Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти от Театралния факултет на Университета в Тел Авив направиха екологичен пърформанс

Университетът в Тел Авив
Снимка: Искра Декало

Откриването на университетската учебна година е вълнуващо както за студенти и преподаватели, така и за бивши възпитаници. Всяка година, ден преди началото ѝ, белокоси старци и изтънчено облечени дами се събират в огромния парк на своята Алма матер в Тел Авив. Сбирките им не приличат на срещи за разказване на спомени от студентските години. Бившите възпитаници на телавивския университет считат, че имат отговорност от една страна да запазят културното наследство на предходните поколения, от друга да оставят за своите внуци и правнуци по-добър за живеене свят.

Всеки път домакините приготвят изненада. Кореспондентът на БНР в Израел Искра Декало и съпруг ѝ, който е завършил дипломация и политология в Телавивския университет присъстваха на една такава сбирка. Двамата са се срещнали с момиче, облечено като булка. Забелязали, че на бялата ѝ рокля са изписани цифри. Присъединили се още двама странно облечени младежи. Момичето, което е студентка в Театралния факултет на Университета, се казва Ширли Кай:

"Цифрите по роклята ми са от действителни банкови сметки в модната индустрия. Сигурно не си давате сметка, че точно фабриките за дрехи и обувки са едни от най-големите замърсители на планетата. Предназначеното да направи човек щастлив и елегантен за един ден, загрозява за дълго природата. Моят колега е в зелен смокинг, защото счита, че говори „зелено и природосъобразно“, но не думите помагат на Земята".

Поканиха ни нас, от театралния факултет, да направим екологичен пърформанс. Когато избирахме формата, си спомнихме думите на Бертолд Брехт: Как да кажем горчивата истина". Той счита, че има два начина. Оприличава ги на въртележка или планетарий. Ако кажем направо, зрителите или слушателите, ще се почувстват като във въртележка: световъртеж от емоции и облекчение, че са слезли от нея. Ако им покажем случващото се сякаш гледат планети от далече, ще приемат нещата рационално, без да им пречи, че Земята се върти.

Двора на Университета в Тел Авив  Снимка: Искра Декало
Тази година сбирката на бившите възпитаници бе посветена на екологията и на запазването на наследството. Голям бе интереса към експозиция в галерията на университета. Бяха събрани ранни наброски от картини, скулптури, филмови сценарии , реквизит, дизайн за облекла, мебели. Става въпрос за първоначални ескизи на творби, по-късно превърнали са в шедьоври. Интересуват се и от спомени, от театрални представления, включително програми или афиши, чертежи от сгради или машини, станали култови, начални нахвърляния на музикални или текстови произведения. Притежание са били на големи творци, част от които са били и преподаватели в Телавивския университет. Антикварите не ги смятат за ценно, но в учебния процес са много интересни.

"Да запазим връзката между бившите и настоящи възпитаници на това учебно заведение е важно, не само, за да помогнем за реализацията на завършващите. Наистина има много хора с диплома от телавивския университет, които са станали световно известни и се гордеем с тях. Но не по-малко тачим тези, които без да шумят около себе си, вършат всеки ден своята работа по специалността, получена при нас и с това доказват колко стабилно е наученото в студентските им години", заяви Председателят на Съвета на бившите възпитаници Сигалит Бен Хаюн.


Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Кетева дарява хранителни продукти на Дома за стари хора в село Фатово

19-годишна студентка от Смолян събра хранителни продукти в благотворителна кампания за хората от Дома във Фатово. „Щедростта е дар, който принадлежи на душата. Не зависи от това, което имаш, а от това което си! Ценим благородният жест на всеки един дарител, подкрепил каузата“. Това написа във Фейсбук страничката на дома директорът Снежана..

публикувано на 05.05.24 в 09:31

Майстори от Северозападната задруга за стари занаяти подариха на врачани параклис в живо дърво

За Великден майстори от Северозападната задруга за стари занаяти подариха на врачани параклис. Той е оформен в хралупата на стара черница в двора на етнографския музей във Враца.  Засега в естествената кухина в дървото има красиво изографисана икона на св. Богородица, пана с иконостасна дърворезба, метален кръст и свещник. Те са..

обновено на 05.05.24 в 09:01

2000 лв. бяха събрани в помощ на 27-годишната Силвия Пенева на великденски благотворителен базар

На Възкресение възкресяваме вярата в доброто и обичта между хората. Доказаха го стотици горнооряховци, които се събраха в двора на храма „Свети Три светители“ и се включиха в благотворителния великденски базар, за да подпомогнат лечението на 27-годишната Силвия Пенева. Младата жена се нуждае от операция в Турция, за да може да ходи нормално...

публикувано на 05.05.24 в 08:07

Благодарни пациенти откриха плоча в памет на д-р Ивелин Тончев

В навечерието на великденските празници признателни пациенти и обществеността на няколко села в община Добричка откриха паметна плоча на д-р Ивелин Тончев. Стотици благодарни за отношението, професионализма, човешката съпричастност и грижите хора се събраха пред кметството и читалището в село Смолница. Датата на освещаването на паметната..

публикувано на 05.05.24 в 07:02

Хищни, хитри, манипулатори, експлоататори... Суперсилите на растенията

"Това е много малък хербариум, между 15 000 и 20 000 вида . Има с над милион и половина образци. Цяла сграда – само хербариум. Ние сме още малки, скромни". Така ботаникът гл. ас. д-р Сълза Палпурина описва хербариума на Националния природонаучен музей в предаването "Изотопия" , докато показва експонатите, скрити за посетителите, но..

публикувано на 02.05.24 в 23:06

5 мандата и един Хеър – Ниймайер, който винаги играе роля на вота в Кърджали

До 7 май партиите в Кърджали трябва да обявят своите листи и техните водачи за участие в извънредните национални избори на 9 юни. Засега единствено партия „Възраждане“ съобщи имената на кандидатите и първа се регистрира в Районната избирателна комисия. Пет са мандатите за област Кърджали.  Четири от тях получава ДПС, като интригата за последния..

публикувано на 02.05.24 в 13:55
 Севдалин Духнев

Севдалин Духнев за това как се прави и как се бие тъпана в далечна Америка

В поредния епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности” гост е Севдалин Духнев - майсторът на тъпани и мебели. Роден в Силистра , живял в София, от 20 години заедно със семейството си е част от българската общност в Чикаго. Казва, че не прави планове за бъдещето, но много му се иска един ден да се върне там, където е роден и да продължи да..

публикувано на 29.04.24 в 10:24