срещу Украйна“, каза Блинкън.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че е "дълбоко шокиран" от снимките на откритите масови гробове в Буча, близо до украинската столица, и призова за независиморазследване, съобщи говорителят му днес.

Германия ще изготви заедно със своите съюзници нови санкции срещу Русия заради "военните престъпления", извършени от руските войски в украинския град Буча, заяви канцлерът Олаф Шолц, цитиран от AFP.

"Дълбоко съм шокиран от снимките на убитите цивилни граждани в Буча, Украйна. От съществено значение е независимо разследване да доведе до откриване на отговорните за това", заяви Гутериш, цитиран от "Франс прес", след като украински официални лица съобщиха, че са открити стотици тела, което предизвика обвинения във военни престъпления срещу руските войски.

Данните за цивилни украинци, убити от руската армия, и снимките от Буча са ужасяващи. Това написа в "Туитър" премиерът на България Кирил Петков.

"Моите най-дълбоки съболезнования и солидарност с народа на Украйна. Русия трябва да спре тази война и извършителите на тези военни престъпления трябва да понесат отговорност", написа още Петков.

В Телеграм руското министерство на отбраната нарече кадрите от Буча „фалшива новина“ и твърди, че някои от мъртвите тела мърдат. Официален коментар от руска страна няма. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха мъж от Берковица, вероятно причинил смъртта на 60-годишен свой роднина

Задържаха мъж от Берковица, вероятно причинил смъртта на 60-годишен свой роднина. По видеозаписи е установено, че ден преди да почине, мъжът е бил ударен в главата с тояга. Полицаите от Берковица изясняват причините за смъртта на 60-годишен жител от града .   Вчера в управлението постъпил сигнал от сина му, който изразил съмнения за..

публикувано на 29.05.24 в 13:17

Зелен коридор за камиони със специфични товари през "Дунав мост 2"

Осигурен е "зелен коридор" за камиони със специфични товари през "Дунав мост 2" при Видин - Калафат, съобщиха от МВР.  Става въпрос за товарни автомобили превозващи бързоразвалящи се стоки, живи животни и опасни товари. По искане на България, румънската страна е увеличила броя на контролиращите служители от Данъчната си администрация...

публикувано на 29.05.24 в 13:12
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

Икономическият министър поиска оставката на ръководството на "Ел Би Булгарикум"

Служебният министър на икономиката Петко Николов поиска оставката на ръководството на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум". Причината са протестни действия на служителите срещу натрупани редица проблеми и с настояване за увеличение на заплатите. Министър Петко Николов е взел решение за смяната на ръководството на..

публикувано на 29.05.24 в 12:56

43 касети от новото ядрено гориво са заредени в V блок на АЕЦ "Козлодуй"

Исторически момент за АЕЦ "Козлодуй" – така енергийният министър Владимир Малинов определи края на процеса по внедряване на първото алтернативно ядрено гориво на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". В изпълнение на свяота програма за диверсификация на ядреното гориво, Централата сключи договор с "Уестингхаус илектрик" - Швеция за доставка на гориво. Първата..

публикувано на 29.05.24 в 12:47
Пропалестински протест в Лондон, 14 октомври 2023 г.

Десетки задържани на пропалестинска демонстрация в Лондон, нападнати са полицаи и медици

Във Великобритания трима полицаи бяха ранени по време на демонстрация снощи в Уестминстър, организирана от Кампанията за палестинска солидарност и други групи. Извършени са 40 ареста. Една полицайка е получила сериозна травма на лицето, след като е била ударена с бутилка, хвърлена от тълпата, съобщиха от столичната полиция...

публикувано на 29.05.24 в 12:47
Александър Христов

Доц. Александър Христов: Политическите сили се научиха да бъдат активни и продуктивни в социалните мрежи

Има умора както в политиците, така и в избирателите от този постоянен режим на предизборни кампании. Това обясни пред БНР доц. Александър Христов, комуникационен експерт и университетски преподавател. Вялата кампания до момента той обясни и с намалените възможностите за финансиране. Лидерски сблъсък няма и не може да има, защото няма..

публикувано на 29.05.24 в 12:47

Шест години по-късно: Съдът с четвърти опит за старт на делото за катастрофата край Своге

Шест години след тежката автобусна катастрофа край Своге, в която загинаха 20 души, а други 10 пострадаха тежко, Софийският окръжен съд ще направи четвърти опит да даде ход на делото.  Освен шофьора на автобуса, прокуратурата изпрати на съд и пет длъжностни лица. На 25 август 2018 автобусът, превозващ членове на пенсионерски клуб от..

публикувано на 29.05.24 в 12:12