Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще вървят ли РСМ и Украйна към членство в ЕС – акцент в международните събития от седмица

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и комисарят по разширението Оливер Вархеи в Брюксел, 17 юни 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна да получи статут на кандидат за членство в ЕС препоръча тази седмица Европейската комисия. Препоръката подлежи на одобрение от всичките 27 страни-членки на ЕС.

Четири от тях - Франция, Германия, Италия Румъния, още тази седмица декларираха, че са "за" Украйна да получи статут на кандидат за членство. Направиха го лично в Киев президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Олаф Шолц, премиерът на Италия Марио Драги и президентът на Румъния Клаус Йоханис, които посетиха заедно украинската столица.

По темата се изказа и президентът на Русия Владимир Путин - той заяви, че няма възражения срещу стремежа на Украйна да се присъедини към Европейския съюз, тъй като не става дума за военен блок, а за икономическо обединение. В същото време руският президент нападна словесно Евросъюза, който според Путин "играе по чужда свирка".

Българското вето върху начало на преговори за членство на Северна Македония в ЕС беше през последните дни предмет на засилена дипломатическа активност, в която се включи лично и канцлерът на Германия Олаф Шолц. След като посети Скопие, където даде на властите уверения в германската подкрепа, Шолц дойде в София и разговаря около час с премиера Кирил Петков.

В изявление след разговора германският канцлер видя възможност за напредък още до края на юни, когато приключва шестмесечното френско председателство на Съвета на ЕС. В комисията по външна политика на българския парламент вече е депозиран документ на Френското европредседателство, в който Париж прави конкретни предложения за исканите от София гаранции и за ангажиментите, които Скопие трябва да поеме.

Коалицията на президента Еманюел Макрон едва успя да надделее на първия тур на парламентарните избори във Франция. Тя получи само 20 хиляди гласа повече от новия "Екологичен и социален народен съюз" на социалисти, крайнолеви и зелени. Техният лидер Жан-Люк Меланшон дори обяви президентското мнозинство за "победено".

Окончателният изход от вота ще бъде решен на втория тур, който е мажоритарен. Коалицията на преизбрания наскоро за втори мандат Макрон се бори и за пълно парламентарно мнозинство, нужно за изпълнението на амбициозната програма на държавния глава.

Появиха се признаци за възможен търговски конфликт между ЕС и Великобритания. Еврокомисията реагира негативно на предложен от британското правителство законопроект, който би дал възможност на Лондон да промени споразумението, уреждащо търговските отношения след Брекзит. Става дума за Протокола за избягване на твърда граница между принадлежащата към Обединеното кралство Северна Ирландия и членуващата в ЕС Република Ирландия. Юнионистите в Северна Ирландия пък искат Протоколът да бъде изцяло отменен, с мотива, че той може да доведе до отцепване на провинцията от Обединеното кралство.

Валидността на Covid сертификата за територията на ЕС да бъде удължена с една година - предварително споразумение за това постигнаха Съветът на Евросъюза и Европейският парламент. Стъпката би гарантирала, че сертификатът ще продължи да бъде използван като документ за пътуване между държавите, които имат такова изискване. За да влезе в сила, удължаването трябва да бъде окончателно одобрено и в пленарната зала на Европейския парламент, а след което - официално утвърдено и от Съвета на ЕС.

Обзора на водещите международни новини от седмицата слушате в звуковrя файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво искат негласуващите?

"Ние проучваме системно, по време на всички избори, психологическите профили, начина на живот, емоционалното състояние, психично-здравния статус на хората, които не гласуват. Последното голямо изследване беше 2023 г ., след поредните избори за парламент. Тогава обхванахме 1836 икономически активни българи , без пенсионери, студенти и..

публикувано на 16.05.24 в 08:42
Роберт Фицо

Очакват се подробности за покушението срещу Фицо. Без опасност за живота е

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо.  Той беше прострелян вчера в град Х а ндлова и опериран в болницата в Банска Бистрица. Вицепремиерът То маш Та раба съобщи, че операцията е минала добре и за момента няма опасност за живота му. Робърт Фицо е дошъл в съзнание след продължилата три..

публикувано на 16.05.24 в 07:23

Прогноза на ЕК: 3,1 на сто е очакваната инфлация за България

3,1 на сто е очакваната инфлация за България за тази и 2,6 на сто за следващата година, сочат данните от огласената пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията за 2024-та година. Низходящата тенденция на външните цени се очаква да ограничи инфлацията на цените на енергийните и неенергийните индустриални стоки, се казва в прогнозата...

публикувано на 15.05.24 в 13:36

Атанас Василев: Лозята в България намаляват драстично

От днес започва прием на документи за подпомагане застраховането на реколтата при лозарите . Интервенцията е с бюджет от 800 хил. лв., съобщи преди дни зам.-министърът на земеделието Деян Стратев.  " Тази програма за застраховане на реколта има определен лимит. В момента се застраховат до 400 лв. насажденията ", посочи пред БНР Атанас Василев -..

публикувано на 15.05.24 в 10:19

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. На 17 май ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  От ефира на БНР председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес..

публикувано на 15.05.24 в 09:15

Около 50 клиники в страната - подготвени за съвременно лечение на инсулт. Медицинската помощ се бави

Около 50 000 българи годишно биват покосени от инсулт. Това е близо 7 пъти над нормите за допустимост , възприети в световен мащаб, коментира пред БНР д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Той оприличава ситуацията с инсултите у нас с черна кутия - система, в която виждаме какво се подава на входа,..

публикувано на 14.05.24 в 10:59
Богомил Николов

Богомил Николов: Държавата се е отдръпнала, оставени сме сами срещу мобилните оператори

Изначално начинът на сключване на договори с мобилните оператори е порочен , заяви пред БНР Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".  По думите му в повечето случаи хората не знаят какво подписват : "Това, което служителят е отбелязал в неговия монитор, остава невидимо за вас. Преди да се разделите, в някои случаи, ако имате..

публикувано на 14.05.24 в 10:39