Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът на Черна гора гласува вот на недоверие на правителството

| обновено на 20.08.22 в 18:21
Дритан Абазович (в центъра) в парламента в Подгорица
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Парламентът на Черна гора гласува тази нощ вот на недоверие на правителството на премиера Дритан Абазович. Това открива пътя за нови политически сътресения в малката балканска държава с излаз на Адриатическо море. Предишното коалиционно правителство на страната също бе свалено с вот на недоверие едва през февруари тази година. 
Инициативата за вот на недоверие е на 36 депутати, начело с Демократичната партия на социалистите на Черна гора на президента Мило Джуканович. 
След 12-часови дебати през нощта 50 т общо 81 депутати от Скупщината гласуваха срещу кабинета на Абазович. Само 1 народен представител беше против, останалите бойкотираха вота на недоверие. След вота досегашният премиер заяви: 
“Тази държава или ще бъде управлявана от престъпници, или от гражданите. Ние сме на страната на гражданите. Това е най-веобхватното правителство, няма реваншизъм и ми се иска всяко следващо управление да е такова. Съжалявам, съжалявам, че организираната престъпност в Черна гора все още използва пипалата си, за да регулира политическите отношения. Горд съм от всичко, което направихме за 100 дни. Ще бъдем запомнени като най-кратко управлявалото правителство, но взело най-трудните решения.”
Политическото напрежение в черна гора се нагнетяваше през последните няколко седмици. Причината е спорно споразумение, подписано от кабинета със Сръбската православна църква - вероизповеданието с най-много последователи в страната. Според Абазович Договорът ще помогне да се намали пропастта между проевропейските и просръбските прослойки в страната.  Договорът урежда собствеността на стотици манастири и църкви в Черна гора. Част от черногорското общество обаче смята, че споразумението не защитава достатъчно интересите на държавата. Президентът Мило Джуканович, който упрявлава страната в продължение на 30 години преди да бъде свален от власт през 2020-та година, е яростен противник на СПЦ  и иска да затвърди национална идентичност, различна от сръбската. Една трета от 620-те хиляди жители на Черна гора са със сръбско самосъзнание. Някои националисти отричат черногорците да имат отделна идентичност. 
"Както дойдоха, така и си отидоха!", казва жител на столицата Подгорица, а реакциите на обикновените хора са разнопосочни.
Предишното черногорско правителство начело със Здравко Кривокапич също беше свалено с вот на недоверие през февруари след 14-месечно управление. Сега президентът Мило Джуканович трябва да номинира нов премиер, който да състави ново правителство, ако не мине одобрението на парламента, предстоят предсрочни избори. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
полк. Николай Марков

БОЕЦ сигнализира ДАНС за "шпионаж в полза на Русия" от страна на полк. Марков от "Величие"

Гражданско движение "БОЕЦ" внесе до Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) сигнал за действия на представящия се за полковник Николай Георгиев Марков, който е бивш служител на НСО и бе избран за депутат от ПП "Величие", съобщиха от БОЕЦ. Николай Марков: Не сме аналог на "Възраждане". Обърнахме се към негласуващите В сигнала се казва:..

публикувано на 12.06.24 в 11:42

Редакторът в БНР Росина Петрова роди момче

Тази нощ се роди Давид, първородният син на редактора в БНР Росина Петрова и Ивайло Даргов.  Момченцето е с перфектни размери- висок е 48 см и тежи 3 кг и 100.  Щастливите родители благодарят на екипа на Първа АГ болница "Света София" и на д-р Рени Ковачева, а екипът на БНР пожелава на цялото семейство здраве и радост и само добри новини...

публикувано на 12.06.24 в 11:28
Деян Колев

Деян Колев: Партиите не са спрели да търсят купуване на гласове

" Избирателната активност наистина беше много ниска . Такава беше и на някои от предходните избори. Това е очевидна тенденция на национално ниво. Има я и в ромските квартали – тази умора от изборите, тази умора от това, че хората не виждат някаква реална алтернатива, не виждат кандидати, които поставят техните искания". Това заяви пред БНР..

публикувано на 12.06.24 в 11:23
проф. Милена Стефанова

Проф. Милена Стефанова: Ако се направи правителство, логично е да е с мандата на ГЕРБ

Липсата на ясна политическа отговорност за управлението на страната отблъсна голяма част от хората, които биха отишли да гласуват. Това обясни пред БНР  проф. Милена Стефанова, преподавател в СУ. "Една част остана вкъщи, а друга започна да търси алтенративи – нещо като своеобразен наказателен вот".   Крайно време е да се поеме ясна..

публикувано на 12.06.24 в 10:58
Делян Пеевски, председател на ДПС

Пеевски зове "евроатлантическите лидери" на разговор за бъдещето на България

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова всички "евроатлантически лидери да започнем разговор за бъдещето на България. Държавата трябва да има стабилно правителство". Според Пеевски предсрочните парламентарни избори са показали ясно волята на българските граждани.  "Сега е време за поемане на отговорност към тях. Трябва да има редовно..

публикувано на 12.06.24 в 10:54

Масови проверки за стоки менте в Гърция

Гръцките власти масово проверяват за наличието на фалшиви стоки в скъпите магазини. Арестуваха търговци за измама на клиенти. На остров Крит само за ден властите арестуваха четирима търговци за продажба на фалшиви стоки. Те са обвинени в измама и фалшифициране на документи. Общата стойност на стоките е за над 4 милиона евро...

публикувано на 12.06.24 в 10:41

Рекорден спад в доверието към политиците на Острова

Доверието в политиката и изборната система на Обединеното кралство никога не са били на по-ниско ниво, според анализ на експерта по изборите сър Джон Къртис. В доклад за Националния център за социални изследвания Джон Къртис посочва, че има рекорден брой избиратели, които казват, че "почти никога" не вярват на правителствата да поставят..

публикувано на 12.06.24 в 10:32