Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ожесточени боеве в Донбас, Путин се сравни с Петър Велики - акценти от седмицата по света

Разрушения от обстрел в трамвайно депо в Харков, 10 юни 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна и Русия остават вкопчени в ожесточени сражения в района на Донбас. Руският президент Владимир Путин се сравни с Петър Велики, а британският премиер Борис Джонсън оцеля след вот на недоверие. Американският Конгрес обвини бившия президент Доналд Тръмп в опит за преврат. Това са част от важните акценти от международната политика в изминалата седмица.

Украйна губи между 100 и 200 войници на ден, е тъжната равносметка, оповестена от съветника на президента Зеленски Михайло Подоляк. Това е два пъти повече от досега съобщаваните данни. Областният управител на Луганск Сергий Гайдай заяви, че руската страна също търпи сериозни загуби като по думите му руските военни мрат като мухи.

Кремъл официално е обявявал данни за загинали на 25 март, когато съобщава за 1351 жертви, а по украински изчисления те са около 30 хиляди.

Продължават и ожесточените сражения в град Северодонецк в Източна Украйна. И за двете страни изходът от битката ще е решаващ за хода на войната. По думите на украинския президент Володимир Зеленски в Северодонецк се решава съдбата на Донбас.

Според руския посланик в ООН Василий Небензя руските сили напредват в Донбас и скоро ще овладеят цялата територия. Той отхвърли коментарите, че операцията на Москва е в застой и не се движи по план. 

Войната в Украйна коментира и бившият германски канцлер Ангела Меркел в първото си интервю след напускането на поста. Тя заяви, че никога не е подценявала ненавистта, която руският президент Владимир Путин изпитва към западния модел на демокрация.

"Няма оправдание за руското нападение над Украйна. То е брутално нарушение на международното право."

Руският президент Владимир Путин се сравни с Петър Велики с твърдението, че той не отнемал територии от други държави, а ги връщал на Русия.

Путин коментира темата на 350-ата годишнина от рождението на Петър Велики, който модернизира Русия с обширни реформи и културна революция след пътуване в Европа.

"Петър Първи води Северната война 21 години. Може да изглежда, че сражавайки се с Швеция, той завзема нещо. Но нищо не е завземал! Връщал е! Никой в Европа не  признал територията за руска, а за шведска, но славяни са живели там с угро-фински народи от незапомнени времена. Защо е отишъл там? Възвръщал и укрепвал - това правел. По всичко изглежда, че на нас също се падна да възвръщаме и укрепваме."

Според държавния глава руската икономика ще остане отворена въпреки конфликта със Запада. Икономиката бе затворена "по времето на Съветския съюз, когато сами се откъснахме - сами създадохме така наречената Желязна завеса. Няма да направим същата грешка отново", каза Путин.

Русия е готова да гарантира безопасния износ на зърно от украинските пристанища в Черно море, обяви руският министър на външните работи Сергей Лавров. Украйна е успяла да изнесе малко над 600 хиляди тона пшеница през румънското пристанище Констанца от началото на войната. Зърното е превозено да пристанището с влакове, камиони и баржи, но количеството е едва 3% от 20-те милиона тона, които Киев трябва да изнесе, за да освободи място за новата реколта.

Британският премиер Борис Джонсън, който е един от най-отявлените поддръжници на Украйна, остана на поста си след като оцеля при вота на недоверие сред депутатите от неговата Консервативна партия. Според британските журналисти и гласоподавателите щетите от вота за премиерството на Джонсън са непоправими. Неодобрението сред депутатите и обществото е много по-голямо, отколкото при подобни гласувания при всички негови предшественици.

И докато едни се борят истината да излезе наяве, други се опитват да спасят планетата за бъдещите поколения.

Нова Зеландия планира обложи с данък газовете, отделяни от овцете и кравите. Това ще я направи първата страна, която таксува фермерите за емисиите на метан, отделяни от животните, които отглеждат. Нова Зеландия е дом на малко над пет милиона души, а в страната се отглеждат около 10 милиона говеда и 26 милиона овце. Почти половината от общите емисии на парникови газове в страната идват от селското стопанство, главно от отделяния метан.

"Метанът е изследван в продължение на сто години и е установено, че е около трийсет пъти по силен замърсител от въглеродния диоксид. Затова и непрекъснато търсим начини да намалим отделянето на метан от кравите."

И за финал един български успех. Номинираната за Оскар актриса Мария Бакалова ще стане част от "Пазители на галактиката 3". Българската звезда ще се присъедини във филма редом до Крис Прат, Зоуи Салдана, Вин Дизел, Брадли Купър и още цяла плеяда холивудски знаменитости.

Целия седмичен обзор на международните събития може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво искат негласуващите?

"Ние проучваме системно, по време на всички избори, психологическите профили, начина на живот, емоционалното състояние, психично-здравния статус на хората, които не гласуват. Последното голямо изследване беше 2023 г ., след поредните избори за парламент. Тогава обхванахме 1836 икономически активни българи , без пенсионери, студенти и..

публикувано на 16.05.24 в 08:42
Словашкият премиер Роберт Фицо пристига за правителственото заседание в град Хандлова

Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му (Обновена)

Премиерът на Словакия Роберт Фицо е в тежко състояние с опасност за живота. По-рано днес той бе прострелян прострелян в град Хандлова, на 180 км от столицата Братислава. Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо "Следващите часове са решаващи", написаха от правителствената пресслужба на официалната страница на Фицо във..

обновено на 15.05.24 в 22:28

Прогноза на ЕК: 3,1 на сто е очакваната инфлация за България

3,1 на сто е очакваната инфлация за България за тази и 2,6 на сто за следващата година, сочат данните от огласената пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията за 2024-та година. Низходящата тенденция на външните цени се очаква да ограничи инфлацията на цените на енергийните и неенергийните индустриални стоки, се казва в прогнозата...

публикувано на 15.05.24 в 13:36

Атанас Василев: Лозята в България намаляват драстично

От днес започва прием на документи за подпомагане застраховането на реколтата при лозарите . Интервенцията е с бюджет от 800 хил. лв., съобщи преди дни зам.-министърът на земеделието Деян Стратев.  " Тази програма за застраховане на реколта има определен лимит. В момента се застраховат до 400 лв. насажденията ", посочи пред БНР Атанас Василев -..

публикувано на 15.05.24 в 10:19

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. На 17 май ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  От ефира на БНР председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес..

публикувано на 15.05.24 в 09:15

Около 50 клиники в страната - подготвени за съвременно лечение на инсулт. Медицинската помощ се бави

Около 50 000 българи годишно биват покосени от инсулт. Това е близо 7 пъти над нормите за допустимост , възприети в световен мащаб, коментира пред БНР д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Той оприличава ситуацията с инсултите у нас с черна кутия - система, в която виждаме какво се подава на входа,..

публикувано на 14.05.24 в 10:59
Богомил Николов

Богомил Николов: Държавата се е отдръпнала, оставени сме сами срещу мобилните оператори

Изначално начинът на сключване на договори с мобилните оператори е порочен , заяви пред БНР Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".  По думите му в повечето случаи хората не знаят какво подписват : "Това, което служителят е отбелязал в неговия монитор, остава невидимо за вас. Преди да се разделите, в някои случаи, ако имате..

публикувано на 14.05.24 в 10:39