Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна създава комисия за контрол по използването на оръжията, предоставени от съюзниците на Киев

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Началникът на вътрешното разузнаване и главният прокурор на Украйна са освободени след гласуване в парламента. Това става два дни след като президентът Володимир Зеленски ги отстрани от длъжност заради неуспехите им в борбата с руския шпионаж, предаде Ройтерс.

Уволнението на Иван Баканов от Службата за сигурност на Украйна (ССУ) беше одобрено с голямо мозинство. По-късно Зеленски обяви, че е уволнил още един от заместник-ръководителите на Службата. Във вечерното си видеообръщение украинският президент съобщи, че е назначил петима нови регионални директори . 

Зеленски обяви, че е уволнил още един от заместник-ръководителите на Службата. Във вечерното си видеообръщение украинският президент съобщи, че е назначил петима нови регионални директори . 

Зеленски каза още, че в Парламента ще бъде създадена специална комисия за контрол по използването на оръжията, предоставени от съюзниците на Киев. В нея ще влизат представители на всички парламентарни сили. 

"Искам да изтъкна, че няма и не може да има каквото и да е съмнение за претенции към страната ни по тази тема. Партньорите ни са изцяло информирани за начина, по който използваме предоставеното въоръжение. Създаваме комисията, за да сложим край на манипулациите на руските пропагандатори и на техните помагачи в Украйна".

Първата дама на Украйна Олена Зеленска ще направи днес изказване пред американския Конгрес. Тя беше посрещната в Белия дом с букет цветя от президента Джо Байдън и с прегръдка от съпругата му Джил Байдън. Зеленска е на посещение в САЩ в търсене на допълнителна подкрепа и хуманитарна помощ за Украйна. 

От Киев съпругът ѝ - Володимир Зеленски, заяви, че изказването ѝ пред Конгреса ще е важно и той "силно вярва", че "ще бъде чуто от хората, които отговарят за вземането на решенията във САЩ".

Олена Зеленска в Белия дом с Джо и Джил Байдън, 19 юли 2022 г./ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Украинският президент Володимир Зеленски с белгийския премиер Александър де Кро, 28 май 2024 г.

Белгийската военна помощ за Киев ще се използва само на украинска територия

Цялата военна помощ, която отпускаме на Украйна, ще се използва само на украинска земя - това е записано в двустранното споразумение между Белгия и Украйна, оповестено днес от премиера на кралството Александър де Кро в присъствието на президента Володимир Зеленски. Това стана на брифинг в Брюксел. Брюксел и Киев сключиха двустранно..

публикувано на 28.05.24 в 13:07
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дава пресконференция след срещата на външните министри в централата на Организацията на Северноатлантическия договор в Брюксел, Белгия, 5 април 2023 г.

Столтенберг: Нямаме никакво намерение да изпращаме войски на НАТО в Украйна

Нямаме никакво намерение да изпращаме войски от НАТО в Украйна, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи. Той добави, че осигуряването на военна помощ за Киев не прави алианса част от войната, предприета от Москва, предаде БТА. Форумът..

публикувано на 28.05.24 в 12:50

Бой и стрелба в училищен двор в Костенец, има арестуван

Мъж е задържан след стрелба и бой в двора на училище в Костенец, съобщи МВР. Става дума за скандал между двама мъже, единият от които е пострадал леко, след като е бил ударен в главата. Полицаите са арестували нападателя, който стрелял във въздуха по време на скандала. Изясняват се причините за нападението.

публикувано на 28.05.24 в 12:47

"Информационно обслужване" е наела около 2000 души за изборите

След изборите 2 в 1 на 9-и юни фирмата "Информационно обслужване" ще обработи три пъти повече данни спрямо предходните парламентарни избори, за да може Централната избирателна комисия да обяви окончателните резултати. Двойно повече оператори ще боравят с данните, първо, в изчислителните пунктове в районните избирателни комисии, а после и в ЦИК, където се..

публикувано на 28.05.24 в 12:33

Резултатите от НВО на четвъртокласниците ще бъдат обявени до 7 юни

Над 50 000 четвъртокласници положиха т. нар. "втора малка матура" по математика. Изпитът се проведе в над 1700 училища в страната.  Изпитът започна в 10.00 часа и продължи 60 минути. За учениците със специални образователни потребности бяха предвидени 30 минути повече.  Четвъртокласниците трябваше да се справят с общо 25 задачи.  "Според мен,..

публикувано на 28.05.24 в 12:24
Плаж в Каратона, Пелопонес, Гърция, 14 май 2021 г.

Проверки за спазване на закона за свободен достъп до морето в Гърция

Гръцките власти започнаха проверка по изпълнение на закона за свободен достъп на туристите до морето. Разрушава се всичко, което е в нарушение на закона. От днес властите проверяват с дронове за спазване на закона за свободен достъп на туристите до брега на морето. Поради информация за много нарушения проверката започна с Халкидики...

публикувано на 28.05.24 в 12:22
Васил Божков в Съдебната палата -  5 септември 2023 г.

Окончателно: Пуснаха Божков на свобода срещу 130 000 лева

Бизнесменът Васил Божков излиза на свобода срещу 130 хиляди лева. Това реши окончателно Софийският апелативен съд, като отмени домашния му арест, предаде БТА. Преди повече от седмица градският съд постанови, че Божков може да излезе на свобода срещу същата сума. С решение от днес апелативните съдии потвърдиха размера на паричната гаранция...

публикувано на 28.05.24 в 12:08