Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поклонението пред британската кралица и Украйна - акценти на събитията по света през седмицата

Ковчегът с тялото на британската кралица Елизабет II, драпиран в кралския стандарт и с имперската държавна корона отгоре, е съпровождан от Бъкингамския дворец до Уестминстър Хол в Лондон, 14 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брюксел предложи потреблението на ток в Евросъюза да бъде намалено поне с 5 на сто в пиковите часове, като държавите членки си поставят за цел до края на март да го свалят поне с 10 процента. 

ЕС може да събере над 140 млрд. евро от свръхпечалбите на компаниите, произвеждащи евтин ток, в полза на най-засегнатите от високите цени на енергията. За това се обяви председателят на Еврокомисията в годишната си реч за състоянието на съюза. Сред основните мерки срещу високите цени на енергията Урсула фон дер Лайен обърна внимание на пренасочването на огромните печалби на компаниите, произвеждащи евтин ток:

Фон дер Лайен беше категорична, че подкрепата за Украйна ще продължи и санкциите срещу Русия ще останат, като отбеляза, че те вече дават резултат, а на поредна среща в Киев с президента Володимир Зеленски го призова страната му да увеличи доставките на електроенергия за общността.

В първите си публични коментари след поражението на войските му край Харков руският президент Владимир Путин обяви, че не подлежи на промяна планът на така наречената от него "специална военна операция с основна цел освобождението на цялата територия на Донбас. Каза също, че  "ще направи всичко тя да приключи възможно най-скоро", но Украйна не иска преговори. 

Президентът на Украйна Володомир Зеленски в град ИзюмПрезидентът Володимир Зеленски продължи да обвинява Русия за жестокости и цивилни жертви в Украйна.

През седмицата отново пламна азерско-арменският конфликт. Баку и Ереван се обвиниха взаимно в нови нападения и съобщиха за общо над двеста загинали при поредните бойни действия за спорния регион Нагорни Карабах. 

Време да осъзнаем, че светът е в опасност - с нарастващо неравенство и напрежение, предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Пакистанските власти отново поставиха спасителните служби в тревога заради очакванията за нови мусонни дъждаве след катастрофалните наводнения.

Жертви взеха и наводнения и свлачища в Италия, причинени от обилни валежи. Десетки оцелели се качиха на покривите на къщите си или на дървета, очаквайки спасителните екипи. 

Във Франция отново пламнаха горски пожари и още стотици хектари бяха изпепелени в югозападната част на страната, наложи се евакуацията на стотици хора.

65 хиляди хектара са унищожени в страната от началото на 2022-а - шест пъти повече от средния показател за предишните 15 години. 

Километрични опашки се образуваха в Лондон от желаещи да отдадат последна почит на кралицата.

В епохата ѝ се сменят 15 министър-председатели - от Уинстън Чърчил до Лиз Тръс. Хора на всякаква възраст минаха покрай ковчега на Елизабет Втора, най-дълго управлявалия британски монарх.   

Роджър Федерер обяви края на кариерата си след 1500 мача за 24 години. 

Роджър Федерер

Тенисът се отнасяше с мен по-великодушно, отколкото някога съм мечтал, написа 41-годишният Федерер.

Още за събитията по света през седмицата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Минало издание на инициативата „Подкрепи една мечта“

Продължава събирането на средства в инициативата "Подари една мечта"

Продължава набирането на средства в инициативата на президента "Подкрепи една мечта". До момента са събрани близо 90 хиляди лева от дарения.  Средствата са за стипендии за младежи, настанени в приемни семейства и в Центрове за настаняване от семеен тип, които са приети да учат в университет или в колеж. Финансова помощ получават и ученици от..

публикувано на 01.06.24 в 08:32
Концлагер Белене

Организират поклонение в памет на жертвите на комунистическия жертви в "Белене"

Инициативна група организира поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в бившия концлагер "Белене" - на бившия Втори обект на дунавския остров Персин. Почитането на жертвите на комунистическата диктатура е неполитическа събитие, а организатор е инициативна група , се отбелязва в поканата. Към нея са се..

публикувано на 01.06.24 в 08:21

Отбелязваме Международния ден на детето, в Благоевград ще има пътешествие "По пътя на героите"

На 1 юни отбелязваме Международния ден на детето.  Празникът води своето начало от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева преди близо век. През 1950 години 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света. У нас през целия ден са организирани различни културни прояви, образователни..

публикувано на 01.06.24 в 08:10

С тържествен митинг - заря Враца отбелязва 148-годишнината от подвига на Ботев и четата му

С тържествен митинг - заря тази вечер във Враца ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Очаква се слово да поднесе президентът Румен Радев. Денят на почит ще започне с панихида за Ботев и четата му във възрожденския храм "Св. Възнесение". Десетки възпитаници на врачанските детски градини ще..

публикувано на 01.06.24 в 07:59
Министерство на земеделието

МЗХ публикува за обществено обсъждане промените в Закона за земеделските земи

Министерството на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Измененията в правилника се налагат заради промените в закона, направени по настояване на самите фермери в края на март. Общественото обсъждане ще продължи до 12 юли. Дълго..

публикувано на 01.06.24 в 07:48

Общественият съвет на ЦИК разпространи материали в помощ на гласоподавателите за вота 2 в 1

Общественият съвет към Централната избирателна комисия  разпространи информационни материали в помощ на гласоподавателите на изборите на 9 юни. В тях са посочени основните грешки при гласуването с хартиени бюлетини, които могат да ги направят недействителни, както и кои са основните стъпки при гласуването с машина. Днес е последният..

публикувано на 01.06.24 в 07:40
Президентът на САЩ Джо Байдън

Светът приветства новия мирен план за Ивицата Газа на Байдън

Световните лидери приветстваха новия мирен план за Ивицата Газа, представен от американския президент Джо Байдън. "Хамас" също реагира положително на израелското предложение за слагане на край на кофликта. "Време е тази война да приключи" - с тези думи Джо Байдън представи плана на Израел за примирие с Хамас в три фази. Първата включва..

публикувано на 01.06.24 в 07:33