Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водата във В. Търново ще поскъпне с не повече от 7%

Областният управител на Велико Търново Георги Гугучков (вляво) и управителят на ВиК "Йовковци" Илиян Илиев
Снимка: Здравка Маслянкова

Очаква се питейната вода зв област Велико Търново да поскъпне с не повече от 7 процента, а не с поисканите от водоснабдителното дружество 16 на сто. Това е заявил управителят на ВиК "Йовковци" на среща с областния управител. 

Управителят на ВиК "Йовковци" и бивш ръководител на държавния ВиК холдинт Илиян Илиев е посочил пред областния управител на Велико Търново Георги Гугучков, че от Нова година питейната вода за област Велико Търново за домакинствата, които ползват и компонентната пречистване, ще поскъпне до 3,71 лв. за кубически метър при досегашна цена 3,46 лв. 

От областната управа съобщиха, че в новата цена е калкулирано и повишение на заплатите на 600-е служители на водоснабдителното дружество с 15 %. Илиян Илиев е уверил, че е започнат план за стабилизация на ВиК "Йовковци", търсят се и хидроинженери.  

Дружеството е включено в обследването на Регионалното министерство за прединвестиционни проучвания с пари по програмата „Околна среда“. 

ВиК "Йовковци" ще кандидатства за 100 милиона лева за пречиствателни станции и довършване на проекти за водоснабдяване. 

На срещата е станало ясно, че учени от БАН ще направят дълбочинни проучвания за нови водоизточници за селата в община Павликени, защото масово кладенците там са пресъхнали. Ако се окаже, че няма такива, ще започне изследване дали водата на язовир „Александър Стамболийски“ има питейни качества, тъй като водоемът е изграден за напояване. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски и белгийският премиер Александър де Кро подписват споразумението в Брюксел, 28 май 2024 г.

Брюксел и Киев сключиха двустранно споразумение в сферата на сигурността

Белгия ще достави на Украйна 30 изтребители Ф-16 до 2028 година, съобщи в профила си в социалната мрежа Х украинският президент Володимир Зеленски, който е на визита в Брюксел. Първата машина ще пристигне още тази година. В подписаното двустранно споразумение между Белгия и Украйна се съдържа ангажимент за поне 977 млн. евро военна..

публикувано на 28.05.24 в 11:41

Голямо закъснение на влакове заради компютърен проблем

Софтуерен проблем с компютърната централизация за управлението на стрелките на Централната гара в София е причина за голямото закъснение на влаковете на гарата снощи, съобщиха от компанията "Железопътна инфраструктура".  В резултат на повредата някои от влаковете, сред които до Варна и Бургас, са се движили със закъснение до 2 часа. Аварията е във връзка..

публикувано на 28.05.24 в 11:15

Пожар пламна в сградата на Община Кресна

Пожар е възникнал в сградата на община Кресна.  На мястото са изпратени два екипа на пожарната, които гасят огъня. Два екипа на пожарните служби са на място, за да гасят огъня. Няма информация за пострадали хора.  Сигналът за пожар в една от стаите на третия етаж в административната сграда на общината е подаден малко преди 10 часа. За..

публикувано на 28.05.24 в 10:57

Черешов туризъм в Кюстендилско, за втора година овощари организират "Набери си сам"

В Кюстендилско, където започва кампанията по прибирането на плодовете, стартира и така нар. черешов туризъм, казаха земеделски производители. За втора година е обявена оферта от местни овощари - "Набери си сам". Всеки желаещ може да влезе в градината, да си набере сам от плодовете  и срещу символична сума да си ги вземе за вкъщи...

публикувано на 28.05.24 в 10:46

Въоръжен грабеж в кметството на Шивачево

Въоръжен грабеж e извършен в град Шивачево, съобщават от полицията. Маскирани с оръжие са проникнали в сградата на кметството, където има банкомат около 3.00 часа тази нощ. Имало е стрелба, но няма пострадали. Открадната е малка сума пари. Текат огледи на полицията. По време на кражбата се е задействала охранителната система. При пристигане..

публикувано на 28.05.24 в 10:32
Зденка Тодорова

Зденка Тодорова посвети книга на 25-и пехотен драгомански полк

Снощи беше премиерата на поредната книга на Зденка Тодорова, посветена на 120 години от създаването на 25-и пехотен драгомански полк . Тя се казва "Любимият полк". " Измихме срама на заспалото общество , което 120 години като че ли не знае, че освен в България, и извън България има българи, които са оставили трайна следа в историята на..

публикувано на 28.05.24 в 10:21
Премиерът на Испания Педро Санчес

Испания започна процедура по признаване на Палестинска държава

Испания официално започна процедура по признаване на Палестинска държава, предадоха световните агенции. Премиерът Педро Санчес заяви, че Мадрид признава Палестинска държава със столица Източен Ерусалим, чиято територия включва Ивицата Газа и Западния бряг. По думите на Санчес признаването е от основна необходимост за постигане на мир в..

публикувано на 28.05.24 в 10:02